Hoe verkoop je je huis beter?

Hoe verkoop je je huis beter? De huizenmarkt ziet er niet goed uit, vanuit perfectief verkoper, en de markt wordt er vooralsnog niet beter op. Toch zijn er wel wat zaken die de verkoop kunnen bevorderen. Niet overdrijven, maar subtiliteiten helpen wel.

De ideale woning

Als je er over uit bent dat je je woning wilt verkopen, en in deze markt is eerst verkopen en daarna pas weer kopen, is het zinvol om eerst eens goed rond te kijken in je woning. Zeker de eerste bezichtiging is erg belangrijk, mensen moeten dan een gevoel krijgen dat ze zich er wel in zien wonen. Waarbij in ieder geval aangemerkt moet worden dat niet iedereen echt door een huis kan kijken alsof er niets in staat dan de eigen spullen. Sterker nog, de meeste mensen kunnen dit niet. Daarmee ook meteen gezegd dat het goed is om alles wat maar enigszins als “te” aangemerkt kan worden, (tijdelijk) opgeborgen moet worden.

Waar moet je op letten?

Neutraal

Ieder mens maakt het huis tot zijn/haar huis door er zaken aan toe te voegen die je als prettig ervaart. Mensen voelen zich prettig met zaken om zich heen waar ze zich bij thuis voelen. Maar waar jij je prettig bij voelt, hoeft de ander zich helemaal niet prettig te voelen. Sterker nog, haal te persoonlijke zaken weg. Of dit nu een arsenaal aan foto’s is, een collectie bij elkaar gezochte olifantjes of uiltjes of een plantencollectie die meer weg heeft van een persoonlijk oerwoud. Waar het om gaat is dat je woning er zo neutraal als mogelijk uit moet zien, waarmee je de potentiële kopers net even meer mogelijkheid biedt om zichzelf hier te zien wonen.

Warmte

Maar iedere woning moet iets “warms” hebben, dat is nu eenmaal wat we als prettig ervaren en dat gevoel kan je natuurlijk wel een beetje stimuleren. Zo zijn er wat bekende en minder bekende zaken die je toe kunt passen. Enkele voorbeelden:
 • We kennen allemaal wel de zojuist gebakken appeltaart, althans de geur er van. Het is wat oubollig, maar werkt nog steeds. En als je dan toch van plan bent dit te doen, is het ook leuk als je (zelf of via de makelaar) de potentiële kopers nog een stukje aan kunt bieden.
 • Verder werken verse bloemen ook meer dan prima. Overdrijf niet, maar zet op de eetkamertafel wel een lekkere verse bos. Behalve de prettige geur, ziet het er ook vriendelijk uit.
 • Al je geen plantenmens bent, of zelfs ooit tot kunstplanten bent over gegaan, is het goed deze weg te halen en enkele echte plantjes neer te zetten (of een grote blikvanger).
 • Als het weer het toelaat is het ook leuk om een plantloze of plantarme tuin met wat bakken met fleurige plantjes te versieren. Het kan een tuin net iets ophalen en leefbaarder te maken. Hou de bakken wel neutraal.
 • Wellicht is het een open deur, maar zorg dat je huis netjes opgeruimd is. Dat wil niet zeggen dat het er steriel moet zijn, maar je moet niet struikelen over de rommel, over speelgoed of de tafels die vol liggen met van alles en nog wat. Let ook op de andere ruimtes, bedden netjes opgemaakt en rommel uit het zicht en in de badkamer moet je niet struikelen over het vuile wasgoed.
 • Bekijk je woning nog eens op de lichtval. Als je er zelf niet van houdt en bijvoorbeeld relatief donkere gordijnen hebt, schuif deze dan open. De meeste mensen houden van een prettige daglichtinval.

Vraagprijs

Omdat de markt zo slecht is, worden we steeds creatiever en bedenken van alles om die potentiële koper maar over de streep te trekken. Vooropgesteld dat het huis de aantrekkingskracht moet hebben op de doelgroep, moet je natuurlijk ook altijd uitgaan van een reële prijs. Let op hoe de huizenmarkt verloopt en als je je huis echt wilt verkopen, is het prima om je woning voor meer dan de norm te koop te zetten, maar realiseer je dat het een kopersmarkt is en een vergelijkbaar huis voor eenzelfde prijs geniet over het algemeen toch echt de voorkeur. Alleen als je een heel apart huis hebt, is het vaak de liefhebber die er voor gaat en mogelijk meer geld neer wil leggen. Stem af met je makelaar en verkoop je zelf, bekijk de enigszins vergelijkbare woningen qua prijs dan. Marktconform prijzen helpt in ieder geval in het proces dat de woning tot de groep te bezichtigen huizen zal leiden. Daarmee is dan in ieder geval een eerste belangrijke stap gezet.

Voor een mooie prijs te koop zetten is een, maar het gaat om de verkoop. De prijzen zijn niet meer wat ze enkele jaren geleden waren en de kans dat deze prijzen weer reëel worden is minimaal.

Doe eens iets anders!

Creativiteit om het huis te verkopen is leuk, maar zal zelden echt de doorslag geven. Maar als het creatieve proces iets tastbaars is, kan in een identieke situatie het wel iets betekenen. Zo valt te denken aan:
 • Een reisje voor het gezin naar een park of leuke weekendtrip voor volwassenen.
 • Bij een woning waar een hobbyboerderij gehouden kan worden, kan een schaap, geit of wat kippen stimuleren.
 • Een echt goede fles champagne waar de koper zijn/haar nieuwe aanwinst op kan proosten.
 • Positioneer je woning met een specifiek doel en biedt in die hoek iets aan. Voor de doorgewinterde honden- of kattenliefhebber, maar ook een extra ruimte voor bedrijf aan huis.
 • Is je woning erg gericht op de keuken dan is de kans groot dat de keukenprins of –prinses hier voor zal gaan. Een mooi attribuut voor in de keuken kan tot de geschenken behoren.

Tot slot

Wees realistisch en overdrijf niet, niet met een onrealistische vraagprijs en niet met cadeaus. Maar een huislijke sfeer en een origineel cadeautje kan altijd tot de mogelijkheden behoren.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.
Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Wanneer je voor de eerste keer zelf je huis wilt verkopen, weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Met deze e…
Waarde van uw huis bepalen voor de verkoopWaarde van uw huis bepalen voor de verkoopOp het moment dat u uw huis te koop gaat zetten, laat u de waarde bepalen door de makelaar. Op basis van onder andere de…

Aanbouw woning: Informatie en kosten van een uitbouwEen uitbouw of aanbouw van je woning voegt leefruimte toe maar zorgt ook voor een waardestijging van je woning door het…
Wonen: Warm rood in de woningWonen: Warm rood in de woningRood is een kleur die veel mensen iets doet en met rood gaan we 2012 in. Een kleur die behalve mooi ook verklaarbaar is…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.