De romantische badkamer

Het aantal badkamers dat in de speciaalzaak, de glossy bladen en TV klusprogramma’s voorbij komt is groot. Groot, strak en luxe lijken wel toverwoorden en het is haast een must een strakke badkamer te (laten) maken. Waar is de romantische badkamer gebleven en wat zijn daar de mogelijkheden voor. De romantische badkamer kenmerkt zich door meer kleuren dan gemiddeld en ronde(re) vormen. Als je kiest voor een romantische badkamer kan nog steeds alle luxe verwerkt worden die gewenst is. Door de minder economische ronde vormen kan en zal het overwegend meer plaats in beslag nemen en kan er, als dit al gewenst was, niet echt een ruimtelijk effect wordt bereikt. Beperk je je tot de noodzakelijke attributen als bad e/o douchecabine, wastafel en eventueel toilet dan kan er wel ruimtelijk gewerkt worden.

De mogelijkheden

In algemene zin kent Engels sanitair veel romantische tintjes. Ronde of gotische spiegels, in ruit gelegde tegels op de vloer of tegen de wand en warme kleurcombinaties. Egyptische tintjes kunnen ook in een romantische badkamer, maar is snel “te”. Natuurlijk kan er zelf ook volop gecombineerd worden om tot een romantisch geheel te komen. Maak een plan wat er in de badkamer moet komen, bedenk gewenste kleuren/kleurcombinaties en oriënteer je. Tegenwoordig hebben steeds meer badkamerspeciaalzaken websites met tientallen combinaties, videopresentaties etc. Dit is een mooie manier om vele voorbeelden de revue te laten passeren. Maak kleurafdrukken van de voorbeelden die aanspreken. Dit geeft uiteindelijk in de winkel gemakkelijker een beeld van de gewenste stijl.

Tegels

Enkele romantisch ogende wandtegels zijn de gecraqueleerde tegels of de ruit (“sep”) vormige tegels met een bolle rand. Dit kan vervolgens weer gecombineerd worden met een lambrisering.
Vloertegels kunnen in ruit gelegd worden, maar een eenvoudig witte tegel met in het midden een groot vlak van tegelmozaïek geeft ook een romantisch geheel.

Bad

Het meest romantische geheel is een los bad op pootjes te plaatsen. Een los bad in wit geeft de mogelijkheid de nadruk op de betegeling te leggen, maar zijn de tegels niet te opvallend dan is een bad met de buitenkant in de kleur van de badkamer ook een mogelijkheid. Steeds meer merken bieden losse baden met een buitenkant in diverse tinten.
Toch een inbouwbad dan bijvoorbeeld met tegelmozaïek tegen de wanden, zoals op de vloer (zie “tegels”). Dit kan ook een romantisch geheel geven. Bij voorkeur een inbouwbad met ronde hoeken. Het tegelmozaïek komt dat extra mooi uit.
Ronde kranen op het bad geplaatst passen meer bij de romantische badkamer dan strakke modellen “uit de muur”.

Douche

De “open” douche met watervoorziening vanuit plafond of hoog armatuur doet het bij een romantische badkamer goed. Deze douche heeft geen glazen of kunststof plaat om het water in bedwang te houden. Soms een douchegordijn, maar meestal niets en deze douche is in een hoek met verlaging in de vloer weggewerkt.
Wil je toch een wand, kies dan glas zonder motief met openslaande deur/deuren en geen schuifwanden of slechts een glaswand van plafond tot vloer.

Toilet

Het lijkt wellicht vreemd, maar een toilet met “ouderwetse” stortbak kan wel in het geheel van de romantische badkamer passen. Een hangend closet past het minst bij een romantische badkamer. Kies je toch voor een hangend toilet, kies dan niet de traditionele vorm maar een komvormig toilet. Deze zijn ook met bijpassend bidet te krijgen.

Wastafel

Wastafels weggewerkt in een ombouwkast kan heel romantisch zijn. De kast onder de wastafel bij voorkeur niet in strak kunststof maar in kunststof met een motief of hout.
Zonder ombouw is een komvormige wastafel (enkel of dubbel) met ronde spiegel erboven erg mooi. Spiegel bij voorkeur zonder randen.
Fonteinkraan in ronde vorm met kruisgreep geeft weer een romantisch tintje.

Accessoires

De lampenkap in de badkamer komt weer terug. In de kleurlijn van de badkamer 2 lampenpakken boven het bad en dezelfde lampjes naar de wastafel. Bij sobere en naturelkleuren in de badkamer mag de lampenkap wel een meer contrasterende kleur zijn. Als bijvoorbeeld de handdoeken en badlakens in dezelfde kleurlijn liggen, kan het een mooi accent zijn.
Planten doen het mooi in de badkamer, maar niet alle planten kunnen tegen de vochtige omgeving. Informeer bij aanschaf goed of een plant er tegen kan. Bekend is dat de Varen uitermate geschikt is voor de badkamer.

Verwarming past eigenlijk niet in een romantische badkamer. Vloerverwarming is dus de beste oplossing. Kan dit niet dan zijn er enkele radiatoren die kunnen passen in de romantische stijl. Bijvoorbeeld het merk Thermic heeft een matte buisradiator die bij de romantische badkamer past. Toch een meer reguliere buizenradiator, kies dan voor het verticale model.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
De landelijke badkamerDe landelijke badkamerDe landelijke badkamer is een badkamer die je steeds meer ziet. Het is een badkamer met een eigen stijl, een stijl die n…
Een schone glanzende badkamer in minder dan een half uur!Een schone glanzende badkamer in minder dan een half uur!Op een snelle en leuke manier de badkamer weer toonbaar maken. Je hebt net de badkamer grondig schoongemaakt en een halv…
Wat kost een badkamer?Een nieuwe badkamer is samen met een nieuwe keuken de populairste verbouwingen aan een eigen huis. Voor de meeste mensen…

Hordeuren en -ramenBeestjes als vliegen, wespen etc. buiten houden kan prima met de hor of aanverwante mogelijkheden. De traditionele horde…
5 snelle en eenvoudige manieren om je huis te organiseren5 snelle en eenvoudige manieren om je huis te organiserenHet is mogelijk om je huis eenvoudig op orde te krijgen door elke dag een paar stapjes te doen. Het op orde krijgen van…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.