Inbouw espressomachine in je keuken: luxe, mooi en duur?

Voor de echte liefhebbers van espresso biedt een espressomachine de ultieme koffie ervaring voor thuis. Om die reden is er tegenwoordig ook een groot aanbod aan inbouw espressomachines. Dat klinkt ideaal voor de ware koffiedrinker. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten alle relevante zaken voor je op een rij. Koffiedrinken is nog nooit zo populair geweest als nu. Waar vroeger iedereen gewoon filterkoffie dronk, willen de echte koffieliefhebbers tegenwoordig ook thuis een echte espresso drinken. De ontwikkelingen in de keuken gaan steeds verder. Nu de vaatwasser standaard is en we zaken als de Quooker populair worden, is het ook geen wonder dat er ook op koffiegebied nieuwe mogelijkheden op de markt komen. Daarom is een inbouw espresso apparaat iets wat je steeds vaker ziet bij nieuwe keukens.

Onderdeel van de keuken

Een inbouwmachine is in een moderne keuken meestal een mooie aanvulling. In de eerste plaats is het apparaat mooi strak ingebouwd en daardoor echt onderdeel van de keuken. Een losstaand apparaat geeft toch een ander beeld. De machine moet dan ergens op geplaatst worden. En daarnaast zit je met de aansluitingen. Bij een inbouw apparaat zie je daar niets van, maar bij een losstaand apparaat, zal er toch ergens een snoer naar een stopcontact moeten lopen.

Een nadeel van een inbouw espressomachine is dat je een fors bedrag uitgeeft aan een espressomachine die onderdeel van de keuken wordt en dus bij het huis hoort. Ga je ooit verhuizen, dan ben je apparaat kwijt en zal je weer een nieuwe moeten kopen. Dit terwijl je bij de verkoop van je huis niet direct een merkbaar voordeel zal hebben van het inbouwapparaat. Wanneer je een nieuwe keuken gaat plaatsen, zal het verkopen van je huis waarschijnlijk niet aan de orde zijn. Maar toch is het iets om even bewust over na te denken.

Inbouwen in je keuken

Een dergelijk apparaat zal meestal alleen een optie zijn, wanneer je een nieuwe keuken neemt. In een bestaande keuken is dat vaak lastig te realiseren en de extra kosten vaak niet waard. Neem je een inbouwapparaat, let dan even goed op die maten. De breedte is veelal de standaard ~56 cm, die je bij de meeste andere keukenapparatuur ook ziet. Die machines passen dus in een 60cm brede inbouwkast. De hoogte van de verschillende apparaten zijn echter minder standaard. Houd daar dus rekening mee, wanneer je met je keukenontwerp bezig bent.

Een warmhoudlade

Er zijn ook inbouwapparaten waar je een extra warmhoudlade bij kunt krijgen die eronder geplaatst kan worden. In deze lade kun je je kopjes bewaren. De lade wordt warm gehouden, zodat je kopjes voorverwarmd zijn, wanneer je er eentje uit haalt. Daardoor blijft je kop koffie langer op temperatuur en daardoor langer lekker. Hierdoor kun je ook een minder hoge machine toch in een hogere ruimte kwijt. Dit kan een uitkomst zijn, wanneer je gebonden bent bij je keukenontwerp.

Wateraansluiting of waterreservoir

Bij een inbouwmachine ligt het wellicht voor de hand dat er een permanente aansluiting op de waterleiding mogelijk is. Dat biedt namelijk extra gebruiksgemak. Je hoeft nooit meer met een waterreservoir in de weer, om het bij te vullen. En je komt ook nooit tot de ontdekking dat er niet voldoende water in het reservoir zat, nadat je een kop koffie probeerde te zetten. Helaas is dat maar bij een klein aantal modellen mogelijk. En dat zijn ook meteen erg dure machines. Denk aan prijzen rond de tweeduizend euro. Eigenlijk veel te duur, tenzij het je wel zoveel geld waard is, natuurlijk. De andere machines hebben een bij te vullen waterreservoir. De inhoud varieert ongeveer van ongeveer anderhalf tot tweeënhalve liter. Veel groter is ook niet zo zinvol, want voor een lekkere kop koffie moet je vers water gebruiken. Bij grote reservoirs, is de kans groot dat water er langere tijd in zit.

Een harmonieus geheel

Kies je voor een inbouw espressomachine in je keuken, dan is het vaak een goed idee ook bepaalde andere keukenapparatuur van hetzelfde merk te nemen. Denk dan vooral aan oven en (combi)magnetron. Al deze apparaten worden vaak in hoge kasten geplaatst, zodat ze op een prettige hoogte te gebruiken zijn. Voor het uiterlijk van je keuken, is het van belang dat dit soort apparaten enigszins in dezelfde stijl zijn vormgegeven. Denk dan vooral aan kleur en materialen. Maar ook de knoppen en display spelen daarin een rol. Koop je alles van hetzelfde merk en serie, dan is sluit deze meestal optimaal bij elkaar aan.

Andere aspecten om op te letten

Omdat een inbouw espressoapparaat echt onderdeel is van je keuken moet je wel met de nodige zorg het juiste apparaat kiezen. Temer omdat de prijs hoger is en vervanging meer voeten in de aarde heeft. Een belangrijk aspect waar je op moet letten is de schoonmaakbaarheid en onderhoud dat de machine nodig heeft. In tegenstelling tot eenvoudige koffiezetapparaten en systemen als Nespresso, Dolce Gusto of Senseo, is bij echte espressomachine wel het nodige extra werk vereist. Hoe vaak precies en hoeveel werk dat is, verschilt per model. Het is dus zeer aan te raden, hier een goed beeld van te krijgen, voordat je tot aanschaf overgaat.

Tot slot zijn er natuurlijk allerlei verschillen in de eigenschappen van espressomachines. Welke voor jou belangrijk zijn, moet je zelf bepalen. Voorbeelden van zaken waar je aan moet denken zijn:
  • Geïntegreerde melkopschuimer voor cappuccino en macchiato.
  • Gebruik maken van bonen of al gemalen koffie
  • Koffiesterkte instelbaar
  • Aantal kopjes per keer
  • Heet water functie voor thee en instant soep

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een espressomachine kopenEen espressomachine kopenEen espressomachine is een flinke investering, maar wel hét begin voor goede koffie thuis. Er is een enorme diversiteit…
Maak een perfecte espressoMaak een perfecte espressoBijna iedereen kan wel koffie zetten, maar een goede en perfecte espresso maken is niet zo makkelijk. Ook heb je meer no…
Echt lekkere koffie zet je met de espressomachineEcht lekkere koffie zet je met de espressomachineKoffie is één van de meest favoriete dranken ter wereld. Koffie wordt gedronken om de lekkere smaak en om het oppeppende…
De lekkerste espresso... met het espressoapparaatDe lekkerste espresso... met het espressoapparaatOm een overheerlijke espresso te kunnen maken, hoef je echt geen keukenprins(es) te zijn! Zeker niet wanneer je een espr…

Oorzaken van een vochtprobleem in huisWonen in een huis met een hoge luchtvochtigheid kan zeer deprimerend werken en is bovendien heel ongezond. De oorzaak va…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Bronnen en referenties
  • www.kieskeurig.nl
  • www.siemens.nl
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.