Voor- en nadelen van een bamboe vloer

Bamboe is een natuurlijk afdekmateriaal voor oppervlakken dat veel eigenschappen van een houten vloer heeft ook al wordt bamboe geproduceerd uit een soort gras in plaats van hout. Bamboe bezit veel van de voordelen die ook verbonden zijn aan een gewone houten vloer maar deelt ook de nadelen en kwetsbaarheden hiervan. Bij het aankopen van dit type vloer is het belangrijk om je goed te informeren over de eigenschappen van dit materiaal om achteraf niet voor verrassingen te komen staan.

Bamboe vloeren

Hout is een van de meest geliefde vloermaterialen in de woningbouw door zijn warme en landelijke uitzicht, zijn veelzijdigheid en duurzaamheid, hoewel er toch enige bezorgdheid uitgaat naar de ontelbare bomen die moeten sneuvelen voor de productie van een houten vloer. Om dit te vermijden bestaat er een perfect alternatief met dezelfde eigenschappen als een houten vloer namelijk een vloer vervaardigd uit bamboe. Bamboe is een gras waardoor deze slechts drie tot vijf jaar dient te rijpen alvorens deze geschikt is voor de productie van vloeren in tegenstelling tot hout waarvan het rijpingsproces wel honderd jaar kan duren.

De bamboe vloer heeft er reeds een lange geschiedenis op zitten. Het is een van de oudste bouwmaterialen sinds mensenheugenis en wordt nog altijd op grote schaal gebruikt in Oost-Azië en het gebied rond de Stille Zuidzee voor de vervaardiging van hekken, huizen, meubels maar ze is vooral bekend voor zijn hangbruggen. Heel veel gezinnen in de derde wereld zijn afhankelijk van de bamboe-industrie om hun gezin te kunnen onderhouden.

Duurzaamheid?

Als we hardhout vergelijken met bijvoorbeeld eik is hardhout aanzienlijk zachter en kunnen vloeren in deze houtsoort ook gemakkelijker gedeukt of bekrast worden door zwaar meubilair, hoge hakken en zelfs door normaal gebruik. Een vloer in bamboe is vergelijkbaar. Deze is niet duurzamer dan conventioneel hardhout, noch is deze gemakkelijker te onderhouden.

De kleurvariaties in bamboe vloeren komen tot stand door verhitting van de bamboe. Hoe lichter de kleur, hoe minder de bamboe is verwarmd en hoe sterker het materiaal. Naarmate deze meer wordt verhit wordt de bamboe zachter en dus meer vatbaar voor beschadiging.

Net als vele andere houtsoorten is bamboe niet duurzamer maar even kwetsbaar voor krassen, deuken en andere vormen van beschadiging. Als je op zoek bent naar een bamboe vloer moet je tijdens je zoektocht maar eens een muntje in de bamboe proberen drukken. Je zal zien hoe gemakkelijk dit wel gaat. Je kan je wel inbeelden wat dit geeft als daar een zware houten eiken kast op komt te staan.

Soorten bamboe vloeren

Bamboe is van nature hol en heeft dunne wanden. De vorm is heel verschillend in vergelijking met conventionele houtsoorten. De bamboestroken worden gelamineerd om zo de gewenste grootte van de vloer te verkrijgen. Er wordt er onderscheid gemaakt in horizontale en verticale bamboe vloeren.

Bij horizontale bamboe zijn de bamboestroken zodanig aan elkaar gelamineerd dat de natuurlijke groeiringen zichtbaar zijn aan de bovenkant. Hierdoor zal de vloer bestaan uit korte, bruuske rijen. Bij verticale bamboe worden de bamboestroken op hun kant gelegd en gelamineerd waardoor ze lange, dunne rijen vormen.

Gemanipuleerde bamboe vloeren

Dit soort bamboe is duurzamer en stabieler dan andere soorten door zijn verschillende lagen. Als je in een omgeving woont met en hoge luchtvochtigheid kan dit een goede keuze zijn door de verhoogde vochtbestendigheid van de gemanipuleerde bamboe.

Gestrande bamboe vloeren

Gestrande bamboe is gemaakt van bamboevezels. Deze vezels worden vermalen en gemengd met lijm en vervolgens onder hoge druk verder behandeld. Dit is waarschijnlijk de meest duurzame soort alle bamboe vloeren. Door de dichtheid van de vloer is het ook de moeilijkste vloer om correct te plaatsen.

Ecologisch verantwoord?

Een van de vele problemen met bamboe is dat grote gebieden van natuurlijke bossen moeten worden gekapt om plaats te maken voor de kweek van bamboe voor export. Daarbij worden nog eens grote hoeveelheden kunstmest gebruikt om de opbrengst van de bamboe te verhogen.

Het kappen van bossen creëert grote hoeveelheden erosie en de gebruikte pesticiden zal leiden tot bodemverlies en toenemende toxiciteit. Hierdoor zal de biodiversiteit in deze gebieden sterk afnemen waardoor dieren en planten uit hun natuurlijke habitat worden gerukt.

Andere ecologische nadelen van bamboe:

 • Er bestaat geen Fairtrade certificering voor bamboe.
 • De meeste bamboes bevatten formaldehyde bindmiddelen
 • Bamboe kan niet lokaal worden geproduceerd
 • Bamboe kan afbleken onder direct zonlicht

Voordelen van bamboe vloeren

Naast deze hoop nadelen heeft een bamboe vloer gelukkig ook heel wat voordelen hoewel enkele wel sterk gelijklopen met een conventionele houten vloer:
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Anti-allergeen
 • Het kost tot 50% minder dan conventionele vloeren
 • Een bamboe vloer kan eenvoudig worden geïnstalleerd op verschillende ondergronden.
 • Bamboe vloeren kunnen worden genageld, gelijmd of ze kunnen ook zwevend zijn
 • Milieuvriendelijker dan conventionele vloeren
 • Sommige bedrijven gebruiken veiligere harsmethoden met een lagere hoeveelheid aan formaldehyde
 • Bamboe is brandwerend
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bamboe vloeren, een duurzaam alternatiefWilt u een verantwoorde vloer of een mooie vloer in uw huis? Waarom niet gewoon beide? Laat u verrassen door een bamboe…
Onderhoud houten vloerOnderhoud houten vloerEen houten vloer kan heel fraai zijn maar is onderhoudsarm en niet onderhoudsvrij. Hoe ga je met een houten vloer in ond…
Houten vloer: zwevend of verlijmenHouten vloer: zwevend of verlijmenEen houten vloer kan zwevend of verlijmd gelegd worden. Beiden opties heeft zijn voor-en nadelen. Bedenk daarom goed van…
Massief houten vloeren met een natuurlijke uitstralingMassief houten vloeren met een natuurlijke uitstralingMassief houten vloeren geven een (woon)ruimte een prachtige natuurlijke uitstraling. Massief houten vloerdelen hebben ee…

Hyacinten allergie, waaraan is een allergie te herkennenHyacinten allergie, waaraan is een allergie te herkennenDoor rond te kijken in tuinen valt op dat de bolbloemen of het bolgewas de basis vormen van menige tuinaanplanting. Ook…
Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bamboe
 • http://gentsmilieufront.be/downloads/wij%20informeren/bamboe.pdf
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Engineered_bamboo
 • http://nl.homeimprovementsproj.com/hardwood-floor-improvements/bamboe-vloeren-voors-en-tegens.html
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.