Een koel huis in de zomer

Een koel huis in de zomer Dat willen we in de zomer allemaal en met de oplopende temperatuur om het huis, is het lekker om het koel te houden als je binnen stapt. Maar wat helpt de heerlijke zon in de tuin of op het balkon te houden en het huis lekker koel?

Algemene tips

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om je huis koel te houden, het ene is gratis en het ander kost geld. Bepaal zelf waar je mee aan de slag gaat en wat de beurs toelaat.

  • Zet op momenten dat het buiten nog lekker fris is, de ramen en deuren tegen elkaar open en sluit ze af, zodra het buiten op gaat warmen.
  • Bekijk wat je aan elektrische apparatuur hebt staan wat uit kan. Fornuis, televisie, stereo, computer etc.
  • Heb je platte daken, strooi er dan een stevige laag grind over. Dit isoleert prima.
  • Verduister het huis zo veel mogelijk en als je geen echte zonwering hebt, gebruik dan rolluiken, gordijnen etc.
  • Hang plafondventilatoren op op de plaatsen waar lichtpunten zitten. Deze plafondventilatoren zijn inclusief mooie lampen te koop en verplaatst op een prettige manier de lucht, wat voelt als verkoeling.
  • Heb je mechanische afzuiging in je huis, zet deze dan tijdens de uren dat het buiten kon frisser is op een hoge stand en haal de frisse lucht naar binnen. Schakel terug naar de lage stand, zodra het buiten weer opwarmt.
  • Niet ieder dak is er geschikt voor, maar als je een witte warmte werende coating aan kunt brengen, dan merk je snel resultaat. Is een dak al goed geïsoleerd dan is de toegevoegde waarde minimaal.
  • Voor de ramen is speciale folie te koop die de warmte weert. Breng deze aan en je merkt direct het resultaat. Ook te koop in leuke dessins.

Airco

De eerste waar we vaak aan denken is de airco aanschaffen. De mobiele airco waar een buis naar buiten gehangen moet worden, maar daar is inmiddels een alternatief voor. Namelijk de airco met een condensbak. Er zijn nogal eens aanbiedingen, maar normaal begint de prijs bij zo’n 250 euro. Maar natuurlijk ook de vast aan te brengen airco waar de leverancier bij het plaatsen een gat door de muur maakt en buiten (aan de muur of op een dak) een deel van de apparatuur plaatst. De kosten voor de vaste airco zijn natuurlijk afhankelijk van de capaciteit van het apparaat, maar het begint rond de 1000 euro.

Zonwering

De zonwering is heel direct, mede afhankelijk van de stijl van het huis en de persoonlijke smaak bekijk je of je markiezen neemt, luifels of screens. Verschillende stoffen die natuurlijk allemaal die zonafwerende coating hebben en je kunt het zo gek niet benoemen, of de kleur is wel leverbaar. Ook steeds vaker in vrolijke motieven, waarbij gesteld dat men hier relatief snel op uitgekeken is.

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de afmeting, maar de markies (hout of aluminium) van één meter met een uitval van één meter ligt rond de 350 euro. Wil je meer afwerking hebben, dan betaal je hier uiteraard voor.De luifel kent dezelfde structuur als het om de kosten gaat. Afmetingen en uitval bepalen de prijs. Voor een luifel van één bij één meter uitval ligt de prijs – inclusief elektrische motor – op zo’n 350 euro. Voor wat betreft de screens is er ook van alles te koop in kleuren. De prijs ligt wat lager en één bij één kost rond de 125 euro. Dit is met een bandroller en niet elektrisch. Dit systeem werkt niet met een zelf te bepalen uitval, maar moeten tot onderaan de raam sluiten. Het voordeel is wel dat ze ook als inkijkwering gebruikt kunnen worden. Je kunt van binnen wel naar buiten kijken, maar andersom niet. Erg handig! De eenvoudigste vorm van rolluiken, welke ook nog eens inbraakvertragend werken, beginnen bij een afmeting van één bij één meter op ongeveer 100 euro. De kleuren en kleurcombinaties zijn iets beperkter dan de eerder genoemde doeken.

Terrasoverkapping

De dubbele functie van een terrasoverkapping is helemaal ideaal en zonwerend. In verschillende materialen te koop en in prijs oplopend. Als voorbeeld een terrasoverkapping van 3 meter bij 2 meter, zonder iets extra’s kost al snel zo’n 1100 euro.

Gevelgroen

Gevelgroen is relatief nieuw en niet iedere wand is geschikt. Als je echter een grote buitenmuur hebt die stevig genoeg is, maar waar wel de zon op staat en dus uiteindelijk de nodige warmte doorlaat, dan is gevelgroen wellicht een oplossing. Behalve een mooi begroeide groene muur blijft je huis koel. Het werkt als volgt: er worden aluminium cassettes aan de muur bevestigd en deze worden gevuld met mooie groene planten. Een infiltratiesysteem zorgt er voor dat de bevochtiging goed blijft. Er is ook een versie voor op het dak. De kosten kunnen aardig oplopen en een klein muurtje is al snel zo’n 500 euro, laat staan een hele wand. Er zijn eventueel nog wel subsidiemogelijkheden, bekijk hiervoor de overheidspagina’s voor extra details.

Tot slot

Natuurlijk is een goed geïsoleerd huis ook een goede bescherming tegen de zon, maar er zijn methodes die ook het huis nog mooier maken … en waarom zou je daar niet voor kiezen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd ik mijn huis koel?In het voorjaar en in de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Het gaat met het opwarmen van het klimaat steeds be…
Het huis koel houden in de zomerHet huis koel houden in de zomerDe zomers lijken steeds warmer te worden. Dit maakt het steeds moeilijker om het huis op een aangename temperatuur te ho…
Hoe werkt een luchtkoeler?Hoe werkt een luchtkoeler?Wat is het verschil tussen een ventilator, een luchtkoeler en een airconditioner? Tijdens de warme zomerdagen komen de v…
Tips om het huis koel te houden tijdens warme dagenTips om het huis koel te houden tijdens warme dagenWanneer het buiten heerlijk warm weer is, hebben we vaak ook behoefte aan wat verkoeling. Helaas wordt het binnen in hui…

Dakgoot: vervangen, repareren en schoonmaken van de dakgootDakgoot: vervangen, repareren en schoonmaken van de dakgootElk huis heeft een dakgoot. Deze moet met enige regelmaat vervangen, schoongemaakt en gerepareerd worden. De dakgoot die…
Je droomhuis vindenJe droomhuis vindenAls belegging of als eigen woonruimte, een huis staat bij veel mensen boven op het verlanglijstje. Een groot aantal Nede…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.