Hele mooie bloemkool, maar ook lekker!
Bloemkool is een bekende en populaire groente, die bij ons veel wordt gegeten. Bloemkool is herkenbaar aan de mooie witte, kleur. Naast de bekende witte bloemkool, zijn er trouwens ook bloemkolen met heel andere kleuren. Bloemkool staat al vele eeuwen op het menu. Bloemkool is te koop in de winkel, maar je kunt het ook zelf telen.
Lange geschiedenis
Bloemkool is tegenwoordig een populaire groente. Ook in vroeger tijden was dat al zo. In ieder geval in de zesde eeuw voor Christus werd bloemkool al geteeld in Turkije en Egypte. De opmars naar noordelijker streken is vanuit die landen begonnen. De bijzondere kleur, vorm en smaak van de kool, maakte het een exclusief product. Dat werd zeker versterkt door de moeilijkheden, die tuinders bij de teelt van bloemkool ondervonden: de kool kan niet tegen nachtvorst en overwinteren was dus op zijn zachtst gezegd een uitdaging.
Bloemkool /
Bron: Stevepb, PixabayBloemkool is wit, of niet?
De bloemkool, een plant uit de familie van de
Brassicaceae, die wij het beste kennen heeft een witte kleur. Die kleur is niet helemaal natuurlijk, eigenlijk is de kool bruinachtig geel. Als je de kool tijdens de groei afdekt, zodat er geen zonlicht bij kan komen, houdt de kool de witte kleur. Er zijn meer groentes, die een witte kleur houden door ze geheel of gedeeltelijk uit het licht te houden, denk maar aan asperges of witlof. Als in de bloemkoolplant de kool in zicht komt, moet deze ook worden bedekt door bladeren van de plant terug te vouwen. Een heel karwei, maar gelukkig zijn er ook soorten ontwikkeld, waarbij het blad om de kool groeit, zodat de plant zelf het probleem oplost.
Andere kleuren
Bloemkolen zijn dus wit, of bruinachtig geel. Er zijn ook enkele andere variëteiten, met andere kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld ook groene, oranje of paarse bloemkolen. De meest geteelde soort is echter de witte en dat is dan ook de soort die je in de winkels aantreft.
Commerciële teelt
Bloemkolen worden op grote schaal in Nederland gegeten en dus ook geteeld. In enkele grote tuinbouwgebieden, zoals Zeeland, in West-Friesland, op Zuid-Hollandse eilanden, rond Venlo of in het Westland, groeit de bloemkool. Door gebruik te maken van verschillende rassen en soorten teelt kan de commerciële teelt bijna het hele jaar voldoen aan de vraag naar verse bloemkolen. In de enkele maanden dat de eigen bodem geen of te weinig oogst oplevert zijn we afhankelijk van de import.
Bloemkoolplant /
Bron: Evitaochel, PixabayIn de moestuin
Bloemkool kun je prima in de moestuin of in de volkstuin telen. De teelt vraagt wel wat aandacht. Bloemkool kan niet tegen vorst, dus zaaien kan in de volle grond pas vanaf mei. De kou kan een probleem zijn, de zon echter ook. Te veel direct zonlicht kan de mooie witte kleur van de zich ontwikkelende kool beïnvloeden. Na het zaaien duurt het een maand of drie voor er kan worden geoogst. Als je het inzaaien een beetje handig aanpakt, kun je een aantal weken of maanden achter elkaar bloemkolen oogsten. Hoe je dat handig aanpakt? Zaai elke paar weken een klein beetje in, waardoor je ook het oogstmoment spreidt.
Bedreigingen
Als je bloemkool teelt, kun je te maken krijgen met een aantal hinderlijke belagers. Zo heb je een aantal schimmelziekten, zoals meeldauw of knolvoet, die je oogst kunnen bedreigen. Ook rupsen, zoals van het koolwitje, de koolmit of de kooluil, happen graag een hapje bloemkool mee. Dat is nog niet alles, ook de koolvlieg en de koolgalmug zijn zeer in koolsoorten, dus ook in de bloemkool, geïnteresseerd.
Smullen
Bloemkool kan op heel wat verschillende manieren worden klaargemaakt. Een kleine, en lang niet volledige, greep uit de mogelijkheden:
- Rauw. Gebruik bloemkool als rauwkost. Prima te gebruiken bij de warme maaltijd, maar ook erg leuk bij feestjes, eventueel met een lekker dipsausje erbij. Weer eens wat anders dan schalen vol met vette chips.
- Gekookt. Waarschijnlijk wel de meest bekende bereidingswijze. Gekookte bloemkool kun je overgieten met een heerlijk 'papje', een speciale bloemkoolsaus. Een kaassausje is ook erg lekker.
- Gewokt. Kleine stukjes bloemkool doen het prima in de wok. Het lekkerst is om de bloemkool in een groentemix samen te wokken.
- Gefrituurd. Stukjes bloemkool kunnen worden gefrituurd. Houdt de bereidingstijd vooral niet te lang. Let er op, dat de stukjes niet te klein zijn, zodat ze niet door het frituurmandje kunnen vallen.
- Ovenschotel. Stukjes bloemkool zijn ook lekker in een ovenschotel, met stukjes aardappel en gehakt.
De moeite waard
Het zelf kweken van bloemkool is misschien wat intensiever dan andere groentesoorten, het is zeker de moeite waard. Heb je niet de mogelijkheid zelf bloemkolen te telen, dan biedt de groenteman of supermarkt gelukkig uitkomst. Met bloemkool zijn erg veel lekkere gerechten te bereiden!