Nieuw woonconcept: Cohousing

Nieuw woonconcept: Cohousing Cohousing, ofwel samenwonen in een gemeenschap, wordt alsmaar populairder. Her en der duiken cohousing-projecten op, in diverse landen en streken. Wat is cohousing nu eigenlijk?

Samenwonen in gemeenschappen

Cohousing betekent zoveel als samenwonen in een gemeenschap. Verschillende personen, gezinnen of families, die elkaar meestal vooraf niet kennen, kopen samen een groot project zoals een site of een kasteel. Daar maken ze aparte woongelegenheden, maar is er ook plaats voor gemeenschappelijke ruimtes zoals een eetruimte, een tuin of een zwembad.
Het concept van cohousing ontstond oorspronkelijk in Denemarken.

Diverse formules

Cohousing bestaat in verschillende 'graden'. In sommige gevallen kopen een aantal gezinnen een groot stuk bouwgrond waarop ze "samen" een aantal woningen of appartementen bouwen. De tuin, het zwembad of de sauna zijn dan 'gemeenschappelijk' en kunnen door alle inwoners van het project worden gebruikt. Vaak worden er ook afspraken gemaakt omtrent samen eten of samen ontspannen. In een ander bestaand geval, kochten verschillende gezinnen samen een kasteel dat ze renoveerden en opdeelden in diverse woonentiteiten. Bij mooi weer spelen de kinderen samen buiten in de gemeenschappelijke tuin, of er wordt samen gebarbecued met een samen aangekocht barbecuestel. Extremere vormen van Cohousing zijn er ook: Daarbij wordt een grote woning gekocht en is enkel de slaapkamer privatief. Koken, wassen, plassen en relaxen gebeurt in gemeenschappelijke ruimtes.

Ecologie

Cohousingprojecten dragen ecologie hoog in het vaandel: de kopers van woningen in een cohousingproject hechten veel belang aan ecologisch verantwoord leven en vinden ook sociaal engagement belangrijk: de verschillende gezinnen willen respectvol met elkaar omgaan, erkennen ieders kwaliteiten en minpunten en proberen in een gemeenschap samen te leven, met begrip en medeleven voor elkaar.

Juridisch

Uiteraard moet in een gemeenschappelijk woonproject één en ander juridisch geregeld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit vrij gelijklopend aan de appartementsmede-eigendom: Er is een vereniging van mede-eigenaars waarin elke mede-eigenaar inspraak en stemrecht heeft. De algemene regels worden vastgelegd in een basisakte en een reglement van mede-eigendom, en belangrijke beslissingen worden genomen in algemene vergaderingen.

Cohousing in Belgie

België kent intussen een aantal cohousingprojecten, die al af zijn of nog in opbouw zijn. Er zijn onder andere lopende projecten in Mechelen, Gent en Tubize.
© 2011 - 2023 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw woonconcept: Kangoeroewonen (BE)Nieuw woonconcept: Kangoeroewonen (BE)Kangoeroewonen is een nieuwe vorm van wonen, afkomstig uit -u raadt het al- Australië. Van 1 grote woning worden 2 onafh…
Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Leeuwarden en Friesland zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Niet alleen de stad maar de hele provincie doet mee…
Keunstwurk voor Kunstwerk in provincie FrieslandKeunstwurk voor Kunstwerk in provincie FrieslandKeunstwurk is de adviserende, ondersteunende en ondernemende organisatie op het gebied van de kunsten voor de provincie…

Trends in kerstdecoratieTrends in kerstdecoratieIeder jaar komen er wel nieuwe kerstattributen op de (kerst)markt. De kerstboom kan inmiddels 10 tot 12 uiteenlopende st…
Planten in huisPlanten in huisIn de warme maanden zijn we veel meer buiten en is er meestal veel groen om ons heen, maar dat ligt in de koude maanden…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.