Tips om het huis koel te houden tijdens warme dagen

Tips om het huis koel te houden tijdens warme dagen Wanneer het buiten heerlijk warm weer is, hebben we vaak ook behoefte aan wat verkoeling. Helaas wordt het binnen in huis vaak ook erg warm op deze zonnige dagen, waardoor het niet erg aangenaam meer is. Dit zorgt vaak ook voor problemen met slapen. Veel mensen ervaren het slapen in een warm huis als zeer onaangenaam. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je het huis koel kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat een raam openzetten lang niet altijd goed is? Ook is het zeer belangrijk dat de warmte van buitenaf uit huis wordt gehouden. Als de warmte eenmaal binnen is, is het erg lastig om het huis af te laten koelen.

Ramen en deuren open! Of juist niet...

Het lijkt misschien een goed idee om het huis lekker te luchten op warme dagen, door alle ramen en deuren op elkaar open te zetten. Toch geeft dit vaak juist het tegenovergestelde effect. Je haalt de warmte van buiten, op deze manier namelijk naar binnen.
De beste manier om hier mee om te gaan, is door alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat de ramen en deuren op elkaar open te zetten. Omdat het dan vaak nog wat koeler is buiten, haal je op deze manier de koele lucht naar binnen. Zorg er wel voor dat de ramen voorzien zijn van horren. Niemand zit natuurlijk te wachten op een slaapkamer vol muggen. Zodra de temperatuur oploopt, kun je het best alle ramen en deuren weer sluiten, en gedurende de dag dicht houden. Zet ook de ramen overdag niet op een kiertje open. Ook dit zorgt er namelijk voor dat er veel warmte naar binnen kan komen.

Zonwering

Ook goede zonwering kan een groot gedeelte van de warmte buiten houden. Zorg er altijd voor dat de zonwering aan de buitenkant zit. Zonwering aan de binnenkant (bijvoorbeeld gordijnen), houden vrijwel geen warmte tegen, aangezien de warmte toch door de ramen het huis binnen kan komen. Een beter optie is bescherming tegen het zonlicht van buitenaf. Dit kun je doen door het plaatsen van zonneschermen, zonneluifels of rolluiken. Rolluiken houden al het zonlicht tegen, en zorgen ervoor dat er geen zonlicht naar binnen komt. Helaas zijn rolluiken vrij duur in aanschaf. Om die reden kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen rolluiken te plaatsen op de zuidkant van je huis. Zo vang je al een groot gedeelte van de warmte af. Zonneschermen en zonneluifels zijn vele malen goedkoper in aanschaf dan rolluiken. Helaas werken deze opties ook iets minder goed tegen het buiten houden van de warmte. Slechts 70% van het zonlicht wordt door deze zonwering tegengehouden. Er dringt dus nog steeds wat warmte door naar binnen.

Airco

Een airco is een uitstekend middel tegen warmte. Het zorgt voor een heerlijke koele lucht in huis. Helaas is een airco ook erg duur, zowel in aanschaf als in gebruik. Om het huis één graad af te koelen, is driemaal zoveel energie nodig dan om het huis één graad op te warmen. Een airco is dus echt een grootverbruiker wat betreft energie. Een goede optie is om een (verplaatsbare) airco aan te schaffen, voor bijvoorbeeld op de slaapkamer. Zo kunt je toch genieten van een koele slaapkamer, en natuurlijk een goede nachtrust.

Warmte door de muren buiten houden

Ook door de buitenmuren van een huis kan er veel warmte binnendringen. Om er voor te zorgen dat er minder warmte door de muren naar binnen komt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je de buitenmuren van je huis wit schilderen. Wit weerkaatst zonlicht, waardoor er minder warmte naar binnen kan komen. Natuurlijk is dit een vrij rigoureuze oplossing, die niet voor iedereen zomaar mogelijk is. Ook bomen en planten houden veel warmte tegen. Wanneer je bomen of planten (met veel blad) voor de muren plaatst, zorgt dit ervoor dat de warmte de muren niet bereikt. Zo kun je de warmte lekker buiten houden. Het nat houden van buitenmuren zorgt ervoor dat het in huis koeler wordt. Sproei de buitenmuren regelmatig nat, vooral in de avond. Dit zorgt voor snelle afkoeling binnenshuis. Ook het ophangen van natte (witte) lakens voor ramen en muren helpt het huis lekker af te koelen van binnen.
© 2013 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd ik mijn huis koel?In het voorjaar en in de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Het gaat met het opwarmen van het klimaat steeds be…
Wat kosten rolluiken?Een goede manier om energie te besparen en om het comfort van uw huis te verhogen, is het plaatsen van rolluiken. Wat ga…
Een koel huis in de zomerEen koel huis in de zomerDat willen we in de zomer allemaal en met de oplopende temperatuur om het huis, is het lekker om het koel te houden als…

Aannemers in de bouw vragen vaak uiteenlopende prijzenAannemers in de bouw vragen vaak uiteenlopende prijzenElke bouw of verbouwing heeft zijn prijs. Wie gaat bouwen of verbouwen zal van tevoren dan ook goed moeten informeren na…
Optimaal gebruik van zonne-energieOptimaal gebruik van zonne-energieDe zon is, zoals we weten, een bron van energie. Vreemd eigenlijk dat we de zon nog steeds niet optimaal gebruiken, terw…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 29-04-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.