Hoe werkt een luchtkoeler?

Hoe werkt een luchtkoeler? Wat is het verschil tussen een ventilator, een luchtkoeler en een airconditioner? Tijdens de warme zomerdagen komen de ventilatoren weer uit de kast. Airconditioners worden schoongemaakt en getest en luchtkoelers op hun vaste plaats neergezet. De gewenste koelte tijdens de hitte wordt gegenereerd met een apparaat. Al deze apparaten hebben hun eigen werkingsprincipe om de lucht te koelen.
Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay

Warme dagen

Tijdens de zomer komt de warmte buiten ook langzaam het huis in, broeierige nachten waarin slapen moeilijk wordt. Afkoeling zoeken is dan gewenst. Er wordt een ventilator aangezet zodat de luchtstroom de natte huid kan koelen of de airco wordt gestart die de lucht in huis afkoelt. Een luchtkoeler zorgt voor een koele luchtstroom, de werking van een luchtkoeler zit ergens tussen de ventilator en een airco in.

Hoe werkt een ventilator

De ventilator heeft het principe van luchtverplaatsing. Door een geforceerde luchtstroom op te wekken langs de natte huid zal dit vocht verdampen en een koelend effect hebben op de huid. Een ventilator warmt de lucht in huis een heel klein beetje op omdat de lucht wordt samengedrukt om drukverschil te krijgen voor en na de ventilator.

Bron: Drawn in Inkscape by Ilmari Karonen., Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Drawn in Inkscape by Ilmari Karonen., Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hoe werkt de airconditioner
De werking van de airconditioning is gebaseerd op de koelkast. Er is een circuit dat vloeistof verdampt en door een compressor weer tot vloeistof wordt gecomprimeerd. De vloeistof in de airco verdampt bij kamertemperatuur, rond de 20 graden Celsius. Verdampen van gas heeft warmte nodig, die warmte wordt ontrokken uit de lucht in huis, de lucht wordt koel. Na verdamping wordt het ontstane gas door de compressor weer tot vloeistof samengedrukt, de vloeistof wordt hierdoor erg warm, dat heet compressiewarmte. De warme vloeistof wordt gekoeld door middel van een spiraal in de lucht buitenshuis. Na deze koeling is de vloeistof klaar om weer te kunnen verdampen. Dit gebeurt in een gesloten circuit met verdampers en koelspiralen. De verdamper hangt in huis om de lucht te koelen, de koelspiralen voor de vloeistofkoeling hangen buiten.

Hoe werkt een luchtkoeler
Een luchtkoeler of air cooler zijn er in verschillende vormen. Het doel van de luchtkoeler is koellucht afgeven. Er zijn apparaten die met een ice pack zijn uitgevoerd en apparaten die met water koellucht afgeven. De apparaten met een ice pack zijn eigenlijk ventilatoren waar de lucht langs dit ice pack wordt geleid en waarbij de lucht koeler zal zijn dan zonder dit ice pack.

De geavanceerde luchtkoeler werkt volgens het principe van water verdampen. Het verdampen van vloeistof heeft warmte nodig, die warmte wordt ontrokken uit de lucht die door de ventilator wordt aangezogen. De heersende luchtvochtigheid heeft invloed op de koelcapaciteit van de luchtkoeler, hoe droger de lucht des te koeler is de lucht uit de luchtkoeler. Het water in de luchtkoeler wordt over een vochtverdeler gepompt die ervoor zorgt dat het water maximaal in contact komt met de aangevoerde lucht. Het wateroppervlak wordt zo groot mogelijk gemaakt zodat zoveel mogelijk water kan verdampen in een korte tijd. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat tijdens het gebruik van de luchtkoeler in een ruimte, deze ruimte van verse lucht wordt voorzien. Het verdampen van water brengt de luchtvochtigheid in die ruimte omhoog. Dat is een voordeel ten opzichte van de airconditioner die de lucht ontvocht en de slijmvliezen in de luchtwegen aantast waardoor verkoudheid optreedt.

Koeling door verdampen van water

Een simpel voorbeeld hoe de koeling door vochtverdamping tot stand komt is een natte handdoek aan de waslijn. De natte handdoek die in de wind hangt te drogen voelt koel aan, als de handdoek opdroogt voelt deze warm aan. Een fles water die in een natte handdoek is gewikkeld zal langer koel blijven zolang de handdoek nat is. Het temperatuurverschil is erg groot door de verdamping van water.
© 2016 - 2024 Loduwikus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten airconditioningVerschillende soorten airconditioningDe vraag naar airco's neemt toe in Nederland. Er zijn hier verschillende redenen voor. Deels heeft het te maken met de k…
Airco en AirconditioningAirco en AirconditioningIn de winter kijken vele mensen uit naar de zomer. Heerlijk; luchtige kleding, een lekker zonnetje, terrasje pakken, bij…
Wat is het verschil tussen een airco en een aircooler?Wat is het verschil tussen een airco en een aircooler?Wie in de warme zomer naar wat verkoeling zoekt heeft een ruime keuze uit airco's. Deze zijn te koop van luxe tot eenvou…
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…

Kankerverwekkende stof asbest en de verwijderingKankerverwekkende stof asbest en de verwijderingAsbest is de naam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen en bestaat uit taaie en niet brandbare vezels die u…
Wolkbreuken in Nederland en watervriendelijke tuinWolkbreuken in Nederland en watervriendelijke tuinWolkbreuken, hevige regenbuien en wateroverlast, het zal vaker voorkomen in Nederland, is de trend in de 21ste eeuw. Net…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Picdream, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Evaporative_cooler
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Airconditioning
  • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Drawn in Inkscape by Ilmari Karonen., Wikimedia Commons (Publiek domein)
Loduwikus (32 artikelen)
Laatste update: 22-04-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.