De woning isoleren

De woning isoleren Als de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over hoe de koude(re) maanden in te gaan. Om de dure energie niet allemaal het huis uit te laten vloeien, is isoleren van de woning zinvol. Maar wel goed, want een woning die helemaal niet meer ventileert is verkeerd geïsoleerd. En vergeet je ketel niet!

Isoleren

Nieuwe woning

Het is afhankelijk wat voor woning je hebt of en zo ja, hoe je de woning moet isoleren. De meest recent gebouwde woningen zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Wat er allemaal geïsoleerd is vindt je meestal terug in het boekje over de woning (wat de meeste makelaars uitgeven bij verkoop). Meestal is de basis voorzien zoals wettelijk bepaald en soms is de woning uitgebreider voorzien van isolatie. Neem dit goed door en bekijk dan zelf, of in overleg met de professional, of je nog extra voorzieningen moet treffen.

Bestaande / oude woning

Hoe ouder de woning hoe meer er of aan gedaan moet worden om deze goed te isoleren of de vorige bewoners hebben het gedaan en dan is het goed deze informatie op te vragen. Als ondernemingen komen isoleren krijg je daar of een certificaat bij of je hebt nog de nota met wat er exact gedaan is. Uiteraard is dit alles afhankelijk van wat er gedaan is (maar de nota moet er altijd zijn).

Zelf isoleren

Lastiger wordt het als de vorige bewoner een goede doe-het-zelver is geweest, dan is er geen nota en heb je geen garantie. Niet gezegd dat er slecht werk afgeleverd is, maar wel belangrijk om te weten. Alvorens je of zelf aan de slag gaat of een bedrijf inhuurt is het goed de professional (onafhankelijk, zodat je niet het gevoel hebt dat je iets aangesmeerd wordt) langs te laten komen en de woning te laten inspecteren. Er zijn onafhankelijke mensen in de markt die dit kunnen komen doen en sommige energiemaatschappijen hebben ook controleurs/adviseurs in dienst die dit kunnen komen doen.

Waar moet je zoal aan denken?

Gevel en dak

Veel warmte verdwijnt uit de gevel en het dak en dus van belang dit goed geïsoleerd te hebben. We kennen allemaal bijvoorbeeld wel de dakisolatie die tussen de pannen en het hout versus het binnenwerk geplaatst wordt. Het dikke materiaal is flexibel en kan goed op maat geknipt worden en vergeet de folie niet.

Voor de gevel is de spouwmuurvulling het beste, maar gaat niet in iedere woning. In dat geval zijn er wel andere mogelijkheden. Je kunt de buitenkant van de woning aanpakken, maar is erg ingrijpend (en duur) en gaat meestal alleen als je de hele woning gaat renoveren. Eenvoudiger, en voor de handige man of vrouw zelf te doen, is de voorzetwand aan de binnenkant. Met verschillende materialen kan je de wand opbouwen en als het raamwerk er staat, kan je de isolatie aanbrengen en afdekken met speciale folie. Maar de gasbetonblokken waar je een wand mee kunt bouwen is ook erg isolerend.

Kieren en gaten

Zo vanzelfsprekend en toch doen we er vaak niets aan. De gaten nog wel, maar kieren laten veel warmteverlies en binnendringende kou toe. Vaak zie je bij gaatjes in hout dat het houtvulmiddel, wat daarna overschilderd kan worden, een prima rol vervult. Kieren, afhankelijk waar ze zitten, kunnen met speciale flexibele strips ‘gevuld’ worden. De tochtstrip onder de deur voorkomt dat het onder de deur een tochtgat wordt. In de avond gordijnen sluiten, maar zorg wel dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen, dat houdt de warmteafgifte stevig tegen.

Ramen

De nieuwere woningen hebben allemaal dubbel glas, maar de oudere niet. Realiseer je dat er veel warmte via de ramen naar buiten gaat, dus dubbel glas plaatsen is zeker geen overbodige luxe.

Overige zaken

Ketel

Laat ook de ketel nakijken, want de oudere ketel is vaak een energievreter. In combinatie met een niet goed geïsoleerd huis, wordt het behalve een tochtig huis ook een duur huis door de energierekening. En ben je in staat met zonnecollectoren te werken, ben je behalve goed voor het milieu ook goed voor je portemonnee. Het kan je stevig schelen in de stookkosten en je aanschaf heb je er dan al gauw binnen enkele jaren uit.

Kranen

Verder zijn er energiezuinige kranen met name voor de douche en het bad, die gevoelsmatig dezelfde straal bieden, maar beduidend zuiniger met het water omspringen.

Tot slot

Vaak is het kostenplaatje ineens een bottleneck om veel relatief dure investeringen op dit gebied te doen, maar maak een het rekensommetje wat je kwijt bent in de loop der tijd als je niets onderneemt!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heeft isoleren zinWanneer heeft isoleren zinDak, ramen en muren zijn onderdelen van een woning waar met isolatie de grootste winst is te behalen. Een handige doe-he…
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…
Bespaar enorm door je huis te laten isolerenBespaar enorm door je huis te laten isolerenIedereen wordt er mee geconfronteerd, er is geen ontsnappen aan. Om de zoveel tijd krijgen we een enorme energie rekenin…

Van je huis je thuis makenVan je huis je thuis makenVan je huis je thuis maken geldt voor de meeste mensen en veel mensen zijn er actief mee. Toch zijn er ook genoeg mensen…
Garagedeuren in allerlei soorten en materialenHeeft u een garage, dan heeft u er natuurlijk ook altijd een garagedeur in zitten. Mocht deze garagedeur niet meer helem…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.