Muur: het isoleren van muren
Het kan erg voordelig zijn om de muren van uw huis te isoleren. Op die manier verliest u minder warmte, waardoor het goedkoper is om te stoken. Ook in het geval van geluidsoverlast van uw buren is het aan te bevelen om de muren van uw huis te laten isoleren. Er zijn verschillende manieren om uw muur te isoleren. Dat zijn binnenisolatie, buitenisolatie en spouwisolatie. Lees er alles over in dit artikel.
Het kan erg voordelig zijn om uw muur te isoleren. Er zijn steeds meer mensen die dat willen doen. Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat uw buren erg veel geluidsoverlast geven. Dit kan zover gaan dat u ze kan horen praten en met een beetje pech zelfs kan meeluisteren met de gesprekken. Een andere reden kan zijn dat u veel warmte verliest via de muren. Dit kan u veel geld kosten, omdat u steeds weer moet bijstoken. Dit betekent ook dat er extra kosten worden gemaakt Deze beide situaties kunnen voorkomen in het geval dat uw huis een slechte isolatie heeft. Dan zijn de muren niet van een hele goede kwaliteit. In de meeste gevallen komt het omdat in u in een (iets) ouder huis woont. U kunt er echter wat aan doen door de muren te isoleren.
Isolatie van het huis
Er zijn grofweg drie manieren die het beste werken om te isoleren. Dat zijn binnenisolatie, buitenisolatie en spuwisolatie.
Isolatie is een goedkope manier, omdat u geen architect of bouwvergunning nodig heeft. Niemand ziet namelijk dat u bezig met het verbouwen van uw huis. De meeste huizen hebben massieve muren die van buiten niet dampremmend zijn. In dat geval moet u dus de muren aan de binnenkant isoleren. U moet dan bekijken welk isolatiemateriaal het meest geschikt is. In de meeste gevallen zijn dat platen. Er zijn echter ook wel nadelen aan binnenisolatie. Het kan namelijk effect hebben op de akoestiek van een gebouw, waardoor u alles minder goed gaat horen. Ook mogen er geen leidingen geplaatst worden aan de buitenzijde van de isolatie. Omdat leiden vaak langs de muur lopen zou het kunnen dat u veel leidingen moet omleggen of verplaatsen. Dat is een tijdrovende klus.
Geluidsisolatie: Huis laten isoleren
De tweede mogelijkheid is het aanbrengen van spouwisolatie. U spuit dan eigenlijk isolatiemateriaal tussen de muren. De spouw is de aanduiding voor de ruimte tussen deze twee muren. Het is verstandig voordat u dit doet de dikte en staat van de spouw te laten onderzoeken. Dit kan met een zogeheten endoscoop. Als er ruimte is kan er een gat worden geboord. Via dat gat kan het isolatiemateriaal dan tussen de spouw worden gespoten. Een nadeel kan wel zijn dat het pand zo goed isoleert dan opstijgend vocht niet meer weg kan. Dit kan bijvoorbeeld condens zijn afkomstig uit uw mond. Dit kan dan vervolgens tot schimmel leiden. Dit is overigens een gevaar bij alle vormen van isolatie.
Aanbrengen van buitenisolatie
De laatste mogelijkheid is buitenisolatie. In de meeste gevallen is dit de meest geschikte oplossing. Het beste moment om dit te doen is in het geval dat u uw huis renoveert. Een nadeel is wel dat u een bouwvergunning moet aanvragen bij de gemeente. Ook moet u een architect inhuren die de bouwplannen kan voorleggen aan de gemeente. De verbouwing moet wel in het straatbeeld passen, want anders kan de aanvraag alsnog worden afgewezen en heeft u veel werk voor niets gedaan. Toch zijn er wel enkele zaken waar u op moet letten. Zo moet u koudebruggen vermijden die ontstaan ter hoogte van het schrijnwerk. Ook is het niet per se noodzakelijk de aanwezige schouw op te vullen. Het is wel belangrijk dat er geen lucht meer in de spouw kan circuleren.
Advies vragen over isolatie
In de meeste (grote) plaatsen zitten wel aannemers die u kunnen helpen met alle vragen rondom isolatie. Dat zijn Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg, Brussel, Groningen, Arnhem, Leeuwarden, Enschede, Haarlem, Eindhoven, Almere, Zwolle, Arnhem, Lelystad, Maastricht, Breda, Lisse, Leiden, Gent en Sittard.