Latex of muurverf - Soorten, kwaliteiten en toepassing

Latex of muurverf - Soorten, kwaliteiten en toepassing Er zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten latex of muurverf. Waar pas je welke muurverf toe als je besluit muren en plafonds te gaan schilderen? Als je door de bouwmarkt of verfspeciaalzaak loopt zie je vaak -dankzij het aanbod van de vele soorten muurverf van de verschillende verfmerken- door de bomen het bos niet meer. Termen als latex, muurverf, acryl, vinyl, synthetisch, water-verdunbaar, terpentine-verdunbaar enzovoort roepen misschien eerder vragen op, dan dat ze antwoord geven. Toch hebben de verschillende soorten muurverf elk hun eigen kwaliteit en toepassingsgebied, afhankelijk van het doel waarvoor het gebruikt wordt en de financiële mogelijkheden.

Kwaliteit van een muurverf

De inhoudsstoffen van een verf, waaronder onder andere de toegevoegde pigmenten, bindmiddelen en de uiteindelijke dekkracht bepalen voor een groot deel de kwaliteit, duurzaamheid en het verwerkingsgemak van een verf. Bezuinig daarom niet op de aankoopprijs van de verf, want ook in dit verband geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Dit betekent in de praktijk dat je al snel uitkomt op de zogenaamde A-merken of de professionele verven.
Te denken valt aan:
  • Sigma = onder andere ook Rambo en Histor.
  • Sikkens = onder andere ook Cetabever en Flexa.

Soorten, kwaliteit en verwerken van muurverf


Mengen van muurverf

Oriënteer je rustig op een kleur; je moet er tenslotte weer langere tijd tegen aan kijken. Je kunt een keuze maken uit duizenden verfkleuren via de kleurenstalen of een geschikte kleur kiezen uit één van de vele kleurenwaaiers die bij de vakhandel ter inzage liggen. De meeste van deze kleuren zijn eenvoudig te mengen op de verfmengmachine, zoals bijvoorbeeld de RAL kleuren.

Ready mixed verven

Een "kant en klaar" product, oftewel "ready mixed' verpakking kiezen kan natuurlijk ook, maar dan is de persoonlijke kleurkeuze minder. Oriënteer je goed bij de aanschaf van (vaak veel duurdere) special gepromote trendverpakkingen, want dit zijn in basis veelal gewoon kleuren die vanuit een kleurenwaaier soms goedkoper te mengen zijn in een willekeurige kwaliteit op de verfmengmachine.

Rendement of gebruik van latex of muurverf

Een rendement (is verbruik per m2.) van een verf is mede afhankelijk van de zuiging van de ondergrond, de wijze van verwerken en de kwaliteit van de verf. Ga voor een muurverf uit van een rendement van 6 tot 8 m2 per liter. Dus een emmer muurverf van 10 liter is voldoende voor 60 tot 80 m2, gebaseerd op twee maal schilderen.

Dekking van de verf

Voor een mooi en egaal resultaat is het raadzaam de ondergrond twee maal te schilderen. De dekking mag na één keer soms voldoende lijken, maar om het geheel ‘body’ te geven is twee keer altijd mooier. Schilder de tweede keer alsof het de eerste keer is. Na het schilderen van de eerste keer kan de ondergrond al gedekt lijken, zodat de kans bestaat dat er bij het afschilderen te schraal gewerkt wordt. Bedenk ook dat een goede voorbereiding de meeste tijd vergt en het aanbrengen van de muurverf veelal vlot verloopt.

De verschillende soorten muurverf of plafondverf

De keuze laat je bepalen door de ruimte waarin je de verf wilt gaan toepassen, de gebruiksduur die je voor ogen hebt en de budgettaire ruimte die je voor jezelf hebt. Gaat het bijvoorbeeld om een tijdelijke opknapbeurt of om een duurzaam resultaat? In oplopende kwaliteit heb je globaal de keuze uit:
  • Veegvaste muurverf of witkalk.
  • ‘Gewone latex’.
  • Vinylatex.
  • Acryllatex.
  • Speciale muurverven.
  • Decoratieve verven.

Veegvaste muurverf of witkalk

Veegvaste muurverf werd vroeger vrij veel gebruikt in woningen op de plafonds en in natte ruimtes zoals keuken en douche en in koelcellen. Veegvast is goedkoop maar van een zeer matige kwaliteit, omdat de inhoudsstoffen primair uit kalk en water bestaan. Tegenwoordig is het gebruik van veegvast in de woning zeer af te raden. Een gewone watergedragen muurverf is in principe niet aan te brengen over veegvast, zonder deze verflaag eerst te verwijderen of te fixeren.

Veegvast of witkalk test

Het is eenvoudig te testen of je met veegvaste verf of witkalk te doen hebt. Haal een natte vinger of een klamme doek over het oppervlak; geeft de verf af, dan is er veegvast aangebracht. Het over elkaar aanbrengen van veegvast geeft uiteindelijk altijd hechtingsproblemen. Het waterbestanddeel in de veegvast lost de oude onderlaag enigszins op hetgeen kan resulteren in bladderen of onthechten.

"Gewone" latex muurverf

De meest toegepaste soort is de muurverf die we als latex kennen. Alhoewel de benaming -sinds de verf synthetisch wordt bereid in plaats van sappen uit de rubberboom- feitelijk niet juist is, wordt de naam latex nog wel gebezigd. De latex muurverf is -behalve in wit- te mengen in bijna alle denkbare kleuren en kun je in huis toepassen in alle ruimtes waar geen bijzondere eisen aan het gebruik van de ruimtes worden gesteld. Denk hierbij aan plafonds en muren in slaapkamers, huiskamer en gang enzovoort. Latex is minder poreus dan veegvast of witkalk en is derhalve -met leidingwater- beter af te nemen, zonder dat de ondergrond afgeeft of oplost. Let wel op de kwaliteit van de verf want dit is in grote mate bepalend voor de eigenschappen (zie: kwaliteit en verf)

Vinyl latex als muurverf

Vinyl latex zal over het algemeen duurder zijn dan de ‘gewone’ latex. De vinyl latex is beter af te nemen, ademend en goed geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals in de badkamer en de keuken. De verf is licht elastisch en goed bestand tegen temperatuurverschillen zoals die tijdens het douchen of het koken ontstaan (condenseren van het vocht)

Acryl latex als muurverf

Acryl latex is een kwalitatief goede latex, die eventueel ook in een buitenkwaliteit te verkrijgen is. De verf is licht ademend, maar omdat acryl latex minder poreus is dan de voornoemde verven, is de vuilaanhechting minder en is deze verf goed te reinigen. De verf onderscheidt zich in esthetisch opzicht door een lichte eiglans.

Speciale muurverf

Hierbij valt te denken aan synthetische muurverven die worden toegepast op ‘probleem-ondergronden’. Ingeval van brandschade, waterschade en overmatige nicotineaanslag die hun sporen op muren of plafonds hebben nagelaten zijn deze verven goed toepasbaar. Bij toepassing van een andere kwaliteit muurverf kunnen de sporen zich opnieuw aftekenen of doorslaan en zich openbaren als verkleuring of vlekken, of erger, niet hechten van de muurverf. Veelal zijn deze speciale muurverven voldoende om de problemen te isoleren. Het is echter raadzaam advies in te winnen bij de speciaalzaken als je problemen met de ondergrond vermoedt. Het voorkomt teleurstellingen en onnodig extra arbeid en kosten.

Kwartscoat of structuurverf

Een kwartscoat of structuurverf kun je in feite zien als een dikke, pasteuze latex waaraan zilverzand of kwarts is toegevoegd om een lichte structuur op een vlakke ondergrond aan te brengen. Onverdunde kwartscoat heeft een enigszins elastische structuur, waardoor het licht scheur overbruggend is. Verwacht hier echter niet te veel van. De uiteindelijke structuur wordt bepaalt door de grofte van het zilverzand of de kwarts, in combinatie met de grofte van de (structuur)roller waar je voor kiest. Bij aanbrengen met de blokwitter is een speels effect te verkrijgen door een draaiende beweging (b.v. halfrond) met de blokwitter in de nog natte toplaag. Werk wel systematisch en vlak voor vlak af om een gelijkmatig resultaat te verkrijgen.

Decoratieve verf voor muren en plafonds

Tegenwoordig heb je muurverven met glitters en dergelijke, die vooral een decoratief doel dienen. Het kan raadzaam zijn eerst de muur in een overeenkomstige kleur voor te bewerken, zodat de eindafwerking geen problemen geeft met de dekking.
Het sponzen van de muur kan ook een speels effect geven. Hierbij stempel je als het ware één of meerdere contrastkleur(en) met een (natuur)spons over/op een reeds aangebrachte basiskleur. De muur of het plafond krijgt hierdoor een speels effect.

Tips bij het werken en schilderen van muren en plafonds

  • Zorg dat je recht voor je werk staat, dat werkt minder vermoeiend.
  • Zet de roller bij voorkeur op een verfstok, dit werkt sneller en makkelijker. Rol vóór je uit als het een plafond betreft.
  • Muurverf rollers en de gebruikte verfkwasten houd je voor één tot enkele dagen soepel door ze in een plastic zak te wikkelen en af te sluiten, zodat je ze niet steeds hoeft te reinigen.
  • Plamuur en/of kit eerst voor een goed en strak resultaat.
  • Let wel: laat de latex voldoende drogen voor je een tweede laag aanbrengt, anders geeft dit hechtingsproblemen.
  • Let wel: ook latex en de verwerkingsgereedschappen moet je behandelen als chemisch afval.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…
Voor elke ondergrond de gepaste muurverfVoor elke ondergrond de gepaste muurverfWil u de muren een nieuw kleurtje geven? Dan kunt u maar best nagaan wat voor ondergrond u heeft en welke muurfverf u he…
De voornaamste verfsoortenDe voornaamste verfsoortenIn dit artikel geef ik een korte inleiding van de voornaamste soorten verf en lak die we in de winkel tegenkomen, al was…
Allergisch voor latexAllergisch voor latexAllergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunn…

Wat kan je doen met zoutZout is lekker voor over de patatjes of om extra smaak te geven aan de soep, maar wist je dat er zoveel andere doeleinde…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Monique, 12-08-2017
Mijn muren hebben een laag structuurverf die al 17 jaar zit. Op sommige plekken gaat het loslaten, maar dat is niet overal. Wij willen weer gladde muren, kan ik er overheen laten stuccen (uiteraard de losse stukjes afsteken) of is het beter om alles er af te halen!?
Als het moet… ga ik knallen, ik wil t beste resultaat Reactie infoteur, 14-08-2017
Beste Monique,

Is het kwartscoat, dan kun je volstaan met het verwijderen van de onthechtende delen. Is het grovere structuur, dan deze zo veel mogelijk verwijderen. Dit kan kan over het algemeen met een behangafstomer. (is misschien wel een geklieder, maar werkt het beste).

Mvg - Sjaak

Mervis Jose, 25-12-2011
Mijn kleinzoon heeft een loft gekocht, de vorige eigenaar heeft het met ongebluste kalk met water vermengd alle muren er meegedaan, en die geeft veel wit af aan kleding en handen dat moet er af, maar in de vloer zitten roosters van de verwarming anders kon ik het met de hoge druk reiniger die water verf er af krijgen?wat raad u ons aan? graag vlug antwoord, het is een grote oppervlakte, van gierigheid gesproken ik wist niet dat het nog mocht dat is van in de oorlog ongezond, een oma, ik mocht bij de koop niet aanwezig zijn dan had ik het gezien jose mervis oma van ivan Reactie infoteur, 26-12-2011
Beste Jose,

Als de veegvast in principe nog vast zit en niet bladdert, kan je deze eerst behandelen met fixeer (vraag even bij de vakhandel) en dit vervolgens afwerken met latex. Werk niet te schraal met de latex en blijf niet te lang in de natte verf rollen (poetsen).
Onthecht en/of bladdert de veegvast, dan -helaas- de ondergrond bevochtigen met een spons met water, water in laten trekken en de kalk -vlak- wegsteken met een plamuurmes. Eventueel herhalen en tot slot het geheel met schoon water nawassen. Ook dan voor de zekerheid eerst fixeer gebruiken alvorens met latex af te werken.
Inderdaad… kalk / veegvast moest verboden worden, dat voorkomt onoordeelkundig gebruik!

Succes, oma van Ivan.

Mvg - Sjaak

Willy, 07-02-2011
Gisteren frustrerent gestopt met het latexen van de muren. De latex houdt niet stand op de ondergrond. De ondergrond bezit (van de vorige eigenaar): flexa colour local muurverf. De muren zijn ontvet met ammonia, en water. Daarna met St. Marc en water. We hebben dat goed laten drogen, maar het resultaat werd wel beter. Desondanks "schrobt" men de latex laag tijdens het rollen los. Het hecht niet.
Iemand een goed idee om deze puinzooi (een wand ziet er niet meer uit maar was superstrak) weer recht te breien? Alvast bedankt voor antwoorden. Reactie infoteur, 07-02-2011
Beste Lilly,

Als er werkelijk Colour Locale gebruikt is zou dit theoretisch niet mogelijk zijn, zeker niet omdat je voorbereiding zeer zorgvuldig is geweest.
Wat je weergeeft duidt eerder op veegvast (kalk). Is dit onder de Flexa niet aangevracht?
Kalk lost namelijk weer op door het waterbestanddeel in de latex.
Ga met een natte vinger langs het oppervlak en kijk of de verf afgeeft. Geeft deze af, dan is het veegvast.
Herstellen kan dan eventueel op twee manieren.
1. bevochtig de veegvast en steek deze met een plamuurmes geheel af. Nadien de ondergrond fixeren en vervolgens egaliseren en opnieuw schilderen.
2. bladderende / onthechtende stukken afsteken, de ondergrond met een fixeer behandelen, de slechte delen egaliseren / plamuren, twee maal afwerken met latex.

Succes - Mvg - Sjaak

Anne, 20-10-2010
Bedankt voor de overzichtelijke informatie.
Ik heb nog wel een vraag: Wij willen onze inloopdouche (die niet vaak gebruikt zal worden) niet betegelen maar eerst stucen en daarna verven. Ik heb gelezen dat je dan PU verf moet gebruiken. Wat is uw mening over de verf? Hoe moet de stuc-laag onder een speciale watervaste muurverf zijn?

Bvd!
Anne Reactie infoteur, 20-10-2010
Beste Anne,

Gezien het feit dat je wilt schilderen over vers stucwerk, zou ik je aanraden een kwalitatief goede vinyl latex te gebruiken. Deze ademt, is bestand tegen vocht en is afneembaar.
PU is een poly-urethaanverf, maar sluit de ondergrond af. Als je deze al zou willen gebruiken, moet je er wel van verzekerd zijn dat de ondergrond voldoende doorgedroogd is.
Dus… vinyllatex is naar mijn idee de beste oplossing. Werk de ondergrond wel eerst voor met een geschikt gronderingsmiddel.

Mvg - Sjaak

Koyen May, 20-03-2010
Beste, ik heb brand gehad in app en trapzaal, met welk goed produckt kan ik voor alles terug te schilderen, alles fixeren voor de roet eronder te krijgen.

groeten May Reactie infoteur, 20-03-2010
Beste Koyen,

Allereerst zou ik de ondergrond zoveel mogelijk reinigen, vervolgens de ondergrond - isoleren - en nadien afwerken met een synthetische muurverf die speciaal geschikt is voor roet-, nicotine en brandschade. (deze verf is vrij prijzig)
Laat je adviseren bij een goede verfspeciaalzaak.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 26-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.