De Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmer

De Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmer De Clematis is een erg populaire klimplant die vele gezichten kent. Het is een prachtige plant met eindeloos veel toepassingsmogelijkheden. Van het groeien tegen een klimrek tot het begroeien van een dode of slecht groeiende fruitboom. Ze zijn prima te combineren met andere bloeiende planten zoals rozen en bloeien over het algemeen zo'n 3 weken per jaar, waarbij sommigen langer bloeien of een herbloei kennen.

Clematis


De keuze van de juiste Clematis

De Clematis is een veel verkochte populaire plant. Er zijn enorm veel variëteiten en daarmee ook keuze genoeg. Echter is het van belang dat van te voren wordt bepaald wat de standplaats wordt. Daarnaast is het van belang dat bepaald wordt met wat voor soort plant de Clematis gecombineerd wordt. Over het algemeen is de Clematis niet een alleen staande plant. Ze komt beter tot haar echt als ze gecombineerd wordt met andere planten.

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay

Clematissoorten

De Clematis is grofweg in te delen in drie groepen die gebaseerd zijn op bloei en snoeiwijze. Laat u zich hier goed over informeren want anders kan het zijn dat de plant u gaat tegenvallen, iets dat makkelijk voorkomen kan worden.

Type 1

Deze Clematissen hoeven niet gesnoeid te worden, ze mogen lang uitgroeien en indien er voldoende klimruimte is voor de plant heeft u er weinig omkijken naar. Een paar voorbeelden van deze groep Clematissen zijn de C. alpina en C. macopetala.

Type 2

Type 2 moet gesnoeid worden maar groeit slechts op tweejarig hout. Dat betekend dus dat, zodra de plant is terug gesnoeid, deze het eerste jaar niet zal bloeien. Snoei deze plant ook niet meer als ééns in de twee jaar om er optimaal van te kunnen genieten. Voorbeelden van deze soorten zijn: C. Nelly Moser en C. The President.

Type 3

Deze soorten moeten geheel terug gesnoeid worden tot een halve meter b oven de grond. Het zijn laatbloeiers op éénjarig hout. Deze soorten blijven dan ook laag bij de grond en komen het beste tot hun recht bij lage muurtjes of overhangende dakranden. Voorbeelden van deze soorten zijn de C. Jackmanii en de C. Ville de Lyon.

Bron: Leoleobobeo, PixabayBron: Leoleobobeo, Pixabay

Klimgelegenheden

Buiten de natuurlijke groeiwijze over diverse planten om, is het natuurlijk ook mogelijk om klimrekken of klimbedrading te plaatsen. Zorg er voor dat u dit goed doet, anders zal uw plant nooit mooi worden of zal mogelijk zelfs op een dag naar beneden komen vallen. Voor meer informatie over klimrekken en klimbedrading kunt u (Voor meer informatie over klimrekken en bedrading, lees hier terecht onder het kopje 'bevestiging van de leiplant'.

Standplaats

Clematissen doen het slecht op een zuidmuur omdat ze snel verbranden, het beste is dan ook om te kiezen voor de oost- of westmuur. Het is van belang dat de voet van de Clematis beschermd wordt tegen direct zonlicht. Het zou zonde zijn als uw plant toch onverhoopt verbrandt.

Dan is er nog altijd de uitzondering op de regel, namelijk de Clematis Vitalba, dit is een Clematis type 2, ze bloeit dus op tweejarig hout maar, kan in tegenstelling tot andere Clematissen prima op de noordmuur staan.

Combinatie met andere planten

De Clematis komt voor in vele soorten, maten en kleuren en zijn prima te combineren met andere planten. Een goed voorbeeld hiervan is de combinatie met rozen. Let daarbij wel op de bloeitijd en kleur, als ze gelijktijdig bloeien met uw rozen en dan ook nog dezelfde kleur hebben zullen de Clematissen wegvallen.

Verder zijn coniferen ook een prachtige gastheer voor uw Clematissen. De Clematis uit de Viticellagroep zijn mooi te combineren met deze bomen. Ze klimmen goed en geven kleur aan de boom. Let wel op dat u in dit geval regelmatig water geeft en de grond rond de voet van de Clematis moet vervangen. Daarnaast kan het twee jaar duren bij deze groep Clematissen voordat ze gaan bloeien.

Ook is het erg populair om Clematissen over vruchtbomen en andere kleine bomen te laten groeien zoals bijvoorbeeld de Berk of Esdoorn. Zelfs op dode bomen doen ze het prachtig. Als u dus eens een oude of dode vruchtboom heeft kan deze als mooie basis gebruikt worden voor de Clematis.

Bemesting

De bemesting van de Clematis vindt plaats in het vroege voorjaar zodra de groei begint. Ze mag dezelfde bemesting hebben als rozen, maar stalmest of compost is ook prima. Bedenk wel dat stalmest en dan vooral paardenmest een hoop onkruidzaden mee kan brengen. Het is echter wel het makkelijkste te verkrijgen. Paardeneigenaren hebben altijd een overvloed aan mest en kunnen makkelijk een kruiwagentje missen.

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay

Grondsoort

De Clematis groeit prima in zowel zure als kalkrijke grond. Het is onnodig om kalk of turf toe te voegen aan de bodem. Wel groeit de Clematis vele malen beter in humusrijke rong. Daarnaast is het aan te raden om elk jaar een laag van 5 cm organische stof ofwel bemesting toe te voegen.

Ziekten

Net zoals de meeste planten zijn ook de Clematissen gevoelig voor bepaalde ziekten. Hiervan is de verwelkingsziekte (schimmel Ascochyta clematidina) het ergst. Dit probleem doet zich vroeg of laat bijna altijd wel voor. Het begint met één verwelkt blad en een week later hangt alles er slap bij. De natuurlijke Clematissen zijn hier minder gevoelig voor.

Over het algemeen komt de plant het volgende jaar weer op. Zodra het probleem zich voordoet, wil het nog wel eens helpen om de plant om de 14 dagen te behandelen met benlate. Mocht u toch onverhoopt een nieuwe plant moeten aanschaffen, zorg dan dat u eerst de bodem en omgeving heeft ontsmet met formaldehyde. Zo verkleint u het risico op herbesmetting bij uw nieuwe plant.

Verder zijn er ook de meer bekende problemen met de Clematis zoals bladluis, witte vlieg, spint en meeldauw. Deze problemen zijn echter op te lossen met de reguliere middelen op de markt.
© 2012 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De clematis, een populaire klimplantDe clematis, een populaire klimplantDe clematis (met de klemtoon op eerste lettergreep!) is een populaire klimplant die prachtige bloemen voortbrengt. Klimp…
Winterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplanten worden niet zo vaak toegepast. De laatste jaren komen er nieuwe soorten op de…
Zomerbloeiende klimplanten: ClematisZomerbloeiende klimplanten: ClematisDe Clematis of bosrank is een overdadig bloeiende klimplant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. Er is voor…
Groenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplanten zijn zeer geschikt om muren en schuttingen uit het zicht te halen. In de winter zorgen ze voo…

Het kweken van klein fruitHet kweken van klein fruitFruit uit eigen tuin is lekker en smaakvol. Klein fruit is gemakkelijk te kweken in een pot of volle grond en neemt niet…
Hydrangea arborescens AnnabelleHydrangea arborescens AnnabelleHydrangea Annabelle is een zeer populaire Hortensia soort, vanwege de zeer rijke en langdurige bloei met grote bolvormig…
Bronnen en referenties
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.