Bio-ethanol voor haard kopen
Bio-ethanol lijkt steeds meer de plaats van hout in te nemen als brandstof voor in de open haard. Veel Nederlanders kopen bio-ethanol omdat het schoner is dan hout. Er komt namelijk geen CO2-stof vrij bij de verbranding daarvan. Daarbij laat het ook geen geur achter. Bio-ethanol wordt gemaakt uit natuurlijke producten zoals suiker, tarwe en gerst. Steeds meer bedrijven zijn zich gaan richten op de productie daarvan.
Er is een toenemende vraag naar bio-ethanol om te gebruiken voor de open haard en voor de schouw. Bio-ethanol lijkt hout te verdringen als belangrijkste brandstof. Bio-ethanol is een relatief nieuw product, maar er zitten wel een aantal voordelen aan ten opzichte van hout. Zo ontstaat er geen rook wanneer bio-ethanol in brand wordt gestoken en is er dus ook geen schouw of rookafvoer nodig. Ook is het ecologisch schoner doordat er bij de verbranding van bio-ethanol geen CO2 wordt geproduceerd. Het is dus ook gezonder. Veel winkels, zoals de en de gamma, bieden intussen ook bio-ethanol aan. Bio-ethanol lijkt ook voorlopig de strijd van de zogeheten gelhaarden te winnen.Het is ook online te koop bij verschillende winkels. Het lijkt op dit moment nog iets te vroeg voor het moment waarop auto’s massaal op bio-ethanol gaan rijden, als vervanging voor benzine. Op kleine schaal gebeurt het al wel.
Bio-ethanol ecologisch schoon
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een brander te kopen. Dit is als het ware een bak waarin de bio-ethanol zit. Deze kan op een veilige plek worden neergezet en worden aangestoken. De beste plek daarvoor is nog wel gewoon de open haard of eventueel buiten. Anders zou het onveilige situaties kunnen leiden.
Bio-ethanol voor open haard
Bio-ethanol is een brandstof die verkregen wordt uit verschillende natuurlijke producten die veel suiker bevatten. Dan valt te denken aan onder andere tarwe, maïs, gerst, suikerriet, suikerbieten, rogge en tarwe. Deze moeten meestal gisten en daardoor vormt de suiker zich. Er waren rond 2007 zeven grote bedrijven in Europa die zich bezig hielden met de productie van ethanol. Dat gebeurde meestal door middel van het gisten. Drie van die bedrijven zijn te vinden in Duitsland, drie in Spanje en de laatste in Zweden. Daarnaast zijn er de laatste jaren ook veel kleinere bedrijven ontstaan die zich bezig houden met de ontwikkeling van bio-ethanol. Een groot deel van deze bedrijven is te vinden in Frankrijk. In 2010 werd 15 miljoen ton aan graan omgezet tot 5 miljoen ton bio-ethanol. In 2006 was dat nog respectievelijk 9 miljoen ton graan en 3 miljoen ton bio-ethanol. Het afval dat vrijkomt bij de productie van bio-ethanol wordt verwerkt in veevoer, met name in het veevoer onder de namen Protamaz en Protigrain.
Bio-ethanol kopen
In het algemeen wordt bio-ethanol gezien als een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Door de verbranding daarvan komt CO2 vrij en dat gaat weer in de atmosfeer zitten waardoor de aarde meer opwarmt. Een nadeel van bio-ethanol is dat de ethanol zelf weliswaar schoner is, maar dat de productie ervan ook veel energie kost en dit veroorzaakt wel CO2. Vooral het omzetten van maïs en koolzaad in bio-ethanol kost veel energie. Suikerriet lijkt op dit moment het meest veelbelovend. De ontwikkeling van bio-ethanol is echter nog volop in ontwikkeling en er worden nog steeds stappen gezet waardoor het hele proces een stuk effectiever gaat.