Goede regenwaterafvoer middels de dakgoot bladvanger
Ieder jaar verliezen de bomen hun bladeren en komen op het dak terecht. Deze worden samen met regen en andere vuiligheid afgevoerd, waardoor het in de dakgoot terechtkomt. Daarbij is de kans groot dat de dakgoot dicht komt te zitten met blad afval en een humusachtige aanslag. Om problemen met de regenwaterafvoer te voorkomen, is het van belang om een dakgoot bladvanger toe te passen.
Dakgoot bladvanger
Wat is het?
Een bladvanger is feitelijk een hulpmiddel om bladeren af te vangen of te scheiden van het regenwater voordat het de regenpijp bereikt. Oftewel de bladeren kunnen in de dakgoot komen en worden gestopt, voordat het de regenpijp bereikt of er wordt voorkomen dat de bladeren in de dakgoot terechtkomen. Zodoende kan op een effectieve manier de regenwaterafvoer worden geregeld, waarnaast geregelde schoonmaak uitblijft. Let wel dat een verstopping van de regenpijp zelf zeer lastig is op te lossen en dus dienen bladeren voor de regenpijp zondermeer afgevangen te worden. Eenmaal verstopt kan het gewicht aan water de dakgoot onverhoopt veel schade toebrengen. Welke typen zijn er zoal?
Verschillende typen
Je kunt ze op verschillende manieren toepassen, maar net waar je de bladeren wilt afvangen. Denk aan de volgende systemen:
- je vangt de bladeren af bij de regenpijp. Daartoe moet je een regenpijp bladvanger insteken zodat daar de bladeren stoppen. Omdat de bladeren zich net voor de regenpijp concentreren is het van belang om voor de lente en herfst deze te controleren en vrij te maken;
- je vangt de bladeren af boven de dakgoot. Dat houdt in dat je over de volledige lengte van de dakgoot een scheidingsmethode moet aanbrengen. Dat kan bestaan uit een zelf aangebracht textiel of bij nieuwbouw woningen een compleet antracieten aangelegde bladvanger.
Heb je een woning zonder methode om bladeren af te vangen dan is het noodzaak om daar iets tegen te doen. Bescherm je dakgoot en je
regenwaterafvoer door bladeren af te vangen.
Zelf dakgoot bladvanger maken
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl Om zelfstandig je dakgoot langdurig schoon te houden van bladeren kun je goed gebruik maken van een gaas. Denk bijvoorbeeld aan een fijne kippengaas of een stugge geotextiel. Je dakgoot heeft een diepte en een breedte. Neem de maten op. Gebruik deze formule om de juiste maat voor je eigen gemaakte bladvanger te verkrijgen:
- 2 x diepte + 1 x breedte.
Zoek bij een groothandel een fijne gaas of stevig textiel uit passend bij deze maat. Vorm de bladvanger reeds in de vorm van de opgemeten maten en plaats het in de dakgoot. Je kunt ook een iets kleinere maat nemen waardoor je het als een bol laat inklemmen in de goot zodat het meer stevigheid biedt. Daardoor blijven bladeren op de bladvanger ligger terwijl water wordt afgevoerd. Daarmee kun je op een goedkope manier zelf ervoor zorgen dat de water afvoer goed is geregeld. Let wel dat je af en toe even kijkt hoeveel bladeren er op de bladvanger liggen.
Tip voor goede regenwaterafvoer
Zorg er altijd voor dat de dakgoten schoon zijn voordat het regenseizoen begint. Je voorkomt daarmee veel schade en ellende. Vang de bladeren altijd af voordat deze de regenpijp bereiken en check twee maal per jaar of de bladvangers goed schoon zijn. Zodoende kun je nog langdurig profiteren van je goed onderhouden dakgoot.
Lees verder