Wonen op een woonboot: Aanpassingen die je moet maken

Wonen op een woonboot: Aanpassingen die je moet maken De meesten van ons hebben wel eens langs een woonboot gefietst en gedacht, “Dat lijkt mij ook wel wat!”. Zeker zomers kan het er fantastisch uitzien. Zonnetje op het water, groene bomen en dan mensen op de boot met de voeten in het water en een koud biertje in de hand. Het lijkt in ieder geval tijdens de zomer geweldig om op een boot te wonen. ’s Winters lijkt het al voor minder mensen interessant, maar toch zijn er mensen die dan nog steeds dromen over het wonen op een boot. Sommige van ons hebben misschien zelfs al de moed gehad om een boot vakantie te boeken, en uit ervaring weet ik dat er dan mensen zijn die dan willen weten of ze misschien niet beter permanent op een boot kunnen gaan wonen. Gewoon omdat ze hebben genoten van die vakantie op een boot.

Er zijn echter verschillende aanpassingen die je moet doen, waar je rekening mee moet houden wanneer je daadwerkelijk op een boot wilt gaan wonen. In de meeste gevallen zullen deze aanpassingen echter niet opwegen tegen het plezier dat je kunt beleven aan het wonen op het water.

Naast de dingen waar je aan moet denken bij de aanschaf van verschillende typen woonboten zijn hier een aantal van de zaken waar je wellicht aan zult moeten wennen als je op een woonboot gaat wonen.

Ruimte en opslagruimte

Tenzij je het je kunt veroorloven om meteen een grote boot te kopen, dan is een van de grootste compromissen die je moet maken die met de ruimte. Zo zul je er rekening mee moeten houden dat niet alle meubelen zonder meer de boot binnen kunnen komen. Vooral met bedden en banken zijn er wel eens “uitdagingen”.

Zo kan het wel eens voorkomen dat je tijdelijk deuren of ramen moet verwijderen, of dat je meubelen Ikea-style in elkaar moet gaan zetten nadat je ze eerst uit elkaar hebt gehaald.

Ook met opslagruimte zul je rekening moeten houden, dus als je iemand bent die van alles en nog wat verzamelt, dan zul je dit moeten afleren. Al is het maar omdat je er gewoon niet genoeg ruimte voor hebt.

Badkamer en keuken op een woonboot

Als je een grote luxe badkamer of keuken wilt hebben dan zul je ook een grotere boot en dito portemonnee nodig hebben. Op een woonboot is normaliter alles kleiner dan je gewent bent. Je douche en keuken zullen hierdoor ook kleiner zijn dan je gewend bent en dit zorgt over het algemeen voor iets minder comfort dan dat je in een gewoon huis zult ervaren.

De doucheruimte zal over het algemeen kleiner zijn waardoor je, zeker als je iets langer dan gemiddeld bent, je wel eens kunt gaan ergeren aan het feit dat je je alweer stoot aan de wand van de douchecabine. In de keuken zal de geringe opslag er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je vaker boodschappen moet doen. Evenals dat je niet al die handige keuken apparatuur op het aanrecht kwijt zult kunnen.

Personal Space en kinderen

Afhankelijk van je budget kun je meerdere kamers hebben, maar als je 3 kinderen hebt en maar 2 slaapkamers dan kan het lastig zijn om je kinderen tijdelijk te ontvluchten als je die wel verdiende rust zoekt. De meeste woonboten hebben daarnaast maar 1 verdieping hierdoor kun je de kinderen niet naar boven sturen als ze stout zijn geweest, en als er dan eens een feestje is zul je er ook rekening mee moeten houden dat de feestgangers mogelijk nog langs de kamer van de kleine moeten. Komt nog bij dat als je kleine kinderen hebt extra voorzichtig moet zijn, je woont per slot van rekening toch op het water, een zwemdiploma zal don ook geen overbodige luxe zijn.

Schrikt dit je niet af, dan is wonen op een boot misschien wel voor jou bestemd!
© 2010 - 2024 Rogier_vhv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woonark: kopen van een woonbootWoonark: kopen van een woonbootSteeds meer mensen willen in een woonboot wonen. Doordat het aantal ligplaatsen beperkt blijft is de waarde van de woonb…
Woonboot, watervilla of woonark kopen: Tips voor de aankoopWoonboot, watervilla of woonark kopen: Tips voor de aankoopEen huis van steen op eigen grond is iets anders dan een watervilla. Een woonboot of woonark kopen is dan ook iets ander…
Lening woonboot, woonark of stacaravanLening woonboot, woonark of stacaravanOok bij een lening afsluiten voor uw woonboot, stacaravan, woonark, watervilla of woonvilla is de rente soms fiscaal aft…
Wonen in een kerk, camper, molen, woonboot of kasteelWonen in een kerk, camper, molen, woonboot of kasteelWonen in een bijzondere woning: een kerk, een kasteel, een molen, op een woonboot of woonark, een camper of een woonwage…

Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatieHuizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatieDe waarde van huizen wordt voor een groot deel bepaald door de omgeving. De werkgelegenheid in de omgeving, maar ook een…
Verbouwen van de woning - Overzicht en kostenVerbouwen van de woning - Overzicht en kostenVerbouwen - Overzicht en kosten. Een verbouwing van je woning verhoogt het woongenot, laat de waarde van je woning stijg…
Bronnen en referenties
  • http://www.livingonaboat.co.uk/common-reasons-why-people-fail-to-adapt-to-life-aboard.html
  • https://www.villaspot.nl/vakantie/vakantie-op-een-boot/
Rogier_vhv (2 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.