Geluidsisolatie: het isoleren van een woning
Er zijn verschillende manieren waarop een huis kan worden geïsoleerd in het geval van geluidsoverlast. Er bestaan twee vormen van geluidshinder, namelijk luchtgeluid en contactgeluid. Een woning kan geïsoleerd worden door dubbel glas aan te brengen. Andere manieren zijn door de akoestiek in het huis zelf te verbeteren, de muren beter te isoleren of een zachtere vloerbedekking aan te brengen.
In het geval van geluidsisolatie wordt een woning of een bepaalde ruimte afgeschermd voor geluid van buitenaf. In de meeste gevallen vindt geluidsisolatie plaats om te voorkomen dat geluid vanuit de omgeving binnendringt in het huis. In andere gevallen wordt een ruimte ook geïsoleerd juist om te voorkomen dat geluiden van binnenuit doordringen naar buiten. Dat gebeurt bijvoorbeeld in gevallen dat er in een huis een muziekstudio zit. De laatste jaren worden er steeds strengere eisen gesteld aan de isolatie van woningen. Hierbij wordt bij de bouw van een huis ook op toe gezien. Er kan zomaar een bouwverbod komen als een bepaald gebouw niet aan de wettelijke eisen voldoet.
Geluidsisolatie aanbrengen in een woning
Er zijn verschillende manieren waarop een ruimte geïsoleerd kan worden. De eerste manier, en meest voorkomende manier, is door middel van dubbele beglazing. Via de ruimte komt meestal het meeste geluid een huis binnen. Door de ruiten dus beter te isoleren kan veel geluidsoverlast worden tegengegaan. In extreme gevallen kan er zelfs voor gekozen worden om driedubbel glas aan te brengen. Soms is het ook nodig om bij de ventilatieroosters glas aan te brengen. Daar worden dan zogeheten suskasten bevestigd.
Geluidsoverlast
Er zijn twee vormen van geluidshinder. De eerste vorm is luchtgeluid. In dit geval wordt de lucht in trilling gebracht. Op zijn beurt brengt de lucht begrenzingsvlakken van het vertrek in trilling. Vormen van deze manieren van luchtgeluid zijn bijvoorbeeld spreken of zingen. De andere vorm van geluid is contactgeluid. Bij contactgeluid brengt de geluidsbron meteen het vlak waar het op staat in beweging. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een geluidsbox, maar ook als iemand loopt is er sprake van contactgeluid. Deze manier van geluidsoverlast kan al bestreden worden door zachter schoeisel te dragen of een zachte vloerbedekking aan te leggen.
Geluidsisolatie aanbrengen in huis
Er zijn verschillende manieren waarop een huis geïsoleerd kan worden. Een veel voorkomende manier is door de muren te isoleren. Er zijn meerdere manieren waarop dat kan. Een eerste mogelijkheid is dikkere muren te bouwen. Ook is het mogelijk om de muren te bekleden met stof. Veel geluidsstudio’s zijn bekleed met isolerend materiaal, waardoor er buiten de ruimte verder geen toontje te horen is. Een laatste manier is door isolerend materiaal in de muur te spuiten. Een andere vorm van geluidsisolatie is door een zachte vloer aan te brengen in een woning. Ook ander schoeisel kan soms al een oplossing bieden. Zeker in een flat kan het lopen op hakken bijvoorbeeld al overlast geven.
Akoestiek verbeteren van de woning
Een laatste manier om iets te doen aan geluidsisolatie is door de akoestiek van een woning te verbeteren. Vaak is er ook sprake van overlast doordat het geluid zich geen goede manier naar buiten kan vinden. Dit kan worden verholpen door geluidsabsorberend materiaal aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van tapijten, tafelkleden, wandkleden en andersoortig zachte vloerbedekking. Een eventuele optie zou kunnen zijn om een systeemplafond aan te brengen. Deze methode wordt vaak gehanteerd in ziekenhuizen en kantoorpanden.