Alles wat u moet weten over erfpacht
Indien u een huis koopt met erfpacht, bent u de eigenaar van het huis maar niet van de grond. Maandelijks moet u de eigenaar van het grond een pachtsom betalen.
In het erfpachtstelsel wordt het grond waarop het huis staan niet het eigendom van de huiseigenaar. De grond blijft bijvoorbeeld het bezit van de gemeente. Voor de koper van het betreffende huis heeft dit als voordeel dat de aankoopsom lager zal zijn. Een groot nadeel is dat er extra vaste lasten bijkomen, namelijk de canon. De huiseigenaar mag het grond gebruiken als ware hij de eigenaar, maar de huiseigenaar wordt mogelijk nooit de eigenaar van het grond.
Geschiedenis van erfpacht
De eerste erfpachtconstructie stamt uit de Romeinse tijd. De overheid gaf land uit en de erfpachters ontgonnen het land en gingen het bewerken. Uit de opbrengsten werd betaald voor de erfpacht. In de Middeleeuwen kregen zogenaamde horigen land in bruikleen. De vergoeding werd voldaan uit de opbrengsten van de oogst. In Nederland voerde Vlaardingen als eerste Nederlandse gemeente erfpacht in. Dat was in 1883. Erfpacht had Vlaardingen geïntroduceerd om meer inwoners de mogelijkheid te bieden om een huis te kunnen kopen. De gemeenten met de meeste erfpacht in Nederland zijn: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Vlaardingen.
Wat zijn de voordelen van erfpacht?
Voor de eigenaar van de grond is het voordeel dat er vaste maandelijkse inkomsten komen uit het “verhuren” van het grond. Na de einddatum van het erfpachtcontract kan de nieuwe maandelijkse canon worden afgestemd op een nieuwe erfpachtvergoeding. Als huiseigenaar heeft u het voordeel dat u de grond niet hoeft te kopen. Dit zorgt ervoor dat huizen in Amsterdam op toplocaties relatief betaalbaar blijven. De huiseigenaar kan de betaalde canon aftrekken van het inkomen, want erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar.
Wat zijn de nadelen van erfpacht?
Doordat de prijs van een huis lager is doordat het grond niet wordt gekocht, zou het eenvoudiger moeten zijn om een hypotheek te krijgen. Voor een huis op erfpachtgrond is het juist lastiger om een hypotheek te krijgen. De bank zal als eis stellen dat het erfpachtcontract minimaal een resterende looptijd heeft gedurende de periode van de hypotheek. Bij het opstellen van een nieuw contract kunnen de maandelijkse lasten namelijk sterk stijgen. In Den Haag zijn in de jaren negentig veel erfpachtcontracten afgelopen. Voor sommige pachter is in het nieuwe contract de nieuwe canon 200 keer zo groot geworden. Een ander nadeel is dat het huis moeilijker verkoopbaar zal zijn. Indien er een huis wordt gekocht wil de koper het liefst ook het grond bezitten. Al is het alleen maar om de vaste lasten beheerbaar te houden voor de toekomst.
Erfpacht in een modern jasje
Gemeenten hebben sinds het jaar 2000 de oude erfpacht constructies gemoderniseerd. Ze bieden de pachters de mogelijkheid om het grond alsnog te kopen of de pacht wordt in één keer geheel afgekocht. De meest starre gemeente hierin is Amsterdam. Deze gemeente wil het liefst vasthouden aan de oude erfpachtconstructies. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het een lucratieve bron van inkomsten is. In 2012 heeft Amsterdam €198 miljoen aan erfpacht geïnd. Grond op gewilde locaties in Amsterdam zijn ook een goede investering. Het is waarschijnlijk dat de waarde in de toekomst sterk gaat stijgen.