De landelijke badkamer

De landelijke badkamer De landelijke badkamer is een badkamer die je steeds meer ziet. Het is een badkamer met een eigen stijl, een stijl die niet de uiterst functionele badkamers raakt maar uitgaat van een eigen stijl in natuurlijke tinten en wat pastel varianten.

De stijlen

De landelijke badkamer kan opgesplitst worden in de landelijke robuuste stijl en de klassiek romantische stijl. De landelijke robuuste stijl zie nog veel terug op het Engelse platteland. De cottages en de grote boerderijen in het zuiden en midden van Engeland zijn laag, hebben grote grove banken die vaak nog in de oorspronkelijk gebeitste kleur zijn en anders in off wit geschilderd zijn. De muren zijn met grof stucwerk bewerkt en op de vloer liggen grote grof gevormde natuurstenen in een diepwarm bruin of grijs/antraciet tint.

De klassieke romantische stijl is wat frivoler en zag je enkele eeuwen geleden veel in Frankrijk. Wat daarvan overgebleven is zie veel in de oude kastelen die omgetoverd zijn tot luxe hotels of te bezichtigen zijn. De vormen zijn rond en van bewerkt hout. Gelakt in een matte zachte pasteltint of off wit. Naast veel wit en pastels in roze en blauw/grijs, zijn de vloeren wat verfijnder dan in Engeland. Gebakken tegels voor de muur en de vloer en de ramen zijn klein en intiem. Voer je dit te ver door dan kan het als kitsch gezien worden.

Vertaling naar de badkamer van nu

Als je de vertaling naar de badkamer van nu maakt moet je beginnen om rekening te houden met de vereiste in een badkamer. Het hele sanitaire gebeuren met aan- en afvoer, de ventilatie, bruikbare materialen voor een vochtige ruimte.

Waterproof

Hoewel veel mensen toch nog wel aan tegels denken voor de vloer van een badkamer, zijn er ook voldoende materialen die een ander soort vloer waterproof kunnen maken. Speciale laklagen kunnen het water afstoten en dan kan een houten vloer bijvoorbeeld ook. Maar wat te denken van een beton gegoten vloer. Dit kan er robuust uitzien en de Engelse stijl benadrukken, maar er zijn ook varianten met patronen te krijgen en zachte pastels verwerkt in het fijne beton wat kan verwijzen naar een in Franse stijl ingerichte badkamer.

Maar graniet kan ook erg mooi zijn. Het lichte graniet op de vloer met een donkere rand er omheen en dit alles wat prachtig glanst. Typisch dat dit type vloer in beide badkamers geplaatst kan worden.

De muren kunnen betegeld worden, maar stucwerk kan ook voorzien zijn van een waterafstotende laag. Je ziet ze tegenwoordig ook veel meer boven het aanrecht (i.p.v. tegels) of combineer beide materialen voor een speels effect. De kleine sierlijke tegeltjes om een wastafel verwerkt voor de romantische stijl of de grotere natuurlijke gevormde tegels in de robuuste stijl in off wit of zacht grijs/bruin tinten.

Als er toch voor tegels tegen de muur gekozen wordt, denk dan bij de romantische stijl aan twee kleuren. De bovenste rand kan in een kleinere tegel in een diepere kleur dan de rest afgezet worden.

Sanitair

Het sanitair moet natuurlijk functioneel zijn, maar dan is het nog wel te combineren met de verschillende landelijke stijlen. Zo zie je – voor de liefhebber – in de romantisch landelijke stijl nog wel eens koperkleurig sanitair. Sierlijke kranen en sanitair voor in de douche wat meer lijkt op een stoere waterval voor de landelijke stijl en in ronde vormen gemanoeuvreerde kranen voor de romantische landelijke stijl. Dit wordt doorgetrokken naar het bad (denk aan het romantische bad op pootjes voor de romantisch landelijke stijl).

Naast het koper is het “oud gemaakt” nikkel ook een stijl die erbij past. Met name de romantische stijl kenmerkt zich door veel randjes en sierlijke vormen, wat ook in het sanitair terug moet komen.

Raamdecoratie

Bij de afwerking denk je ook aan wat er bijvoorbeeld voor de ramen moet en de landelijke engelse stijl is qua raamdecoratie druk. Hoewel de rest heel robuust en in natuurlijke kleuren is, is de raamdecoratie druk en bloemig. Een witte ondergrond met grote bloemen in pastelkleuren en helder groene takken. Overgordijnen, maar ook glasgordijnen in een zachtere variant. Maar wit met wit geweven bloemen mag ook voor het raam.

De romantisch landelijke stijl is meer in een kleur. Omdat de rest wat “frivoler” is, worden de gordijnen in een kleur, passend bij de rest gehouden. Maar voor beide geldt dat ze waterafstotend gemaakt kunnen worden en dus prima in een badkamer kunnen functioneren, zonder schimmelvlekken of andere niet gewenste plekken.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Er wordt steeds meer aandacht aan de badkamer besteedt. Het is een plek om tot rust te komen en te ontspannen. De aansch…
De romantische badkamerHet aantal badkamers dat in de speciaalzaak, de glossy bladen en TV klusprogramma’s voorbij komt is groot. Groot, strak…
Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…

Woning kopen in Spanje met de nodige basiskennisWoning kopen in Spanje met de nodige basiskennisVoor veel mensen is het een droom om een huis in Spanje te bezitten, waar men een gedeelte of het hele jaar gaat wonen.…
Schimmels in je nieuw gebouwde huisSchimmels in je nieuw gebouwde huisSommige pas gebouwde huizen zijn reeds voor de eigenaars erin trekken, onbewoonbaar. Vocht dat bij de bouwwerken tot sta…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.