De volkstuin: bloemen en groenten combineren en vals zaaien
Hoewel veel mensen op hun volkstuin louter groenten verbouwen is het aan te raden om ook wat bloemen of bloeiende planten neer te zetten. Dit heet combineren van groenten en bloemen. Omdat bloemen insecten aantrekken zoals bijen, zorgen zij namelijk voor de broodnodige bestuiving. Veel planten moeten namelijk wel degelijk bestoven worden, willen zij vrucht geven of goede groenten. De combinatie van bloemen en planten geeft bovendien een vrolijk resultaat. Combineren dus op de volkstuin.
Bovendien zijn insecten zoals lieveheersbeestjes en larven van bepaalde vliegen enorme goede gewasbeschermers. Zij zorgen er voor dat luis direct wordt opgegeten en dat voorkomt veel problemen. Bovendien hoeven daardoor niet allerlei (schadelijke) middelen gebruikt te worden om ongedierte te weren.
Goede kruiden
Kruiden die heel goed zijn voor de volkstuin door hun geur, doordat ze de grond vochtig houden en de omgeving van andere planten gezond. Dit zijn:
- Tijm
- Oregano
- Bieslook
- Hysop
- Rozemarijn
- Lavendel
- Duizendblad
Beschermende kruiden en bloemen
Ook zijn er een aantal kruiden en bloemen die veel goed doen voor anderen planten. Dit zijn ondermeer:
- Koriander – bevordert de groei van bijna alle andere planten
- Afrikaantjes – gaan aaltjes in de grond tegen als ze in de buurt van knolgewassen, bonen, sla en bleekselderij staan
- Goudsbloem- verjaagt mieren en lokt larven die gek zijn op bladluis
Combinatieteelt
Ook combinatieteelt is een goede manier om de productie van de volkstuin te verhogen. Aan de ene kant wordt er ruimte door bespaard, aan de andere kant beïnvloeden ze elkaars groei enorm of ze hebben voorkeur voor dezelfde soort bodem.
Groenten die het samen heel goed doen zijn:
Bieten en kool
- Spinazie en bloemkool
- Bonen en aardappelen
- Worteltjes en erwtjes
- Wortel en ui
- Tomaat en ui
- Bonen en bonenkruid
- Aubergine en sperziebonen
- Knoflook en aardbei
- Knolvenkel en sla
- Pompoen en maïs
- Prei en wortel
- Rode biet en dille
- Radijs en spinazie
- Tomaat en knoflook
- Veldsla en witte ui
Vals zaaibed
Een leuk trucje om ongewenst onkruid in het begin van het seizoen weg te werken is het valse zaaibed. Dit wordt al heel lang gebruikt door boeren. Wie de volkstuin klaar maakt voor het zaaien, zorgt er ook voor dat er een hele goede basis wordt gelegd voor het ontkiemen van onkruidzaad. Om dat te voorkomen wordt de natuurlijk op de volgende wijze om de tuin geleid: Vroeg in het voorjaar de grond zo prepareren alsof het lijkt dat er gezaaid gaat worden. Dit echter niet doen. Na 10 tot 15 dagen wachten, komen de jonge onkruidplanten al tevoorschijn. Door de grond los te maken worden de jonge plantjes onkruid gedood en vermengen zij zich met de grond. Nu is de bodem een tijdje onkruidvrij en kan het echte zaaiwerk beginnen.