Huis verbouwen én de rol van de adviseur
De koopmarkt is met een volledig ingezakte huizenmarkt meer dan goed. Veel keus om je ultieme plekje te vinden, goede onderhandelingsmogelijkheden en tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. Maar als je dan je ultieme huis hebt gekocht, wil je er ook nog je eigen plekje van maken. Of dit nu vanuit een nieuwbouwwoning is of vanuit een bestaande woning. Deze kosten kunnen ook nog wel uit de hand lopen. Laat je goed adviseren en maak uiteindelijk een weloverwogen keuze.
Veranderingen in het (nieuwe) huis
Er zijn wel wat verschillen als het gaat om de nieuwbouwwoning versus de bestaande woning. Verschillen in de zin van mogelijk zogeheten meerwerk bij de nieuwbouwwoning versus het verbouwen van de aangekochte bestaande woning.
Nieuwbouw
Als je een nieuwbouwwoning koopt biedt dit meestal extra mogelijkheden voor wat aanvullingen. Ga er vanuit dat de gemiddelde nieuwbouwwoning standaard wordt afgeleverd en als je iets extra’s wil, je hiervoor moet betalen middels meerwerk.
Het is echter wel zo dat voor meerwerk vaak de hoofdprijs wordt betaald aan de aannemer / de projectontwikkelaar.
Dat zou impliceren dat minderwerk een fikse korting op kan leveren, maar zo zit het niet in elkaar.
Een verschil bij het laten plaatsen van een dakraam door de aannemer versus het dakraam zelf laten plaatsen kan oplopen tot zo’n 500 euro. Een loze leiding laten aanleggen, men is immers toch met de muren bezig, kan zomaar 150 euro zijn … en feitelijk heb je dan nog niets. In de meeste nieuwere keukens is een vaatwasser niets aparts en toch zit er lang niet altijd een aansluiting. Een aansluiting laten maken door de aannemer kan al snel oplopen tot 500 euro. Of de buitenkraan, die niet overal standaard wordt aangebracht kan in eigen beheer voor een 150 euro gemaakt worden (als er tenminste niet door het hele huis een leiding gelegd hoeft te worden). De aannemer kan er zomaar zo’n 400 euro voor rekenen.
De extra groep in de meterkast kan later voor weinig geld aangelegd worden door een elektricien, de aannemer zal er als meerwerk al snel 300 euro voor rekenen.
Het loont dus zeker om alles vooraf goed in beeld te hebben voor wat betreft de kosten als meerwerk versus bij oplevering enkele professionals aan de slag te zetten. Voor sommige is het gedoe van zelf mensen regelen de extra kosten wel waard, maar als je wat extra zaken wil kan dit al snel enkele duizenden euro’s opleveren door het wel zelf te regelen (na overdracht).
Bestaande bouw
Bij de bestaande bouw ligt het natuurlijk anders. Immers je koopt een huis wat je aanstaat en wat je verder naar je zin wil maken. Toch is het goed om ook deze kosten in beeld te brengen. Menigeen verslikt zich in de kosten als het eenmaal zover is. Budgetteren is dus van belang, ook voor een mogelijk depot, om zometeen je huis helemaal naar je zin te kunnen maken.
Offertes op voorhand opvragen gaat wellicht ver, hoewel dit soms prima kan, maar verdiep je in ieder geval globaal in de kosten en zet er 10% op. Zo speel je safe als je gaat kijken naar wat je totaal moet lenen bij de bank om én het huis én de aansluitende verbouwing te kunnen bekostigen.
Spreekt voor zich dat het goed is om je ook te verdiepen in hetgeen je wilt veranderen, ook tussen de ondernemingen die graag willen offreren kunnen nog aardige verschillen zitten.
Kosten
Budgetteren is voor de nieuwbouwwoning en de bestaande woning belangrijk. Immers, je maakt bijna altijd meer kosten dan je oorspronkelijk in gedachten had. Tel altijd 10% op bij je verbouwingskosten, vergelijk prijzen en zo vang je eventuele tegenvallers gemakkelijker op.
Let tenslotte ook of de onderneming waar je af gaat nemen, aangesloten is bij een branchevereniging (geldt ook voor de aannemer van de nieuwbouwwoning). Als er dan toch nog iets fout gaat, kan je ergens verhaal halen.
Depot
Een bouwdepot is belangrijk en dus is het vooraf de kosten in beeld brengen van belang. Daarnaast is uiteraard belangrijk wat je totaal kunt lenen. En als dit niet compleet aansluit bij het inkomen, ga dan zitten voor het verbouwingsgedeelte je echt als eerste wilt of wat echt een must is. Je moet immers ook nog genoeg geld hebben om normaal van te kunnen leven. Daarmee gezegd dat constructies met extra leningen afsluiten (bijvoorbeeld vlak na passeren van de hypotheekakte), je eerder geldproblemen op zal leveren dan dat het beoogde woonplezier.
Het aloude sparen kan dan de uitkomst zijn en een ander gedeelte van de woning verbouwen zodra je het geld bij elkaar gespaard hebt, heeft ook wel wat.
Adviseur
Shop goed bij de verschillende hypotheekverstrekkers en let niet alleen op het tarief, maar ook op de bijbehorende voorwaarden. Een tussenpersoon kan een uitkomst bieden, omdat deze je de verschillende hypotheekverstrekkers voor kan leggen. Als je de man of vrouw tegen een vast tarief betaald is dit wellicht de beste oplossing. Als de adviseur door de hypotheekverstrekker wordt betaald kan het percentage wat de adviseur krijgt van de bank (voor het afnemen van de hypotheek voor zijn/haar klant) de adviseur beïnvloeden en minder objectief maken.
Kijk dus ook goed rond wélke adviseur je neemt, een goede adviseur kan het totaalplaatje correct voorrekenen, je adviseren en je uiteindelijk helpen het gewenste woonplezier te realiseren. Niet over een nacht ijs gaan is eigenlijk vanzelfsprekend als het om dergelijke bedragen gaat.