Planten in huis

Planten in huis In de warme maanden zijn we veel meer buiten en is er meestal veel groen om ons heen, maar dat ligt in de koude maanden wat anders. We zijn veel meer binnen en het groen buiten is in veel gevallen niet zo groen. Dat pleit er voor om in de tuin ook voldoende groenblijvers te planten. Maar neemt niet weg dat we het binnen ook met groen aan kunnen kleden, om toch een stuk sfeer te creëren.

De woning

Als je groen in huis wilt gaan halen, is het goed eerst rond te kijken in de woning. Er zijn veel planten en de een nog mooier dan de ander. Dat neemt niet weg dat een plant, wil deze tot zijn recht komen, voldoende ruimte moet hebben. Er zijn planten die veel licht nodig hebben en andere kunnen irritatie aan de huid opleveren. Kortom, als je groen in huis haalt is het goed eerst een plan te maken, want er is zoveel.

Bron: WandererCreative, PixabayBron: WandererCreative, Pixabay
De aandachtspunten
  • Is de woning verder qua styling klaar?
  • Waar is ruimte voor planten c.q. wat heeft de voorkeur? (let op de beschikbare ruimte hoogte, breedte diepte + beschikbare hoeveelheid licht)
  • Houd je van kleur (bloemen) of alleen groen?
  • Is groen diepgroen of mag het ook een bont blad zijn?
  • Heb je kinderen en/of huisdieren? (in verband met giftig vocht in de plant of structuur van het blad)
  • Wil je je verdiepen in het groen of moet het “gemakkelijk” groen zijn?

Als je op deze vragen antwoord hebt gegeven, krijg je langzaam een beeld van wat er in huis kan en mag (wil het niet een stille dood sterven). De planten in de tuincentra hebben allemaal labels, voorzien van uitgebreide informatie, en op die labels staan een aantal antwoorden op de vragen die je eerder jezelf hebt gesteld (naar aanleiding van bovenstaande lijst). Door de gegeven antwoorden, zijn er al een reeks planten afgevallen voor in je huis en focus je dus op hetgeen in huis haalbaar is, wil het groen een lekker plekje krijgen. Let ook op het groen qua grootte, want wat nu haalbaar is is dat niet automatisch na enige tijd. Sommige planten kunnen snel groeien en let qua haalbaarheid ook hierop.

Smaak

Over smaak valt niet te twisten en dus is een volgende stap om te kijken wat je, binnen de groep die haalbaar is in de woning, ook mooi vindt. En dat is een heel persoonlijk proces, maar goed om dit proces door te gaan. Want slechts op een plaats waar veel planten bij elkaar staan, kan je weloverwogen een keuze maken. Neem er de tijd voor.

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay

Verzorging

In de winter heb je het relatief gemakkelijk qua verzorging. Over het algemeen zitten de planten in een rustfase en dat wil zeggen dat je ze met rust moet laten. Geen of heel beperkt water geven en niets overpotten.

Dat wordt anders in het voorjaar. Veel planten moeten enig moment overgepot worden of minimaal nieuwe potgrond krijgen. Ze moeten water krijgen, gecontroleerd worden op beestjes en soms extra voeding. Enkele planten doen het beter buiten, maar moeten weer tijdig binnen gehaald worden.

Kortom, een plant heeft verzorging nodig en hoewel het geen dagtaak is, moet je je realiseren dat als je groen in huis haalt je er wel iets aan moet doen. Heb je geen groene vingers en heb je dit ook als antwoord gegeven op de vraag in de lijst, dan is de kans groot dat je ook planten in huis haalt die relatief weinig verzorging nodig hebben en heel sterk zijn. Maar helemaal zonder verzorging is een utopie, een plant is immers wel een levend organisme.

Bron: Monika1607, PixabayBron: Monika1607, Pixabay

Tot slot

Maar alles bij elkaar kan het groen in huis, een huis qua styling afmaken. Je haalt een stukje natuur in huis en planten kunnen sfeer brengen. Let wel op dat een huis niet een tuin is en overdaad schaad. De tuinprogramma’s op televisie moeten daarom ook niet te letterlijk genomen worden, maar geven een slechts een beeld van de mogelijkheden. Combineer het met leuke potten, bij voorkeur in een bepaalde stijl om het niet te druk in huis te maken, en je komt heerlijk groen de koude maanden door.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyclaam in de tuin of huiskamerCyclaam in de tuin of huiskamerCyclamen werden vroeger vaak rond de kerst in huis gehaald. Het is een bolgewas, wat in de winter bloeit met mooie felle…
Geraniums: verschillende soortenGeraniums: verschillende soortenGeraniums zijn winterharde vaste planten. Er zijn vele soorten geraniums met mooie bloemen en bijzonder, soms wintergroe…
Geum of NagelkruidGeum, met de Nederlandse naam Nagelkruid, is een rijkbloeiende plant die verkrijgbaar is met bloemen in de kleuren oranj…
Haal de frisse lente in huisHaal de frisse lente in huisAan het einde van de winter is het logisch dat je uitkijkt naar de lente en de zomer. Maar omdat het buitenleven voor de…

Nieuw woonconcept: CohousingNieuw woonconcept: CohousingCohousing, ofwel samenwonen in een gemeenschap, wordt alsmaar populairder. Her en der duiken cohousing-projecten op, in…
Hoe vind ik een kamer in Amsterdam?Hoe vind ik een kamer in Amsterdam?Je gaat misschien binnenkort studeren in Amsterdam. Dan zal het misschien zo zijn dat je op zoek gaat naar een kamer. Di…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.