Garagedeuren in allerlei soorten en materialen

Heeft u een garage, dan heeft u er natuurlijk ook altijd een garagedeur in zitten. Mocht deze garagedeur niet meer helemaal aan uw huidige wensen voldoen, dan zijn er veel mogelijkheden om deze te vervangen door een sectionaaldeur, openslaande deur of een moderne roldeur. In dit artikel meer over de soorten garagedeuren en de gebruikte materialen.

Garagedeuren

Elke garage is voorzien van een garagedeur waar een auto of ander groot vervoersmiddel doorheen moet kunnen. Buiten of de deur praktisch is in het gebruik, speelt ook het uiterlijk mee in de overweging welke garagedeur geplaatst zal gaan worden.

Ook kunnen bij de uiteindelijke keuze een aantal zaken meespelen zoals het comfort (bijvoorbeeld elektrische motoren), de uitstraling, het bedieningsgemak, de isolatie en de veiligheid.

Soorten garagedeuren

Garagedeuren kunnen grotendeels ingedeeld worden in onderstaande systemen:
  • horizontale sectionaaldeuren
  • zijwaartse sectionaaldeuren
  • openslaande deuren
  • kanteldeuren
  • roldeuren

horizontale sectionaaldeuren
De sectionaaldeuren zijn de meest verkochte garagedeuren op dit moment. Ze zien er erg mooi uit door de langwerpige panelen en hebben als grote voordelen het comfort van een soepel lopend systeem en een groot bedieningsgemak. Denk daarbij dan aan de mogelijkheden van elektrische (afstands) bediening. (Maar ook een handbediening blijft desgewenst mogelijk.)

De horizontale sectionaaldeuren gaan van onder naar boven open en hebben een drempel aan de onderzijde. De vorm van de garagemuur is hierbij eigenlijk niet echt van belang. Ook een boogvorm of een afschuining levert voor deze deuren geen probleem op. Verder zijn deze deuren gemaakt in o.a. plaatstaal en voorzien van een goede isolatie, wat kostenbesparend werkt als u een verwarming in uw garage heeft aangesloten. Maar ook in traditioneel hout zijn ze mogelijk.

In dit type deuren is zonder probleem een loopdeur mogelijk, zodat niet altijd de gehele deur open hoeft.

zijwaartse sectionaaldeuren

Bij de zijwaartse sectionaaldeuren gaat de deur verticaal naar links of naar rechts open afhankelijk van uw wensen. Verder gelden voor dit type deuren dezelfde faciliteiten en mogelijkheden als die voor de horizontale sectionaaldeuren. Deze type deuren hebben echter geen drempel en liggen mogelijk prijstechnisch wat beter. (De zijwaartse sectionaaldeur is de nieuwste vinding van Novoferm.)

openslaande deuren
Het voordeel van de openslaande garagedeuren is de tijdloze uitstraling van dit type deuren. Ze zijn nog steeds in hout leverbaar, maar dat neemt niet weg dat ze tegenwoordig ook in staal met isolatie geleverd kunnen worden, vergelijkbaar met de bovenstaande sectionaaldeuren.
kanteldeuren
De garage kanteldeuren zijn de meest geplaatste garagedeuren wereldwijd. Dit model wordt al sinds mensenheugenis gebruikt en voldoet nog steeds prima voor de meeste mensen. Iets minder bedieningsgemak, maar daar staat dan ook een ander prijskaartje tegenover. Maar ook voor deze deuren geldt dat er nog steeds ontwikkelingen plaats vinden die deze deuren verbeteren op het technische vlak (geruislozer en veiliger).

roldeuren

De roldeur wordt ook nog steeds geleverd en deze deuren rollen zich boven de ingang op op een as. Meestal gebeurt dit oprollen in een afgesloten bak. Onderaan de deur bevind zich een dik en soepel rubber wat de garagedeur goed aansluit op de bodem.

Als standaard wordt bij deze deuren altijd een elektrische bediening bijgeleverd en deze deur is dus gemakkelijk in het gebruik.

Veiligheid

Ook aan de inbraakveiligheid wordt tegenwoordig veel aandacht besteed. Veel van de garagedeuren zijn te beveiligen op het niveau van het SKG2 politiekeurmerk veilig wonen. (SKG staat voor: Stichting Kwaliteit Gevelelementen)

Er zijn beveiligingsmogelijkheden tegen het naar beneden komen van de deur als er zich iets onder bevindt. De deur zal dan automatisch stoppen en weer omhoog gaan.

Een veerbreukbeveiliging zorgt ervoor, dat wanneer er een torsieveer breekt, de deur niet naar beneden kan vallen. Een vingerklembeveiliging, zodat u niet bekneld kunt raken tussen de panelen, behoort ook tot de mogelijkheden.

Veel van deze deuren hebben een elektrische motor die in gesloten toestand blokkeert, zodat er weinig kans is op inbraak.

Heeft u specifieke vragen of wilt u eens informeren naar de prijzen, neemt u dan contact op met een van de vele leveranciers in uw omgeving. Zij kunnen u gedetailleerde informatie geven over de garagedeur die het beste past bij uw specifieke wensen en uw portemonnee.
© 2011 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garagedeuren: veel soorten, maten en kleurenGaragedeuren: veel soorten, maten en kleurenEen garage zonder deur is als een kookpan zonder deksel. De auto kan er gewoon in en in die pan kun je best koken. Maar…
InbraakbeveiligingInbraak, één van de naarste dingen die je kan gebeuren. Wanneer uw woning goed beveiligd is, neemt de kans op inbraak aa…
Een nieuwe voordeurEen nieuwe voordeurDe voordeur is het visitekaartje van elk gebouw. Maar de tijd dat de ingang van een huis enkel goed moest uitzien en teg…
Wat kosten openslaande deuren?Een veel uitgevoerde verbouwing is het plaatsen van openslaande deuren. U kunt op deze manier de tuin een verlengstuk ma…

De woning isolerenDe woning isolerenAls de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over hoe de koude(re) maanden in te gaan. Om de dure energie nie…
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Bronnen en referenties
  • http://www.brabantdeur.nl
  • http://www.geertsgaragedeuren.nl
  • www.differentdoors.nl/
  • http://www.hormann.nl/
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.