Cyclaam in de tuin of huiskamer

Cyclaam in de tuin of huiskamer Cyclamen werden vroeger vaak rond de kerst in huis gehaald. Het is een bolgewas, wat in de winter bloeit met mooie felle kleuren, maar ook in wit verkrijgbaar is. Cyclaam kan echter ook in de tuin staan, en is dan één van de weinige planten die er in de winter in bloei staan. Hij heeft dan wel vorstbescherming op de grond nodig met bv. compost en de cyclaam houdt van een schaduwrijke plek.Cyclamen zijn er in veel verschillende kleuren; wit, roze, rood, paars.

Cyclamen in de tuin

Cyclamen zijn laag groeiende knolgewassen. Er zijn winterharde soorten, die goed in de tuin kunnen staan. Er zijn verschillende soorten, met verschillende bloeiperioden. Er is keuze uit cyclamen die in de zomer, najaar of winter bloeien. Vooral in de winter zullen ze goed opvallen, zeker als je meerdere planten bij elkaar hebt staan. Sommige cyclamen bloeien voor het blad gevormd wordt, andere bloeien als er blad aan de knol zit. Er zijn veel verschillende kleuren bloemen, van wit naar roze, rood en paars en allerlei schakeringen er tussenin. Ze kunnen zichzelf uitzaaien, en als ze zich thuis voelen op hun standplaats, kunnen ze na een aantal jaren een groot oppervlak gaan bedekken.

Standplaats Cyclaam

De cyclaam houdt van een schaduwrijke plek en staat bij voorkeur onder struiken of onder het bladerdak van een boom, als bescherming tegen regen in de zomer ( als de plant in rust is). De grond moet kalkrijk zijn, vruchtbaar en goed water doorlatend. In de winter kun je de grond het best afdekken met een flinke laag compost.

Wanneer cyclaam planten?

Je kunt de cyclaam bloeiend planten als de grond niet bevroren is en niet te nat. Verder kun je in het najaar knollen planten. Ze moeten ongeveer 3 tot 5 cm diep gestopt worden. De cyclaam purpurascens( de knol) plant je in het voorjaar.

Bloei cyclaam

De bloemen van de tuincyclamen zijn ongeveer 2 cm groot. Er zijn verschillende bloeiperioden, afhankelijk van de soort die geplant is.

Het blad van cyclaam

Het blad blijft in de winter aan de plant zitten, cyclaam is dus wintergroen. Het blad is groen van kleur, met een zilverkleurige tekening. Het blad heeft een hartvorm.

Enkele soorten cyclaam

  • Cyclaam coum bloeit in de winter en begin voorjaar met kleine witte, roze of rode bloemen. De bloemen bloeien boven het groen/ zilvergekleurde blad.
  • Cyclaam coum Pewter Groep is een cyclaam met een volledig zilverkleurig blad.
  • Cyclaam purpurascens bloeit van midden tot eind zomer met licht en donker rode bloemen boven donker glanzend groen blad.
  • Cyclaam hederifolium bloeit in midden en eind najaar met kleine witte of roze bloemen. Het blad verschijnt na de bloemen en is donker grijs/ groen, met een zilverkleurige tekening.

Cyclaam in huis

In de winter is het leuk om cyclamen binnen neer te zetten, voor de kleur. De cyclaam kan niet tegen direct zonlicht. Hij houdt verder van een niet te warme plek, waardoor veel huiskamers al afvallen. Een slaapkamer of de badkamer heeft over het algemeen de goede temperatuur voor de cyclaam. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet nat blijft.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfstbloeiende plantenHerfstbloeiende plantenDe dagen worden weer korter, de regen valt met bakken uit de lucht en de wind waait flink, het is weer herfst. De zomerb…
Bloembollen - amaryllis, cyclaam en lelieBloembollen - amaryllis, cyclaam en lelieVan de bloembollen is de amaryllis een bloem die vooral voor gebruik binnenshuis gekweekt wordt omdat de plant niet wint…
De wintercyclamen geven kleur in de wintertuinDe wintercyclamen geven kleur in de wintertuinEr zijn winterharde mini-cyclamen (de kleine variant van het geslacht Cyclamen) die het prima doen om te laten verwilder…
Winterbloeiende bloembollenWinterbloeiende bloembollenWinterbloeiende bloembollen zijn er in beperkte mate. De meeste bollen zijn voorjaarsbloeiers en er is ook een groep zom…

Bloemen die voorjaar en zomer kleur gevenBloemen die het voorjaar kleur geven zijn onder andere tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Deze bloemen ontspruit…
Tuinontwerp, van ontwerp tot uitvoeringTuinontwerp, van ontwerp tot uitvoeringEen tuinontwerp vergt veel tijd en onderzoek. Zelf de perfecte tuin samenstellen is natuurlijk geweldig, maar er komt ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Boek Een jaar in de tuin
  • Info op aanhangend kaartje aan planten
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 14-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.