Verschillende manieren om je huis te isoleren

Verschillende manieren om je huis te isoleren Er bestaan meerdere methodes om je huis te isoleren. Dit zorgt ervoor dat het warmteverlies minimaal is. Tevens is het een effectieve wijze om kosten te besparen. Dit betekent dat na een periode de gemaakte onkosten alweer terugverdiend kunnen worden. Het btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden is lager dan het normale btw-tarief (gegevens uit 2019). Overige zaken vallen echter wel onder een hoger tarief. Waar moet ik op letten en hoe kan ik zoveel mogelijk rendement behalen waardoor de totale kosten lager worden?

Huisisolatie


De voordelen van een goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning is vele malen warmer dan een woning met bijvoorbeeld enkel glas. In het begin betaal je meestal meer, maar over de langere termijn kan het zeer voordelig zijn. Er zijn diverse manieren om een huis te isoleren. Nieuwe woningen zijn beter geïsoleerd dan oude woningen. Tevens hebben nieuwe woningen minder onderhoud nodig.

De nadelen van een slechte isolatie

Extra kosten

Een slecht geïsoleerde woning kan ervoor zorgen dat het vrij koud blijft in huis. Hierdoor heeft men vaker de neiging om de verwarming aan te laten staan of hoger te zetten. Als gevolg hiervan kunnen de stookkosten aanzienlijk oplopen. Het is belangrijk om in een nieuw huis voorzichtig te zijn met het gebruik van de verwarming. Het is namelijk moeilijk om van tevoren te bepalen hoe hoog de stookkosten aan het einde van het jaar zullen zijn. Stadsverwarming verzorgt de toevoer van het warm water via een netwerk van waterleidingen. Dit wordt ook wel 'blokverwarming' genoemd. Volgens het 'niet meer dan anders-principe' betaal je maximaal voor warmte evenveel als dat je voor gas zou betalen.

Tocht

Wanneer men last heeft van tocht betekent het dat er een grote hoeveelheid wind door de kieren van het huis stroomt. Vooral tijdens de herfst en winter kun je hier extra hinder van ondervinden.

Het rendement

Het is van belang om van tevoren te bepalen waar je het meeste rendement uit kunt halen. Dit doe je door te onderzoeken waar de meeste kou vandaan komt. Op een stormachtige dag is het gemakkelijk te bepalen waar de meeste tocht vandaan komt. Soms is het echter niet zo eenvoudig om de oorzaak hiervan te achterhalen. Het is hiernaast aanbevolen om te kijken naar het totale kostenplaatje.

De kosten voor de diverse vormen van isolatie

De kosten van het isolatiemateriaal hebben veel invloed op de totale onkosten. De verschillende vormen van isolatie hebben hierdoor hun eigen prijzen. Deze prijzen kunnen over verloop van tijd fluctueren. Er zijn vaak subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van de isolatie.

Verschillende isolatiemethodes

Vooral bij een koophuis kan het voordelig zijn om een huis te isoleren. Er zijn verschillende manieren om dit te kunnen bereiken. Hierbij kan men denken aan het aanbrengen van:
 • Dakisolatie
 • Glasisolatie
 • Vloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie

Dakisolatie

Het verzorgen van een dakisolatie is een effectieve manier om warmte binnen te houden. Dit heeft te maken met het feit dat warmte stijgt. Een dakisolatie kan tevens bevorderlijk zijn om geluidsoverlast van onder andere vliegtuigen en verkeer te verminderen. Er zijn meerdere soorten materialen geschikt voor het uitvoeren van dit type isolatie. Je kunt namelijk onder andere gebruik maken van spuitisolatie, isolatieplaten, glaswol of rotswol. Glaswol en rotswol zijn de meest gebruikte materialen. Glaswol is een product dat bestaat uit gerecycleerd glas en is zeer eenvoudig te plaatsen. Tevens levert het een goed rendement op. Rotswol heeft bijna dezelfde eigenschappen als glaswol, echter is het materiaal gevoeliger voor ongedierte. Hierdoor moet er extra rekening worden gehouden met de afwerking hiervan. Het voordeel van rotswol is dat het geluidsbestendig is.

Glasisolatie

De kosten van dubbelglas zijn afhankelijk van de spouwbreedte en of er argon- of kryptongas gebruikt wordt. De spouwbreedte van het glas is de afstand tussen de binnen- en buitenruit. Dubbelglas met een grote spouwbreedte is effectiever dan dubbelglas met een kortere spouwbreedte. Er wordt veelal 'HR-glas' (hoogrendementsbeglazing) gebruikt. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen HR+, HR++ en HR+++. Hiervan heeft HR+++ ('triple glas') het beste resultaat.

Spouwmuurisolatie

Wanneer je spouwmuurisolatie toepast wordt er isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Een spouw is de lege ruimte tussen twee muren, namelijk de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur. Naast het aanbrengen van een spouwmuurisolatie kan er gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld glaswol en/of steenwol om de muren te isoleren. Dit zorgt ervoor dat er extra veel warmte binnen blijft. Tevens wordt door middel van spouwmuurisolatie de warmte in je huis beter verdeeld. De helft van de spouwmuren in Nederland is echter al geïsoleerd waardoor hiervoor geen werkzaamheden meer verricht dienen te worden.

Vloerisolatie

Een geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat je voeten warm blijven en dat er minder tocht ontstaat. Hiernaast is de warmte in je huis hierdoor beter verdeeld. Een vloer kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van bodemfolie of thermoskussens. Thermoskussens hebben dezelfde werking als een thermosfles. Soms wordt er bodemfolie gebruikt om de vloer droog te houden. Dit is van belang wanneer je een kruipruimte hebt waardoor er een vochtige vloer kan ontstaan.

De verschillende subsidiemogelijkheden en regelingen

De overheid hanteert een laag btw-tarief op het arbeidsloon met betrekking tot isolatiewerkzaamheden (gegevens uit 2019). Het lagere tarief maakt het hierdoor aantrekkelijker om jouw woning te isoleren dan voorheen. Er bestaan onder andere subsidies voor het plaatsen van een dakisolatie, het aanleggen van een vloerisolatie en het zetten van dubbel glas. Het is mogelijk om via de website energie subsidiewijzer na te gaan voor wat voor subsidie je eventueel in aanmerking zou kunnen komen.

Wat valt niet onder de subsidiemogelijkheden?

Sloopwerk en werkzaamheden die niet direct betrekking hebben tot het aanleggen van de isolatie vallen echter niet onder dit lage btw-tarief. Hiernaast is bij de aanschaf van materialen ook het normale btw-tarief van toepassing. Deze gemaakte onkosten kunnen echter binnen enkele jaren terugverdiend worden vanwege het rendement dat het oplevert.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…
Wanneer heeft isoleren zinWanneer heeft isoleren zinDak, ramen en muren zijn onderdelen van een woning waar met isolatie de grootste winst is te behalen. Een handige doe-he…
Is een constante thermostaattemperatuur het energiezuinigst?Is een constante thermostaattemperatuur het energiezuinigst?Veel mensen gebruiken de thermostaat van hun cv om het huis op temperatuur te brengen als het buiten koud is. Het verwar…
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…
Schimmelvorming: bij warm weer geen koele ruimten luchtenSchimmelvorming: bij warm weer geen koele ruimten luchtenSchimmel heeft vocht nodig. Daarom is het risico op schimmelvorming in een droge warme zomer minder aanwezig. Warme dage…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Original Uploader Was Radomil At Pl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-woningisolatie-en-duurzame-energie/
 • http://www.plusisolatie.nl/vloerisolatie-kosten-plus-isolatie
 • http://www.duurzaamthuis.nl/financieel/subsidies/isolatie
 • http://www.energiesubsidiewijzer.nl/
 • https://www.energiewereld.nl/energiegids/wat-is-stadsverwarming
 • http://tonzon.nl/vloerisolatie/
 • http://www.hansjoling.nl/bedrijf/dubbel-glas-hoe-en-wat
 • http://www.dakisolatie-advies.nl/
 • http://www.dakisolatie-advies.nl/dakisolatie-plaatsen
 • http://www.isolatiepagina.nl/glasisolatie/
 • https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/spouwmuurisolatie/
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.