Op huizenjacht? Handige tips voor het zoeken naar een woning

Op huizenjacht? Handige tips voor het zoeken naar een woning Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Dan doet u er goed aan zich eerst goed voor te bereiden, voordat u op stap gaat. Een nieuwe woning is namelijk niet zomaar iets kopen zoals een pakje boter bij de supermarkt. U zult zich goed moeten verdiepen in uw wensen en wat uw mogelijkheden zijn. Zo kunt u gerichter op huizenjacht gaan. Ook is er soms een landelijke Open Huizen Dag van de NVM-Makelaars. Dit is ook een mooie gelegenheid om goed te kunnen oriënteren.

Op huizenjacht?

Bent u dus een huizenzoeker en wilt u het liefst zo snel mogelijk een nieuw onderkomen vinden? Dan kan de Open Huizen Dag dus een ideale manier zijn om meerdere huizen tegelijkertijd op een dag te bekijken. De makelaars van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) houden geregeld zo’n dag. Vaak wordt zo’n dag flink aangekondigd via radio, televisie, maar ook in regionale dagbladen. Op het internet kan u er ongetwijfeld achterkomen door bijvoorbeeld even te zoeken op Google.

Het voordeel van deze dagen zijn dat u geen afspraak nodig heeft of moet maken om een huis te bekijken. Aanbellen is voldoende en er zal dan altijd iemand klaarstaan die u rustig zal laten rondkijken. Een bijkomend voordeel hierbij is dat u zelfs huizen kan gaan bekijken waar u normaal gesproken geen afspraak voor zal hebben gemaakt. En wie weet bevalt juist dat huis erg goed wanneer u het bezichtigt. Een huis via internet, bijvoorbeeld Funda, geeft al een goed beeld, maar het is toch altijd anders in het echt.

Ander bijkomend voordeel is dat u makkelijker kan vergelijken. U ziet dus meerdere huizen en dus kunt u goed kijken naar het verschil van huizen in bijvoorbeeld onderhoud, de grootte van de tuin en/of de indeling van het huis wel goed bevalt of dat het tegenvalt.

Adviezen

Er zijn een aantal zaken dat kan handig zijn om rekening mee te houden wanneer u op stap gaat. Door goed voorbereid op huizenjacht te gaan maakt het u uzelf makkelijker om eventueel te kiezen en welke woningen u gaat bezoeken. Ook weet u dan beter waar u op wilt letten en daardoor beter kan vergelijken.

Een paar adviezen die handig kunnen zijn tijdens het zoeken zijn:
  • Maak voor uzelf een lijstje met uw wensen. Hoeveel slaapkamers wilt u graag hebben. Hoe groot moet de tuin zijn. Hoever is het van uw werk af en wat zijn de voorzieningen in de omgeving. Zijn er scholen, winkels of ziekenhuizen in de buurt? En hoe is de buurt op zich?
  • Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Wanneer u dit weet kunt u al selectiever zijn in de woningen, welke u wilt bezichtigen, die in uw prijsklasse vallen. Dit maakt de keuze al een stuk makkelijker.
  • Oriënteer u alvast op Funda en kijk alvast welke woningen u graag wilt bezichtigen. Hier kunt al een voorselectie opmaken. Hierdoor bespaart u tijd bij een woning die u toch niet wilt kopen en kunt u deze gebruiken voor een huis wat u wel leuk vindt.
  • Wanneer u huizen gaat bekijken op zo’n open dag, dan is het handig dat u van tevoren een route uitstippelt welke het meest efficiënt is. Op deze manier houdt u meer tijd over voor de woningen dan aan het interieur van uw auto.
  • Als een woning u direct al niet bevalt, ga dan meteen weer weg. Het is zonde van uw tijd. Neem ook een maximale tijd voor een woning in uw gedachten.
  • Wanneer u een woning heeft bekeken, doet u er verstandig aan om een verslag hiervan te maken. Hierdoor houdt u voor uzelf een goed en duidelijk beeld van de woning. Na vijf woningen gezien te hebben kunnen dingen namelijk snel vergeten worden.

Wanneer u een woning op het oog heeft… maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de makelaar en ga in onderhandeling. Veel succes met het vinden van uw droomhuis!
© 2011 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open huizen dag. Voordeel voor de verkoper of de makelaarOpen huizen dag. Voordeel voor de verkoper of de makelaarJe huis staat te koop en de makelaar vraagt of je mee wilt doen aan de volgende open huizen dag. Wat doe je? Een open hu…
Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?Een woning kopen doe je niet zomaar. Het kan daarom verstandig zijn om voor het kopen van een huis voor een makelaar te…

Muur: het isoleren van murenMuur: het isoleren van murenHet kan erg voordelig zijn om de muren van uw huis te isoleren. Op die manier verliest u minder warmte, waardoor het goe…
Een badkamer of keuken kopenEen badkamer of keuken kopenBij de aankoop van een nieuwbouwwoning wordt u meestal door de aannemer of projectontwikkelaar geattendeerd op hun assor…
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.