Hoe en wanneer snoeien van Clematis of Bosrank

Hoe en wanneer snoeien van Clematis of Bosrank In de meeste tuinen is wel een Clematis te vinden. De Clematis is een dankbare plant, die rijk bloeit. Enkele soorten zijn ook na de bloei nog aantrekkelijk door de mooie zaadpluizen die zich aan de plant vormen. Sommige soorten kennen een korte, maar wel overweldigende bloei. Andere bloeien de hele zomer door, soms zelfs tot in de herfst. Om een mooie gezonde en rijk bloeiende Clematis in de tuin te krijgen en te houden, zal er ook regelmatig gesnoeid moeten worden. De juiste snoeiwijze en snoeiperiode zijn afhankelijk van het moment waarop de Clematis bloeit. De vele verschillende soorten Clematis zijn ingedeeld in groepen en dat geeft gelijk een houvast voor de juiste snoeiperiode.

Clematis snoeien

Clematis met onderin alleen maar dorren takken

Het snoeien van Clematissen is helemaal niet moeilijk. Veel lastiger is het bepalen van het juiste moment om te snoeien. Het snoeien van deze groep planten is wel belangrijk. Wordt er namelijk niet gesnoeid, dan ontstaat er na verloop van jaren een enorme wirwar aan kale takken en de bloemen komen steeds hoger aan de plant te zitten. Wie, ook nog jaren na de aanplant, elk jaar weer een frisse groene en rijkbloeiende Clematis in de tuin wil hebben moet regelmatig de snoeischaar ter hand nemen.

Soort en knopvorming bepalen snoeiperiode van Clematis

Clematis of Bosrank is een heel grote groep klimplanten, met allerlei verschillende soorten die op veel verschillende momenten in het jaar bloeien. En die bloeiperiode bepaalt voor het grootste deel het moment waarop de snoeischaar gepakt kan worden.
Een ander criterium dat een rol speelt bij het bepalen van de juiste snoeiperiode is hoe de klimplanten hun bloeien vormen: op het hout dat in het voorgaande jaar is gevormd, of op het eenjarige hout.

Snoei-instructies op het label van de klimplant

Wie het label van de betreffende Clematis bewaard heeft, kan daarop de benodigde informatie meestal wel terugvinden. Zowel de bloei- als de snoeiperiode staan op het plantenlabel vermeld. Vaak wordt dit nog aangevuld met een afbeelding van de plant, voorzien van een snoeischaar en de gewenste snoeihoogte. Is het kaartje er niet meer, dan kan er toch maar weinig mis gaan. Wie onverhoopt kiest voor de verkeerde snoeibeurt op het verkeerde moment van het jaar, kan een jaar zonder bloemen komen te zitten. Of er verschijnen wel bloemen, maar deze zijn aanmerkelijk kleiner dan we van de soort gewend zijn, bovendien kan de bloei ook minder uitbundig zijn. Maar de plant zal er verder niet onder te lijden hebben en produceert gewoon een jaar later weer volop bloemen.

Clematissen ingedeeld in groepen

De grote collectie Clematissen is ingedeeld in drie verschillende groepen. Deze indeling is gebaseerd op de bloeiperiode van de betreffende Clematis. Hierdoor is gelijk goed te zien, dat er in elk seizoen bijna wel een bloeiende Clematis in de tuin kan staan. Op basis van deze indeling naar bloeiperiode is gelijk ook de snoeiwijze duidelijk ingedeeld. Elke groep kent zijn eigen snoeiwijze en snoeimoment.

Groep 1 - Vroegbloeiende Clematissen

Alle vroegbloeiende Clematissen, met een bloeiperiode van januari tot mei, vallen binnen deze groep. Het zijn zonder uitzondering allemaal klein bloemige Clematissen. Bij deze vroeg bloeiende soorten verschijnen de bloemen op het hout dat in het jaar daarvoor gevormd is.

Voorbeelden van vroegbloeiende Clematissen

  • Clematis alpina (bv. “Francis Rives” of “Pamela Jackman”)
  • Clematis armandii (groenblijvend, bv. “Apple Blossom”)
  • Clematis cirrhosa (groenblijvend, matig winterhard)
  • Clematis montana

Snoeiwijze vroegbloeiende Clematissen

De Clematissen in deze groep mogen niet rigoureus gesnoeid worden, om te voorkomen dat er een jaar geen bloei zal zijn. Voer daarom, direct na de bloei, een lichte snoeibeurt uit. Verwijder de dode takken en snoei maximaal 1/3 van de plant weg. Na de snoeibeurt zal de Clematis uitlopen en in de daarop volgende periode worden de bloemknoppen voor het volgende jaar alweer gevormd.

Groep 2 - Voorjaarsbloeiende Clematissen

De grootbloemige- en de dubbelbloemige Clematissen die bloeien in de maanden mei en juni vallen binnen deze groep. Sommige soorten in deze groep kennen nog een bescheiden her bloei of tweede bloei in september. Het is een vrij grote groep, waaronder bekende en veel toegepaste Clematissoorten behoren, bijvoorbeeld:
  • Clematis “The President” (grootbloemig)
  • Clematis “Nelly Moser” (grootbloemig)
  • Clematis “Multi Blue” (dubbelbloemig)
  • Clematis “Vyvyan Pennell” (dubbelbloemig)
  • Clematis macropetala (bv. “Blue Bird”)

Snoeiwijze voorjaarsbloeiende Clematissen

Ook deze groep Clematissen vragen om een lichte snoeibeurt, maar een plant kan wel in zijn geheel tot één meter boven de grond teruggesnoeid worden. Hierdoor zullen zich al snel nieuwe en sterke scheuten ontwikkelen en blijft de Clematis ook aan de onderzijde aantrekkelijk en groen. De beste periode voor deze snoei is in juni, direct na de eerste bloei.

Groep 3 - Zomer- en herfstbloeiende Clematissen

Dit is veruit de grootste groep en hieronder vallen alle zomer- en herfstbloeiende Clematissen. Deze grote groep bevat veel verschillende variëteiten:
  • Clematis hybridensoorten
  • Clematis viticella
  • Clematis orientalis
  • Clematis diversifolia
  • Clematis tangutica (mooie pluizen)
  • Clematis texensis

En binnen al die variëteiten komen weer veel verschillende soorten voor. De variatie zit dan in de kleur en in de vorm van de bloem.

Snoeiwijze zomer- en herfstbloeiende Clematis

Al deze soorten bloeien pas laat op nieuwe en in dat jaar gevormde scheuten. Daarom kunnen ze heel goed al vroeg in het jaar kort geknipt worden. Afhankelijk van het weer kan deze snoeibeurt in februari of maart uitgevoerd worden. Daarna loopt de plant royaal uit met nieuwe stengels, waarop nog dezelfde zomer de bloemen zullen verschijnen. Snoei terug tot het eerste paar groeiknoppen (gezien vanaf de grond), meestal is dit ongeveer 40 à 60 centimeter boven de grond.
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De clematis, een populaire klimplantDe clematis, een populaire klimplantDe clematis (met de klemtoon op eerste lettergreep!) is een populaire klimplant die prachtige bloemen voortbrengt. Klimp…
Zomerbloeiende klimplanten: ClematisZomerbloeiende klimplanten: ClematisDe Clematis of bosrank is een overdadig bloeiende klimplant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. Er is voor…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
De Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmerDe Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmerDe Clematis is een erg populaire klimplant die vele gezichten kent. Het is een prachtige plant met eindeloos veel toepas…

Zomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiZomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiDe sieruien zijn, op enkele uitzonderingen na, echte zomerbloeiende bloembollen. Met de soms spectaculaire grote bloeien…
Het hele jaar vogels bijvoerenJe kan vogels het hele jaar bijvoeren. Je moet alleen per seizoen wisselen van voer. In dit artikel vind je zo'n beetje…
Bronnen en referenties
Reacties

Janssen, 07-05-2017
Indien een clematis te hoog groeit in zijn 1e jaar, ivm de afrastering met de buren, kan ik hem dan zonder problemen de "kop" afknippen? Reactie infoteur, 09-05-2017
In principe kunt u zonder probleem de Clematis snoeien. Mogelijk heeft u dan dit jaar geen bloemen.

Marc Verboven, 24-09-2016
Ik begrijp dat mijn clematies in het voorjaar moet terugsnoeien tot de eerste groeiknop. Bij ons staat de clematis in een perk in de schaduw van andere planten met o.a. lavatera en crambé die vrij hoog uitgroeien. Bij een terugsnoei tot de eerste groeiknop komt de clematis dus onder de andere planten terecht. Ik vrees dat ze onvoldoende licht zullen krijgen om opnieuw uit te groeien. We zien nu al dat de clematis pas blad en bloemen heeft als hij boven de andere planten uitkomt. Daaronder enkel verhoutte stengels.

Welk snoeiadvies geeft u in dat geval? Het betreft clematis viticella alba luxirians en clematis viticella aotearoa.

Beste dank,

Marc Reactie infoteur, 27-09-2016
Beide Clematis-soorten kunnen goed hoger gesnoeid worden. U kunt zelf de gewenste hoogte, eventueel afgestemd op de omringende beplanting, bepalen.

Gert, 04-04-2016
Beste,
Wij hebben een clematis Armandii, deze is bij het aanplanten en daarna niet gesnoeid waardoor hij nu enkel bovenaan bladeren heeft en onderaan kaal is. Is het nog mogelijk om onderaan scheuten te krijgen door serieus terug te snoeien? Indien dit mag, kunnen we dit nu doen en mag de volledige plant teruggesnoeid worden? Reactie infoteur, 05-04-2016
Dit is het juiste moment om de vroeg bloeiende Clematis Armandii te snoeien. Snoei de klimplant terug tot ruim boven een paar gezonde knoppen, zodat hij gegarandeerd weer uit zal gaan lopen. Verwijder gelijk ook alle dode en beschadigde takken.

Bouton Linda, 05-08-2015
Moeten de uitgebloeide knoppen afgesneden worden? Reactie infoteur, 09-08-2015
Nee Linda, het is niet nodig om de uitgebloeide bloemen van de Clematis weg te knippen.

Marian, 02-09-2014
Beste,
Ik heb een clematis Durantii. Deze heeft ontzettend mooi gebloeid. De bladeren zien er nu 'ziek' uit. Mag de clematis nu gesnoeid worden ipv voorjaar? Het lijkt of de winterjasmijn ook 'zieke' bladeren heeft die naast de clematis staat. Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 19-09-2014
Hallo Marian,
Als je het vervelend vindt om tegen de dorre bladeren aan te kijken, dan kan je de Clematis iets terugknippen. Wacht met de echte snoei tot in het voorjaar, dan kan hij tot 20 cm. worden teruggesnoeid.
Succes!

Ton de Graauw, 11-06-2013
Hallo mevr/meneer,
Wij hebben ongeveer in oct. 2012 een Clematis mont. "Rubens" geplant. deze heeft ook tot voor kort gebloeid. Alles is een paar weken later dus deze zal ook wel nu gesnoeid kunnen worden. Maar hoe kort kan dat en wat wordt b.v. bedoeld met " 1 meter boven de groep" snoeien? (boven genoemd) Reactie infoteur, 12-06-2013
Clematis montana kan inderdaad nu, net na de bloei, gesnoeid worden. In uw geval zou ik deze snoei nog even achterwege laten en de klimplant eerst een aantal jaren tot volle wasdom laten komen.
Wordt de plant te groot en wilt u gaan snoeien, dan zeker niet te rigoureus. Haal maximaal 1/3 per keer weg en snoei dus zeker niet tot 1 meter boven de grond.
Clematis montana valt in groep 1; daar kunt u e.e.a. nog eens rustig nalezen.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.