Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie

Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie Er zijn steeds meer mensen die nadenken over het isoleren van hun spouwmuur. Velen twijfelen vanwege verhalen over vochtproblemen. Door verbeterde technieken van gecertificeerde bedrijven is kans op vochtproblemen bij spouwmuurisolatie erg klein geworden. Het grootste nadeel van spouwmuurisolatie zijn de kosten in het begin. De overheid geeft subsidie door btw verlaging naar 6%. Het verdient zich meestal in zo’n 3 tot 5 jaar terug. Er zijn meerder voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie.

Nadelen spouwmuurisolatie

Er lijken niet zoveel nadelen te zitten aan spouwmuurisolatie. Aan de meeste nadelen is vaak wel wat te doen.

Nadelen

  • Vochtplekken en schimmelplekken in huis
  • Vochtproblemen spouwmuur
  • Minder vochtproblemen met spouwmuurisolatie
  • Kosten spouwmuurisolatie

Vochtplekken en schimmelplekken in huis

Doordat de woning beter wordt geïsoleerd kan soms nadelig zijn. Het vocht in huis, dat in de lucht zit, kan minder makkelijk het huis verlaten. Bij enkel glas slaat het vocht zichtbaar neer op het raam, maar bij dubbelglas veel minder snel. Hierdoor heb je het als bewoner niet zo snel door. Meer vocht in huis maakt het huis minder behaaglijk en voor je gevoel kouder, dus wordt al snel de thermostaat verhoogd. Hoe vochtiger de lucht binnen is, hoe meer energie het kost om de woning op te warmen.
Een goede manier om het vocht kwijt te raken is dagelijks het raam minimaal 15 minuten open te zetten. Ook gebruik maken van ventilatieroosters zal veel uitmaken.
Als er teveel vocht in de lucht zit slaat het neer op de koudste plekken in huis. Bij enkel glas slaat het dus al snel neer, maar met het veel gebruikte dubbel glas niet meer. Dus zoekt het vocht andere plekken om neer te slaan. Dat is vaak op de koudste plekken op de muur, hier kan dan schimmel ontstaan.

Vochtproblemen spouwmuur

Een ander nadeel met spouwmuurisolatie en vocht is dat er ploblemen in de spouwmuur zelf kunnen ontstaan. Als de isolatiematerialen niet goed ventileren kan het vocht in de spouwmuur niet weg en in de spouwmuur condenseert. Door op de juiste manier ventileren kan dit worden voorkomen. Belangrijk is hierbij de keuze van isolatiematerialen. De isolatiewaarde, R-waarde, moet zo hoog mogelijk zijn. Informeer erover bij de aannemer.

Minder vochtproblemen met spouwmuurisolatie

In de jaren 70 zijn er fouten gemaakt met spouwmuurisolatie waardoor vochtproblemen ontstonden. Hierdoor denken veel mensen dat de kans op vochtproblemen en vochtschade erg groot is na het isoleren van hun spouwmuur. Sinds ongeveer 20 jaar zijn de isolatiematerialen en isolatiemethodes erg verbeterd waardoor het risico op vochtproblemen erg klein is met spouwmuurisolatie.
Een spouwmuur isoleren kan zelfs vochtproblemen oplossen als het op de juiste manier wordt aangebracht. Zoals bijvoorbeeld bij vochtproblemen door het neerslaan van vocht op de koude binnenzijde van de buitenmuren.
Vochtproblemen met spouwmuurisolatie wordt dus door veel mensen als een van de grootste nadelen gezien, maar is in veel gevallen achterhaald.

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld zo’n €600, exclusief btw, voor een gemiddelde gezinswoning. Voor veel mensen kan dit een groot nadeel zijn omdat niet iedereen over dat geld beschikt. De totale kosten hangen natuurlijk af van het soort materiaal die gekozen wordt voor de isolatie, hoe groot uw spouwmuur is, en door wie u het laat aanbrengen. Door de verlaging van de stookkosten haalt u deze investering er in zo’n 3 tot 5 jaar uit. Echter heeft u dus in het begin hoge kosten aan de spouwmuurisolatie, om deze te laten aanbrengen. Dit is niet voor iedereen makkelijk op te brengen.

Subsidie spouwmuurisolatie

Voor woningen ouder dan 2 jaar heeft de overheid, sinds 1 juli 2009, een subsidie voor isolatie van dak-, muur- en vloerisolatie. Normaal is de btw 19% maar door de subsidie wordt de btw verlaagd naar 6%. Deze btw-verlaging geldt dus ook voor spouwmuurisolatie. Hiermee gaan de kosten toch nog wat naar beneden.

Voordelen spouwmuurisolatie

Er zijn veel voordelen van spouwisolatie. De nadelen van vochtproblemen zijn op te lossen door goede isolatiematerialen te gebruiken en regelmatig uw woning te ventileren. Daarnaast zijn er naast de eenmalig hoge kosten veel voordelen.

Voordelen

  • minder energiekosten
  • minder vochtproblemen
  • beter voor het milieu
  • minder warmteverlies
  • voelt aangenamer binnen door minder koude buitenmuren
  • investering, kosten worden terugverdient in meestal 3 tot 5 jaar door de verminderde stookkosten, na deze periode houdt u er dus geld aan over.
  • binnen 1 dag aan te brengen
  • geen overlast door werkzaamheden, deze gebeuren vanaf de buitenkant

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spouwmuurisolatie, besparen door middel van isolerenSpouwmuurisolatie, besparen door middel van isolerenSpouwmuurisolatie is één van de manieren om veel geld te kunnen besparen op de kosten voor zowel stoken als koelen. Spou…
Een bestaande muur isolerenVeel oude huizen hebben massieve buitenmuren of een niet-geïsoleerde spouwmuur. Hierdoor kan je tot een kwart van de war…
Verscheidene redenen hoog gasverbruikHebt u het idee dat u de thermostaat steeds hoger dient te zetten om uw woning comfortabel te verwarmen? Dit kan velerle…
Wanneer heeft isoleren zinWanneer heeft isoleren zinDak, ramen en muren zijn onderdelen van een woning waar met isolatie de grootste winst is te behalen. Een handige doe-he…
Zo brengen we extra lentegevoel in onze verandaZo brengen we extra lentegevoel in onze verandaWe aanzien onze woning steeds meer als verlengstuk van onze tuin. Meer en meer landgenoten rusten hun woning uit met een…
Bronnen en referenties
  • Milieucentraal
  • IKOB-BKB
Vissies (41 artikelen)
Laatste update: 04-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.