Hyacinten allergie, waaraan is een allergie te herkennen

Hyacinten allergie, waaraan is een allergie te herkennen Door rond te kijken in tuinen valt op dat de bolbloemen of het bolgewas de basis vormen van menige tuinaanplanting. Ook worden de bloembakken gevuld met mooi bloeiend bolgewas. Bolgewas bestaat uit vele soorten en maten. Ook de hyacint is een bolgewas. De hyacint behoort tot de aspergefamilie en is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Wanneer de hyacint buiten geplant wordt, bloeit de plant in maart tot ongeveer de maand mei. De hyacint kan ook prima in huis geplaatst worden. In huis is de bloeiende hyacint, met zijn kleine krulachtige bloemen en mooie kleuren, een echte blikvanger. Als de hyacint in huis geplaatst wordt, dan bloeit de hyacint al vanaf ongeveer november/december. Vooral de witte hyacint wordt in de decembermaand dan ook wel gezien als echte kerstbloem. Het enige nadeel van de hyacint is dat deze plant zeer sterk ruikt. Deze geur wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren en kan in bepaalde gevallen zelfs voor allergische reacties zorgen.

De oorsprong van de hyacint

Een hyacint is een bolgewas. De hyacint is van oorsprong een buitenplant. De bol van de hyacint werd oorspronkelijk alleen in de landen rondom de Middellandse Zee geteeld. Vooral in Turkije kwamen veel hyacinten voor. De geschiedenis van de hyacinten in Nederland gaat enkele honderden jaren terug. Daarvoor was de hyacint ook al bekend in de Griekse en Romeinse periode. Het verhaal gaat dat de Griekse God Apolo Hyakinthos hielp met discuswerpen. In deze oude mythe overleed Hyakinthos nadat hij werd getroffen door de discus. Uit het bloed wat op de vloer sijpelde groeiden bloemen: hyacinten.

Bloeiende hyacint

De bloeiende hyacinten zijn een zeer bekend bolgewas geworden. Een bolgewas met welriekende bloemen: de Hyacinthus orientalis (Hybriden). Een hyacint heeft bloempjes van ongeveer twee centimeter die samen bloeiende bloemtrossen vormen met een lengte van vijftien tot twintig centimeter. De bloeiende hyacinten hebben verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn:
  • roze
  • rood
  • blauw
  • purper
  • wit
  • lichtgeel

De hyacint staat gemiddeld drie weken in bloei en de mooie kleuren van de hyacint lenen zich dus ook erg goed voor het combineren met andere planten.

Verschillende hyacint groepen

Er zijn verschillende groepen hyacinten.
  • Chionodoxa
  • Muscari armeniacum
  • Muscari botryoldes
  • Scilla siberica;
  • Scilla non-scripta

Zo zijn er de Scilla siberica en de Scilla non-scripta (boshyacint). De Scilla heet nu officieel Hyacinthoides non-scripta. De Hyacinthoides non-scripta hebben overigens hangende blauwe bloemen. In tegenstelling met Hyacinthoides non-scripta heeft de Chionodoxa daarentegen opstaande bloempjes. De Chionodoxa heeft blauwe of witte bloempjes met een doorsnede van twee centimeter. Daarnaast kennen we de winterharde en naar een perzik geurende Muscari. De bloemen van de Muscari armeniacum en van de Muscari botryoldes lijken net omgekeerde vaasjes. Deze blauwe, purperen of witte bloempjes van een halve à één centimeter vormen, bovenaan een fijne stengel, samen een trosje van vijf tot acht centimeter.

Nederland

In Nederland zijn de hyacinten als tuinplant erg populair. De hyacint is erg populair omdat de hyacint een heel breed assortiment kleuren en heerlijke geuren heeft. De 'moeder' van alle nieuwe soorten hyacinten wordt 'Hyacinthus oriëntalis' genoemd. Zo gaat de teelt van hyacinten in Nederland al meer dan vierhonderd jaar terug. In die tijd werd één bol wel voor honderdvijftig euro verkocht. Dat was ook in die tijd erg veel geld. Dat komt onder andere, omdat de voortplanting en teelt van hyacinten bollen wel heel erg gecompliceerd is. Om hyacinten te kunnen kweken is erg veel kennis nodig en daarnaast zeer goede grond. Zonder deze twee elementen zal er in de meeste gevallen geen goede resultaten worden behaald. De Nederlandse kwekers zijn hierin zeer goed geslaagd. Tegenwoordig is Nederland een belangrijk centrum van de hyacintenteelt.

Soorten hyacinten

Er bestaan ongeveer vijfentwintig verschillende soorten hyacinten. Deze verschillende soorten worden ingedeeld naar kleur. Zo zijn er blauwe, paarse, rode, roze, gele, oranje en witte soorten. Tegenwoordig wordt er geprobeerd om nieuwe rassen te kweken. Dit gebeurt door middel veredeling. Het voornaamste doel van deze veredeling is betere en vooral ook mooiere rassen te kunnen kweken.

Allergie door hyacinten

Ondanks het feit dat door de veredeling er betere en mooiere rassen worden gekweekt, blijft er één nadeel aan de hyacint. Dit ondanks het feit dat de hyacint een zeer populair bolgewas is. In het dagelijks leven blijkt dat de hyacint niet bij iedereen even geliefd is. Dit heeft te maken met de sterke geur van de hyacint. Deze geur, die soms als stinkend wordt ervaren, kan in bepaalde gevallen zelfs sterke allergische reacties veroorzaken.

Lichamelijk contact

Door een contact met hyacinten kan het lichaam reageren op een stof die waarschijnlijk onschadelijk is. Als het lichaam reageert op een contact met hyacinten dan is er sprake van een allergie. De lichamelijke reactie is het gevolg van het reageren van het lichamelijke immuunsysteem. Het immuunsysteem verzorgt immers de afweer en vergist zich door de aanraking met de hyacint. Het immuunsysteem behandelt deze stof als ziekteverwekkend met een te heftige reactie als gevolg. De heftige reactie, als gevolg van de overgevoeligheid voor bepaalde stoffen van de hyacint, kan soms schade aan weefsels en tevens ontstekingsreacties laten ontstaan. Het zijn deze allergische reacties die alle problemen in het lichaam laten ontstaan. De reactie komt dus niet door de aanraking met de hyacint en dus ook niet door de stof die binnendringt, maar door de hevige reactie van het eigen lichamelijke afweersysteem.

immunorespons

De lichamelijke reactie wordt de immunorespons genoemd.
Een aantal voorbeelden van allergische reacties zijn:
  • astma (allergisch astma, beroepsastma);
  • eczeem, constitutioneel eczeem op basis van een aangeboren overgevoeligheid wordt ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis genoemd;
  • hooikoorts of pollinose (allergische rinitis of rhinitis, ontsteking van het neusslijmvlies) en
  • allergie voor medicijnen, vaak voor antimicrobiële middelen of antibiotica gericht tegen infectieziekten. Denk hierbij maar aan de penicillinen en cefalosporinen. Om infecties bij koeien tegen te gaan, kan penicilline ook in melk aangetroffen worden.

Bron: Gabriele Diwald, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Gabriele Diwald, Flickr (CC BY-2.0)

Lichamelijke reacties

In het dagelijks leven kunnen lichamelijke reacties van allergische aard licht maar ook ernstig zijn. De lichamelijke reacties leveren eerst en vooral veel ongemak op. De lichamelijke reacties, of de lichamelijke reacties nu gevaarlijk zijn of niet, betekenen toch wel een behoorlijke aanslag op de kwaliteit van het leven dat men gewend is.

Allergische symptomen

Bij allergische symptomen kan men last hebben van bij voorbeeld:
  • jeukende ogen
  • jeukende neus,
  • loopneus,
  • verstopte neus,
  • jeukende huid
  • een niesbui (niezen).

Gevaarlijker wordt het als er een levensbedreigende situatie optreed. Bijvoorbeeld door:
  • ademnood,
  • een zeer lage bloeddruk
  • hartfalen

Als deze situaties zich voordoen, dan kan dat in sommige gevallen leiden tot een toestand van shock. Bij overgevoelige mensen kan een dergelijke reactie leiden tot een anafylactische shock.

Drie typen reacties

Overgevoeligheid is in lichamelijke zin eigenlijk een term die drie typen reacties kent. De overgevoeligheid, bijvoorbeeld door de hyacint, zijn dus reacties op van buiten het lichaam afkomstige prikkels. De drie reacties zijn:
  • allergie,
  • hyperreactiviteit
  • intolerantie.

Herkenbaarheid

Schattingen, die op basis van onderzoeken gemaakt zijn, geven aan dat ruim 20% van de Nederlandse bevolking een vorm van allergische overgevoeligheid of atopie heeft (constitutie of gestel). Van deze 20% blijkt een groot gedeelte dan ook daadwerkelijk een allergie te ontwikkelen. Op basis van een onderzoek, dat is uitgevoerd door de Consumentenbond, blijkt dat de meest voorkomende klachten zijn:
  • niezen;
  • loopneus;
  • rode en / of opgezwollen ogen;
  • aanvallen van kortademigheid;
  • kortdurende huiduitslag met jeuk;
  • langdurige jeukende huiduitslag.

Een hyperreactiviteit is altijd te herkennen aan een overprikkeld orgaan van het lichaam. Hierbij kan men denken aan:
  • huid,
  • longen
  • neus.

Intolerantie is een niet-immunologisch reageren op ontvangen prikkels. Intolerantie is dus een onvermogen om iets te verdragen. Dit kan bijvoorbeeld ook een reactie zijn op een geneesmiddel of sulfiet dat als additief in drank of voedsel zit.

Witte hyacint

Wanneer men wil genieten van hyacinten, maar de geur van hyacinten onaangenaam vindt, kan men het beste kiezen voor witte hyacinten. Witte hyacinten bevatten de minste aroma's en scheiden daardoor dus een minder sterke geur af.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyacinten op glas - bloeien zonder aardeHyacinten op glas - bloeien zonder aardeEen hyacint is een prachtige en welriekende bloem. Het is een voorjaarsbloem die het goed doet in de tuin, maar ook heel…
Ziektes in bolgewassen bestrijdenZiektes in bolgewassen bestrijdenEr zijn verschillende soorten ziektes waardoor bolgewassen worden geplaagd. Veel van deze ziektes zijn gemakkelijk te be…
Tuin en tuinier tips - De maand januariTuin en tuinier tips - De maand januariJanuari is een maand waarin niet veel getuinierd wordt. Toch kan je genoeg doen om de tuin klaar te maken voor het komen…
In huis, op balkon of op het terras: bloembollenEigenlijk is het nog te koud buiten, maar op jouw vensterbank kunnen de eerste lentebloeiers al zorgen voor fleur en kle…

Van hypocaustum tot centrale verwarmingDe tijd dat elk vertrek een verwarming zoals open haard, kachel of andere warmtebron nodig had is (met uitzonderingen) a…
Voor- en nadelen van een bamboe vloerBamboe is een natuurlijk afdekmateriaal voor oppervlakken dat veel eigenschappen van een houten vloer heeft ook al wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.dehelianthus-haarlem.nl/newhtml/artikelen/allergie_en_overgevoeligheid.html#allergenen
  • www.adviesallergie.nl
  • Afbeelding bron 1: Gabriele Diwald, Flickr (CC BY-2.0)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 25-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.