Tips om van je huis een stressvrije zone te maken

Tips om van je huis een stressvrije zone te maken Helaas heb je niet altijd veel zeggenschap over de omstandigheden waarin je je tijd buitenshuis doorbrengt. Misschien heb je wel een stressvolle baan, een veeleisende leidinggevende of lastige collega's. Het is daarom belangrijk om je huis te veranderen in een fijn en rustgevend toevluchtsoord waar je graag naar toe gaat. Dit hoeft niet per se duur te zijn; zelfs met wat goedkope middelen kun je kleine veranderingen in de inrichting van je woning aanbrengen die ertoe leiden dat je je in je huis gelukkiger voelt, minder stress ervaart en beter slaapt.

Inhoud:


Je huis moet een stressvrije zone zijn

Het is belangrijk om de stress van buiten niet naar huis mee te nemen. Je kunt een aantal dingen doen om je huis stressvrij in te richten.

Hal

Een mooie blikvanger

Zodra je je woning binnenkomt dien je al eerste een voorwerp te zien dat je mooi vindt of waar je blij van wordt. Dit kan een schilderij zijn, een paar plaatjes aan de muur, een mooie kast of grote sculptuur. Als je door je voordeur komt, moet je het gevoel hebben dat je als het ware de buitenwereld van je af schudt en een oase binnentreedt.

Laat geen rommel slingeren

Geef de spullen die je dagelijks nodig hebt een vaste plek. Ze moeten aan het oog onttrokken zijn, terwijl je er wel gemakkelijk bij moet kunnen.
Maak er een gewoonte van om je hal opgeruimd te houden, door bijvoorbeeld direct na binnenkomst je sleutels en schoenen op hun vaste plekje op te bergen. Een rommelige hal zendt namelijk aan jou (en je bezoek) de boodschap uit dat er binnen nog meer rommel op je staat te wachten; dit kan een onrustig gevoel geven.

Woonkamer

Laat hier en daar wat lege ruimte

Kies mooie meubels waar je je goed bij voelt, en maak eerst een schetsje vóórdat je je meubels een plaats in de kamer geeft. Voor een ontspannen gevoel is het nodig dat je genoeg ruimte hebt om rond te lopen. Heb je ook genoeg beenruimte als je lekker languit wilt zitten? Plaats ook niet te veel spullen op planken, kasten en tafeltjes.

Meerdere lichtbronnen, meer sfeer / Bron: Maartmeester, Flickr (CC BY-SA-2.0)Meerdere lichtbronnen, meer sfeer / Bron: Maartmeester, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Gebruik meerdere lichtbronnen
Diverse lichtbronnen creëren een intiemere sfeer dan één grote felle lamp om de hele woonkamer mee te verlichten. Gebruik spotjes op plaatsen waar je feller licht nodig hebt, bijvoorbeeld naast de sofa, zithoek of in een leeshoekje.

Zet een staande lamp zodanig neer dat het licht over je schouder op je boek valt. Vestig de aandacht op je favoriete schilderijen en kunstwerken door deze met spotjes uit te lichten. Met dimschakelaars kun je spelen met de sfeer in de kamer. Geel licht is overigens rustgevender en meer flatterend dan wit licht.

Planten en foto's

Planten zorgen voor een ontspannen sfeer. Sommige brengen tevens schonere en frissere lucht in huis, omdat zij in staat zijn de lucht binnenshuis te zuiveren. Voorbeelden hiervan zijn de lepelplant, de ficus alii, rubberplant, klimop en de krulvaren. Plaats daarom voldoende van dit groen in je woonkamer. Door een spiegel tegenover een raam met uitzicht op bomen en planten te plaatsen, breng je de groene buitenruimte naar binnen.
Een relaxte sfeer en een blij gevoel krijg je ook van ingelijste foto's van familie en vrienden of van leuke vakanties en gebeurtenissen.

Neutrale kleuren

Veel mensen houden van neutrale kleuren in hun woning. Wit spant daarbij de kroon. Het is wel zaak om de goede kleur wit te kiezen.
Als je een lichte woning hebt, kun je het beste een koele witte verf te kiezen omdat warm wit te veel zou reflecteren. Heb je echter een woning met hoge plafonds en veel warm hout, dan doet een warme witte verf het beter.

Speel met kleur

Gebruik niet te veel patronen en felle keuren. Het kan erg leuk zijn om diverse patronen met elkaar te combineren. Als je dit doet, moet je er wel gebruik maken van patronen die tot dezelfde kleurenfamilie behoren. Tot dezelfde kleurenfamilie horen verschillende kleurtonen (lichtrood en donkerrood), combinaties van kleuren die vlak bij elkaar liggen (rood, oranje en geel) en verschillende kleurtinten (mosgroen, geelgroen, blauwgroen, grijsgroen).

Beperk als veel kleuren toepast wel het gebruik van veel verschillende patronen. Een bijzonder effect bereik je door één muur van je woonkamer in een felle kleur te schilderen.
Als je een tafel of wandplankje in dezelfde kleur als de muur verft, "verdwijnt" deze in de muur. In een kamer waar weinig daglicht is, kan licht glanzende verf de ruimte verlevendigen.

Experimenteer met texturen

Gebruik voor kussens, plaids en dergelijke zachte stoffen als katoen en linnen. Kriebelige stoffen geven een oncomfortabel gevoel; test dus voor de aankoop of een bank en stoffen wel lekker aanvoelen op je huid. Koude vloeren maak je gezelliger en aangenamer met vloerkleden.

Slaapkamer

Rustgevende kleuren
Je slaapkamer is bij uitstek de plek waar je tot rust moet kunnen komen. Het spreekt voor zich dat je daarom je slaapkamer opgeruimd houdt en genoeg bergruimte voor je spullen hebt.

Daarnaast kan een bewust kleurgebruik je helpen om in je slaapkamer te ontspannen. Blauw- en groentinten hebben een kalmerend effect. Je hoeft echter niet gelijk naar de verfkwast te grijpen; voorwerpen als een vloerkleedje, sierkussens, lampenkampen of spreien in rustgevende tonen hebben ook al een rustgevend effect op de ruimte.

Zet elektronica op tijd uit

Voor een goede nachtrust moet je tv en computers / laptops eigenlijk uit je slaapkamer weren, omdat deze apparaten licht uitstralen waardoor je hersenen alert blijven. Deze toestellen verhinderen dat je een diepe slaap bereikt, waardoor je gestrest wakker wordt.
Als je per se tv en computer in je slaapkamer moet hebben, plaats je de tv dan in een kast met deurtjes. Maak elektronica in elk geval ten minste één uur voor het slapen gaan uit.

Een beter idee is het om voor het slapen gaan wat te lezen. Lezen voor het slapen gaan is ontspannend, waardoor je sneller in slaap valt en ook een diepere slaap bereikt. Als je daarvoor de ruimte hebt kun je naast je bed een kleine boekenkast neerzetten. Een goede leeslamp naast of boven je bed is onontbeerlijk.

Als je een kamer over hebt

Als je een kamer over hebt, kun je deze inrichten als een ruimte waar je je heerlijk in kunt terugtrekken. Je hebt hiervoor in elk geval een bed of een chaise longue nodig met een paar kussens. Verder komen een muziekinstallatie en een kastje voor je boeken en tijdschriften goed van pas. Versier de muren van je sanctuarium met kunstwerken die je inspireren.
© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Hoe verkoop ik mijn huis?Hoe verkoop ik mijn huis?Het is altijd spannend om te verhuizen. Een nieuwe omgeving, nieuwe kennissen en vrienden. Maar het oude huis moet natuu…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…

Besparen op de aanschaf van een keukenBesparen op de aanschaf van een keukenEen nieuwe keuken is een flinke investering. Het is dan ook een onderdeel van het huis waar dagelijks veel gebruik van w…
Oorzaken van een vochtprobleem in huisWonen in een huis met een hoge luchtvochtigheid kan zeer deprimerend werken en is bovendien heel ongezond. De oorzaak va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • www.flickr.com: I_LIN Fijn_Wonen_Deelgemeente_Rotterdam_Noord
  • Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_bunwit'> / 123RF Stockfoto</a>
  • www.flickr.com: Maarten van Maanen, Woonkamer - Zitgedeelte
  • www.flickr.com: giulia gasparro, the blue room
  • Afbeelding bron 1: Maartmeester, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.