Een moestuin aanleggen op vervuilde grond
Bij de aanleg van een moestuin binnen een stad is het vaak de vraag of de grond vervuild is. Dit komt omdat mensen het in het verleden minder nauw namen met de zorg voor het milieu. Op veel plaatsen waar al eerder een gebouw heeft gestaan is er sprake van verontreinigde grond. U kunt bij de gemeente achterhalen hoe het voor staat met de locatie die u op het oog heeft. Verder kunt u een bodemonderzoek laten uitrichten. De verschillende soorten groenten en fruit nemen ook verschillende hoeveelheden gifstoffen op. Lees er alles over in dit artikel.
Urban Farming
In steden zijn steeds meer initiatieven om op braakliggend terrein een eigen tijdelijke moestuin te beginnen. Dit verschijnsel staat ook bekend als Urban Farming. Er zijn een paar redenen die de opkomst van het Urban Farming verklaren. Een belangrijke reden kan in de crisis worden gevonden. Mensen gaan dan op zoek om naar alternatieve vormen om goedkoper aan hun eten te komen. Een eigen moestuin is dan een relatief goedkope manier. Een belangrijkere reden is echter dat er weinig nieuwbouw plaats vindt. De woningmarkt zit op slot en er is een overschot aan kantoorruimte. Bovendien hebben woningcorporaties weinig middelen. Veel bouwprojecten zijn daarom stil komen te liggen. Tegelijkertijd blijft die grond wel braak liggen. Dat is geen gezicht en buurtbewoners willen daar vaak iets mee doen. Zeker in de steden is er de afgelopen jaren een tegenstroming tegen het groeiende consumentisme ontstaan. Juist een moestuin is een unieke manier om invulling te geven aan die levensinstelling.
Een moestuin aanleggen op vervuilde grond
Een probleem met veel moestuinen in grote steden is wel dat de grond mogelijk verontreinigd is. Die kans is zeker groot op plaatsen waar eerder gebouwen hebben gestaan. In het verleden namen mensen het veel minder nauw met milieuverontreiniging en veel stadsafval werd geloosd. Veel bedrijven lieten ook hun afvalstoffen weglopen in de bodem. Soms zijn die afvalstoffen opgenomen in het water of inmiddels grotendeels afgebroken, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Dit hangt mede af van de soort afval, maar ook van de bodemsoort. Meestal geldt ook dat des te dichter een moestuin bij het centrum ligt, des te groter de kans op verontreiniging. In buitenwijken is de kans aanzienlijk kleiner op gezondheidsrisico's. Verder maakt het uit hoeveel groenten iemand uit de tuin neemt. Als er sprake is van een buurt initiatief zal iemand minder verontreinigde groente binnen krijgen dan wanneer het gaat om een particuliere moestuin.
Bodemonderzoek uitvoeren bij aanleggen volkstuin
Als u precies wilt weten hoe verontreinigd de grond is, dan moet u op onderzoek uit. Elke gemeente heeft een bodemkwaliteitskaart. Daarop wordt verontreinigingssituatie van een buurt ingeschat. De kaart geeft echter geen detailinformatie over bepaalde locaties. Aan de hand van de kaart worden wel de risico's ingeschat. Vaak is het bij de gemeente ook mogelijk om na te gaan of er in het verleden al bodemonderzoek is gedaan. Wanneer een gemeente de risico's te hoog inschat kunt u er voor kiezen om zelf een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Met deze gegevens kunnen de risico's dan goed worden ingeschat en bepaald worden of een locatie veilig genoeg is om een volkstuin te laten aanleggen.
Gewassen verbouwen op vervuilde grond
Er is bovendien een groot verschil tussen de verschillende gewassen als het gaat om de opname van giftige stoffen. Kort door de bocht gezegd nemen blad- en wortelgewassen meer stoffen op uit de bodem, dan fruit en noten die hangen aan bomen en struiken. Des te verder van de grond, des te minder verontreinigd. De gifstoffen moeten dan namelijk een langere weg afleggen. Verder zijn er ook heel specifieke onderzoeken. Zo nemen aardappels bijvoorbeeld bijna geen lood op en bladgroente maar een klein beetje. U kunt dus ook bij de keuze welke gewassen u gaat verbouwen rekening houden met de soort verontreiniging van de bodem.