Van je huis je thuis maken

Van je huis je thuis maken Van je huis je thuis maken geldt voor de meeste mensen en veel mensen zijn er actief mee. Toch zijn er ook genoeg mensen die niet goed weten hoe ze dit aan moeten pakken. Maar met de koele herfst- en wintermaanden, is het niet verkeerd om eens na te denken je woning aan te pakken … al is het maar om gewoon weer wat verfrissends in je huis aan te brengen.

Bekijk je omgeving

Het is goed, voordat je begint je omgeving nog eens in je op te nemen, de details in kleuren, geuren, vormen etc. Vaak kijk je, als je ergens eenmaal een tijdje woont, over de details heen. Maar juist die details maken waar je voor gaat en laat je fantasie vervolgens los op hoe je hierop door kunt borduren.

Het is goed dit in de eigen omgeving te doen, eventueel een moodboard te maken en daarna pas naar de winkel te gaan. Er is namelijk zoveel te koop in de verschillende woonwinkels dat voor veel mensen alles wel leuk lijkt. Toch is het goed een bepaalde stijl grofweg in lijn vast te houden, maar net het accent anders te leggen.

Opruimen

Als je toch wat in je huis gaat doen, is het ook goed om te beginnen met op te ruimen. Het opruimen geeft een gevoel van vrijheid en biedt je ruimte. Hoewel het alleen in letterlijke zin is, geldt het ook geestelijk. Het werkt door en geeft je een lekker gevoel en bovendien zoals feng shui zegt … rommel is nadelig op de energiestroom in huis. Maar opruimen is echt opruimen, dat wil zeggen dat kapotte zaken of zaken die alleen ergens in een kastje blijven staan maar nooit het daglicht zien, mogelijk gewoon opgeruimd moeten worden. Een goed bedoelt cadeau (van bijvoorbeeld een ex) of een eigen impulsieve aankoop, het maakt niet uit … wat je niet gebruikt weg doen. Misschien voor op de rommelmarkt of via marktplaats verkopen, kan je er een ander nog een plezier mee doen en levert het nog wat op. Kan je wellicht weer investeren in je eigen veranderingen in huis.

Groen

Naast de details is het altijd goed om je planten in huis de revue te laten passeren. Hoe groen zijn je planten nog of heb je überhaupt wel planten in huis? Behalve dat ze de woning verder aan kunnen kleden, zijn planten ook zuiverend. Zuiverend in meest brede zin van het woord. Planten kunnen ook zuiverend zijn als je bijvoorbeeld flink met de schoonmaakmiddelen bezig bent geweest. Denk aan planten als de varen (krulvaren is momenteel in de mode) of de ficus. Geen planten die een ingewikkelde verzorging nodig hebben. Stem wel even af hoeveel licht te krijgen, daar kan namelijk niet iedere plant tegen.

Groen met water

Een extra aanvulling kan een mooie groene plant zijn in combinatie met stromend water. Voor in de tuin heb je de grote watervallen voor bij de vijver of een watermuur, maar voor binnen heb je kleine binnenversies, waar je een klein fonteintje of stromend beekje in een plantenbak hebt. Meestal gecombineerd met een of meerdere planten en behalve dat het groen rustgevend en zuiverend is, heeft het water een kalmerende werking en helpt je beter te focussen. Daar hoef je niets voor de toen, dat gaat vanzelf.
Het hoeft allemaal niet zoveel meer plaats in te nemen dan een flinke plant.

Kaarsen

Je kunt wel haast zeggen dat er in ieder huis kaarsen zijn. Mooie kandelaren en gedecoreerde kaarsen, maar ook eenvoudig of strak van vormgeving. Kies de kleuren zo dat ze matchen bij je interieur en probeer ook eens geurkaarsen met geuren die je aan prettige zaken doen denken. Leuke herinneringen uit je jeugd of heerlijk bosgeuren die je doen wegdromen. Kaarsen geven een mooi zacht en warm licht en hebben een rustgevende werking.

Geuren uit een potje

Er zijn verschillende merken die ook heerlijke geuren(olie) in een potje hebben. De Lampe Berger is zo’n voorbeeld, maar M & D heeft ook heerlijke geuren in decoratieve potten. De geuren zijn zacht en je hoeft ze maar even te laten branden om een heerlijk effect in huis te laten ontstaan.

Accessoires

De accessoires in huis kan je gemakkelijker veranderen dan je hele interieur. Al was het maar om de kosten. Maar met de kussens, kleden, kaarsen en schalen in een nieuwe kleur in te kopen kan je voor een bepaald bedrag klaar zijn en toch een heel ander effect in huis creëren. Bewaar uiteraard je andere spullen, als deze nog goed zijn, want mogelijk vind je volgend jaar de huidige kleur weer mooi. En heb je kleuren die matchen, kan je ze wellicht combineren.

Tot slot

Met relatief weinig aanpassingen, een stevige bezem door je huis en wat lekkere geuren maak je zomaar van huis, zomaar weer een thuis. Neem even de tijd voor een plannetje en ga dan aan de slag.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Samenwonen: Een interieur dat bij jullie pastSamenwonen: Een interieur dat bij jullie pastTwee mensen, twee verschillende smaken. Het overkomt bijna ieder stel dat gaat samenwonen: jullie worden het maar niet e…
Pak je interieur aanPak je interieur aanVeel mensen hebben na een letterlijk en figuur “volle kerst” zin in vernieuwing en verandering. De een vindt zijn draai…
Het interieur van je huis veranderen hoeft niet duur te zijnHet interieur van je huis veranderen hoeft niet duur te zijnJe bent de huidige inrichting van je huis zat. Je wilt graag iets anders. Het hoeft helemaal niet duur te zijn om je hui…

Winter: hoe houd je het in de winter gezond in huis?Winter: hoe houd je het in de winter gezond in huis?In de winter is het veel vroeger donker en het is veel kouder dan in de andere jaargetijden. Mensen brengen veel meer ti…
De woning isolerenDe woning isolerenAls de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over hoe de koude(re) maanden in te gaan. Om de dure energie nie…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.