Voor elke ondergrond de gepaste muurverf
Wil u de muren een nieuw kleurtje geven? Dan kunt u maar best nagaan wat voor ondergrond u heeft en welke muurfverf u het best hiervoor kunt aanwenden. In dit artikel bespreek ik de meest courante soorten muurverf en de verwerking ervan, ook bij renovatiewerken.
Poederverf en pasta (veegvaste muurverven)
Eigenschappen
De zgn. muurverven hebben de laatste jaren veel opgang gemaakt. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Ten eerste het sterk in onbruik raken van de vroegere witkalk (of niet met een kleurtje), verder de gemakkelijke verwerking van de tegenwoordige poeder- en pastaverven, die u slechts met water behoeft aan te mengen, en tenslotte het feit dat u ze op velerlei wijzen kunt toepassing. Behalve deze eenvoudige vormen van met water te mengen poederverf en pasta, die men in de verfhandel aanduidt met veegvaste muurverven, zijn er dan nog de kant- en-klare muurverven (latexverven) die wat duurder maar ook beter van kwaliteit zijn. De eerstgenoemde veegvaste muurverven, die in allerlei pasteltinten verkrijgbaar zijn, vormen niet alleen een goedkope maar een veelzijdige (zij het dan eenvoudige) verf welke voor tal van doeleinden bruikbaar is. Vooral op verse pleisterlagen en in ruimten die aan sterke temperatuurwisselingen blootstaan, vormen ze een goede muur- en plafond dekking. In het bijzonder daar waar kans op vorming van condensvocht bestaat, zoals in keukensbadkamers, stallen e.d. zijn ze ideaal, daar ze in zekere mate vochtopnemend werken. Goede veegvaste muurverf is daarbij behoorlijk houdbaar.
Als ondergronden zijn geschikt: kalkpleisterwerk, cementlagen, pleisterwerk van kalk en cement, metselsteen, vezelplaten, natuursteen (althans indien voldoende absorberend).
Niet of minder geschikt: gipspleisterlagen en kalkpleisterwerk wanneer dit reeds geverfd is met olie- of diserpesieverf, verder: hout, metaal en glas. U zult zich misschien verder afvragen hoe zulk een met water aangemengde verf veegvast kan zijn. Dit is het gevolg van de samenstelling. Doordat er lijm in verwerkt is, die ook in water oplost, krijgt men een verflaag met een soort van lijmdekking, waardoor ze veegvast is ge-worden. Tegen afwassing met water zijn echter deze eenvoudige aangemengde verven niet bestand. Merkwaardig is echter de grote dekkracht van deze verf.
Verwerking
In de meeste gevallen is eenmaal verven voldoende; blijkt dit in sommige omstandigheden niet geheel bevredigend te zijn, dan kan men het nog eens luchtig overdoen. Overigens droogt de verf wel streeploos op. Evenals bij andere verfsoorten wordt het beste resultaat verkregen door enige malen dwars over elkaar heen te strijken: dus eerst verticaal opzetten, horizontaal verdelen en dan nog eens verticaal uitstrijken.
Nieuwe pleisterlagen
Bij nieuwe pleisterlagen verdient het wel aanbeveling ze met een doek goed af te wrijven, zodat alle losse korreltjes worden verwijderd. Het is namelijk bijzonder hinderlijk als deze korreltjes onder het verven loslaten en zich zowel in de kwast als aan de verflaag hechten.
Oude kalklagen
Alle ook maar enigszins losse kalklagen dienen verwijderd te worden, door afsteken met een plamuurmes of door afkrabben. Stoffige of vuil geworden oppervlakten met een natte borstel of boender afwassen. Vochtkringen, roet of rookaanslag kunt u isoleren door bestrijken met de daarvoor bestemde middelen (sealers).
Op een ondergrond van oude lijmverf
Deze combinatie is niet aan te bevelen.
Gerede muurverven (synthetische of latex- muurverven)
Hoe handig en goedkoop de hiervoor beschreven veegvaste aanmengverven ook mogen zijn, voor alle doeleinden zijn ze niet te gebruiken. Bijvoorbeeld niet voor builen werk of op die plaatsen waar de verf bij voorkeur afwasbaar moet zijn. Voor zulke toepassingen neemt u de gerede muurverf, hoewel ook daarin weer verschil bestaat, namelijk in wel en niet vochtabsorberende soorten. Uw verfhandelaar kan u natuurlijk hierover inlichten en u moet hem er daarvoor op wijzen als u muurverf voor bijvoorbeeld keuken of badkamer wilt gebruiken. In die gevallen moet ze uiteraard vocht- (dus condens-) opnemend zijn. Overigens zijn dus alle gerede muurverven wasbaar en ze kunnen zelfs met de gewone huishoudmiddelen schoongemaakt worden. Het is een dankbare verfsoort, die voor vele doeleinden te gebruiken is.
Verwerking
Onbeschilderde, gepleisterde of geschuurde muren en plafonds
In tegenstelling tot het gebruik van mengbare veegvaste muurverven, moet bij de verwerking van de ‘echte’ gerede muurverven, vers pleister- of schuurwerk (hiermee wordt bedoeld zgn. zilverzand-geschuurd pleisterwerk) eerst volkomen droog zijn vooraleer er geschilderd kan worden. Een droogtijd van pml. 6 maanden dient hierbij wel in aanmerking genomen te worden. Daarna moet het oppervlak goed stofvrij gemaakt worden. Daar vele muurverven een geringe verdunning behoeven, dient u de gebruiksaanwijzing van de fabrikant nauwkeurig te volgen. Sterk opzuigende muren kunt u met een
voorstrijkmiddel behandelen.
Met witkalk of veegvaste muurverf geverfde wanden en plafonds
Oude witkalk of veegvaste muurverflagen moeten zo goed mogelijk worden verwijderd. Witkalklagen met een plamuurmes en een borstel, veegvaste muurverflagen met water en spons. Scheuren uitkrabben en dichten. Het gehele oppervlak gronden met een bij muurverf passende grondverf en één dag laten drogen. Wanneer het slechts om één oude laag veegvaste muurverf gaat, kunt u deze meestal wel verwijderen met water en spons. De gerede muurverf eventueel verdunnen volgens de gebruiksaanwijzing.
Met wasbare muurverf (synthetische of latex muurverf) geverfde muren, plafonds en behang
De oude wasbare muurverflaag schoonmaken met een der daarvoor speciaal in de handel zijnde ondergrondreinigers. Goed nawassen met schoon water en laten drogen. Scheuren uitkrabben en dichten. De muurverf eventueel volgens gebruiksaanwijzing verdunnen.
Met glansverf geschilderde muren en plafonds
De oude verflaag met een der speciale ondergrondreinigers schoonmaken. Nawassen met schoon water en laten drogen. Scheuren uitkrabben en dichten. Gronden met een bij muurverf behorende grondverf. Afschilderen met een bij de oorspronkelijke ondergrond aangepaste muurverf. Wel dient u er rekening mee te houden dat door de hoedanigheid van de oorspronkelijke ondergrond deze oppervlakten altijd condenswater zullen blijven afstoten.
Schilderen van behang
Loszittend, gescheurd behang eerst bijplakken en de randen van de op te plakken nieuwe gedeelten afscheuren en niet knippen, daar dit een beter verloop geeft. Eventueel dikke randen en naden gladschuren en goed afvegen. Hoeken en kanten met een kleine kwast schilderen, daarna de grote vlakken met een grote kwast en tenslotte narollen met de rolborstel. Eventueel de muurverf volgens gebruiksaanwijzing verdunnen.
Wasbaar maken van behang
Wilt u gewoon behang wasbaar maken met behoud van het oorspronkelijk design, dan kunt u het met een zachte kwast eenmaal overstrijken met een transparante muurverf (Wall-skin). Het behang krijgt hierdoor tevens een beschaafde satijnglans.