Woonark: kopen van een woonboot
Steeds meer mensen willen in een woonboot wonen. Doordat het aantal ligplaatsen beperkt blijft is de waarde van de woonboten de afgelopen jaren snel gestegen. In het verleden was de woonark vooral een noodoplossing voor mensen die nergens anders een huis konden vinden. De woonboten zijn echter steeds luxueuzer in uitvoering geworden. Het is ook mogelijk om een hypotheek of Persoonlijke Lening bij de bank te krijgen voor het kopen van een woonboot.
Het kopen van een woonboot werd vroeger gezien als noodoplossing omdat er geen beter alternatief voorhanden was. Het voordeel was destijds dat de woonboot goedkoop was en daardoor ook goed geschikt voor mensen met wat minder geld. De woonboot gold als geschikte, maar bescheiden woonvorm. De woonboten zelf waren klein en doorgaans vochtig en nauwelijks geïsoleerd. Het vooroordeel was dat het wonen op een woonboot op de lange termijn negatief zou zijn voor de gezondheid. Vooral in de grote steden gingen veel mensen op een woonboot wonen en dan met name in Amsterdam. Daar was de woningnood namelijk het hoogst en er met alle grachten veel water voorhanden.
Woonboot steeds populairder
Het wonen op een woonboot werd echter steeds populairder. Dat had er vooral mee te maken dat de voorzieningen langzaam verbeterden. De waterkwaliteit in Nederland verbeterde sowieso en verder werden er steeds vaker eisen gesteld aan de woonboten. Woonboothouders moesten op de lange termijn een vergunning aanvragen en een gelegaliseerde ligplaats hebben. Ook zijn zij doorgaans aangesloten op de openbare voorzieningen, zoals gas, elektra, water en de riolering. Ook worden veel woonboten steeds beter onderhouden of wordt er gekozen voor luxere exemplaren met bijvoorbeeld centrale verwarming en isolatieglas. Deze ontwikkeling is deels ook ingezet omdat de woonboothouders zelf ook steeds meer eisen hebben.
Kopen van een woonboot
Steeds meer mensen willen ook langs het water wonen en daarom stijgt de vraag naar woonboten. Tegelijkertijd blijft het aantal ligplaatsen per saldo gelijk. Dit komt door het beleid van de overheid die niet te veel woonboten wil. Daardoor zijn de prijzen van woonboten de afgelopen jaren snel gestegen. Een woonboot kan ook een redelijke waardevastheid bezitten, mits de woonboot goed onderhouden wordt. Het is doorgaans ook mogelijk om een hypotheek voor de aankoop van een woonboot te krijgen. Er worden daar door de verschillende banken wel strenge eisen aan gesteld. Het is lastiger om een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een woonboot dan voor de aankoop van een huis. Gelukkig is niet elke woonboot even duur en soms heeft u ook genoeg aan een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet.
Afsluiten van een hypotheek voor het kopen van een woonboot
De bank stelt een aantal eisen. Zo moet de woonboot getaxeerd zijn door een erkend taxateur Woonschepen. Dat moet recent gebeurd zijn. Verder moet bij een ijzeren casco een hellingrapport beschikbaar zijn. De woonboot moet ook goed verhandelbaar en goed onderhouden zijn en verder geschikt zijn voor permanente bewoning. Daarnaast moet de woonboot een permanente ligplaats hebben met een permanente vergunning van de gemeente. Ook moet de woonboot ingeschreven zijn in het scheepsregister van het kadaster en een brandmerk hebben voor een hypothecaire inschrijving. Als laatste zal de woonboot ook allrisk verzekerd moeten zijn. Doorgaans is de minimale hypotheeksom vijfentwintig duizend euro. Ook mag u niet geregistreerd staan bij Bureau Krediet Registratie (BKR).