Spouwmuurisolatie kosten en subsidie

Spouwmuurisolatie kosten en subsidie Met spouwmuurisolatie bespaart u flink op uw stookkosten, voelt het aangenamer aan en kunt u vochtproblemen oplossen. Spouwmuurisolatie wordt gesubsidieerd door de btw te verlagen naar 6%. De kosten voor spouwmuurisolatie worden meestal terug verdiend in zo'n 3 tot 5 jaar. Naast de vele voordelen kan de kans op vochtproblemen een nadeel zijn. Maar goede isolatiematerialen te laten gebruiken, en regelmatig te luchten is het risico op vochtproblemen erg klein.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het isoleren van een spouwmuur. Een spouwmuur zit aan de buitenkant van een gebouw of woning en bestaat uit 2 muren dicht tegen elkaar met wat ruimte ertussen. De ruimte die hier tussen zit varieert tussen zo'n 4 en 6 centimeter. In deze ruimte, de spouw, wordt een vulling gestopt, dit is de isolatie. Er zijn meerdere soorten vullingen waar uit gekozen kan worden.

Isolatiematerialen spouwmuur

Er zijn verschillende soorten vullingen voor spouwmuurisolatie. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Bespreek met een specialist wat voor uw muur het meest geschikt is. Goedgekeurde materialen zijn:
  • UF-schuim
  • PUR-schuim
  • Steenwolvlokken
  • Glaswolvlokken
  • PS-schuimparels
  • Gesiliconiseerde perlitekorrels

Spouwmuurisolatie kosten en besparing

Gemiddeld kost spouwmuurisolatie, voor een gemiddelde gezinswoning, zo'n €600, exclusief btw. Uiteraard is dit afhankelijk van het type vulling en de kosten voor het bedrijf die het zal aanleggen. Spouwmuurisolatie is een investering die zich in meestal 3 tot 5 jaar terug betaald. De besparing zit hem in verminderde stookkosten door de isolatie.

Subsidie spouwmuurisolatie

De overheid subsidieert sinds 1 juli 2009 het isoleren van dak-, muur- en vloerisolatie voor woningen ouder dan 2 jaar. De subsidieregeling houdt is dat de btw voor isolatie verlaagd is van 19% naar 6%. Als u precies wilt weten wat dit voor uw woning betekent, dan kunt u het beste contact opnemen met een gecertificeerd bedrijf.

Spouwmuurisolatie laten aanbrengen

Het is niet raadzaam uw spouwmuur zelf te gaan isoleren. Verstandig is om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Er is namelijk een grote kans op vochtproblemen als het niet helemaal goed gebeurd. Gecertificeerde bedrijven zijn hierin gespecialiseerd.

Ook kunnen zij beoordelen of uw muur geschikt is voor spouwmuurisolatie door middel van een ‘endoscopisch’ onderzoek. Er wordt dan gekeken of de spouw schoon genoeg is en vrij van vochtbruggen en/of valspecie.

Wettelijke eisen en garantie van KOMO- gecertificeerde bedrijven

Er is een KOMO-kwaliteitsverklaring. Een gecertificeerd bedrijf met deze verklaring voldoet aan alle wettelijke eisen. Er wordt door hun gewerkt met goedgekeurde materialen. U verkleint hierdoor het risico op problemen tot een verwaarloosbaar klein risico.
Indien er toch nog klachten zijn of dingen lopen niet zoals bedoeld, dan geven deze KOMO-gecertificeerde bedrijven u een garantie van 10 jaar.

Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie

Voordelen

  • minder energiekosten
  • minder vochtproblemen
  • beter voor het milieu
  • minder warmteverlies
  • voelt aangenamer binnen door minder koude buitenmuren
  • investering, kosten worden terugverdient in meestal 3 tot 5 jaar door de verminderde stookkosten, na deze periode houdt u er dus geld aan over.
  • binnen 1 dag aan te brengen
  • geen overlast door werkzaamheden, deze gebeuren vanaf de buitenkant

Nadelen

  • Bij slecht isolatiemateriaal meer vochtproblemen
  • Vocht- en schimmelproblemen bij slecht luchten, vocht kan minder makkelijk weg
  • Kost veel geld in het begin, betaalt zich op termijn echter wel terug

Vochtproblemen verminderd

Veel mensen denken dat spouwmuurisolatie voor veel vochtproblemen zorgen. In de jaren 70 was dit inderdaad vaker het geval. Er zijn toen fouten gemaakt met spouwmuurisolatie. Het risico op vochtproblemen is sinds ongeveer 20 jaar enorm verbeterd. Sinds die tijd zijn namelijk de isolatiematerialen en isolatiemethodss erg verbeterd, hierdoor is het risico op vochtproblemen enorm afgenomen en zou dit eigenlijk geen problemen meer mogen geven.

Door spouwmuurisolatie juist aan te laten brengen kan het zelfs vochtproblemen oplossen, zoals vocht dat neerslaat op de koude plekken aan de binnenkant van de buitenmuren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Materialen voor spouwmuurisolatie: De juiste keuzeMaterialen voor spouwmuurisolatie: De juiste keuzeVoor het isoleren van een spouwmuur kunnen diverse materialen worden gebruikt. Maar wat is nu de beste keuze? En waarvan…
Spouwmuurisolatie, besparen door middel van isolerenSpouwmuurisolatie, besparen door middel van isolerenSpouwmuurisolatie is één van de manieren om veel geld te kunnen besparen op de kosten voor zowel stoken als koelen. Spou…
Verschillende manieren om je huis te isolerenVerschillende manieren om je huis te isolerenEr bestaan meerdere methodes om je huis te isoleren. Dit zorgt ervoor dat het warmteverlies minimaal is. Tevens is het e…
Muur: het isoleren van murenMuur: het isoleren van murenHet kan erg voordelig zijn om de muren van uw huis te isoleren. Op die manier verliest u minder warmte, waardoor het goe…

Bouwstijlen voor de toekomstEr zijn in Nederland al vele bouwstijlen geweest in de vorige eeuwen. Maar wat wordt de stijl van de jaren die nog komen…
Investeren in een passiefhuis is zeker de beste beleggingEen passiefhuis bouwen is uiteindelijk ook een soort belegging. Door het investeren in betere materialen, verhoogt het d…
Bronnen en referenties
  • Milieucentraal
  • IKOB-BKB
Vissies (41 artikelen)
Laatste update: 21-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.