Wonen in een kerk, camper, molen, woonboot of kasteel

Wonen in een kerk, camper, molen, woonboot of kasteel Wonen in een bijzondere woning: een kerk, een kasteel, een molen, op een woonboot of woonark, een camper of een woonwagen. Allemaal bijzondere woningen. Waar moet rekening mee gehouden worden wanneer je in een bijzondere woning wil gaan wonen en wat zijn de kosten van aanschaf?

Bijzondere woningen

Naast de standaard woningen, rijtjeshuizen, villa's, appartementen en bungalows, zijn er ook bijzondere woningen. Wonen in een kerk, een kasteel, een molen, een camper, een vuurtoren, woonboot of in een kartonnen doos: het is allemaal bijzonder wonen. Dit zijn woonruimten die niet alledaags zijn. Vaak is een bijzondere woning duurder of goedkoper in aanschaf. Ook het onderhoud is vaak anders dan de standaard woningen. Daarnaast kan het voorkomen dat de eigenaar rekening moet houden tijdens verbouwingen: sommige van deze bijzondere woonruimten zijn beschermd of mogen maar beperkt verbouwd worden.

Koop een kerk

Nederland telt 19.000 kerken. Daarvan zijn er in 2011 nog maar 7.000 daadwerkelijk als kerk in gebruik. De meeste kerken worden gebruikt om markten in te houden, of er zit een bedrijf in gehuisvest. Ook worden kerken verkocht aan particulieren en verbouwd tot woonruimte. Een kerk kopen is niet goedkoop: de prijzen beginnen rond de 450.000 euro en kunnen oplopen tot 3 miljoen euro.

Een kerk die al eerder in gebruik is genomen als woonruimte, is vaak al voorzien van elektriciteit, verwarming en warmwatervoorzieningen. Wanneer dit niet het geval is, zal de nieuwe eigenaar deze zelf moeten (laten) aanbrengen. Dit kan aardig in de kosten lopen. Een kerk is niet geïsoleerd en kan in de koude maanden onprettig zijn om in te leven. Het verwarmen van een ongeïsoleerde kerk is, mede door het hoge plafond, een kostbare aangelegenheid. Door een extra verdieping met isolatie in een kerk in te brengen, ontstaat er meer vloeroppervlak en is er minder energie nodig om de ruimten te verwarmen.

Sommigen kerken staan op de monumentenlijst. Hierbij moet rekening mee worden gehouden bij het verbouwen van een kerk. Vaak zal de buitenkant intact moeten worden gelaten. ook kan men niet onbeperkt de binnenkant verbouwen. Bij het open van een kerk zal er daarom beer vooraf geïnformeerd moeten worden naar de mogelijkheden tot verbouwing.

Wonen in een molen

Het wonen in een molen is bijzonder: in Nederland worden 100 tot 200 molens bewoond. Het gaat hierbij om de zogenaamde poldermolens, windmolens of watermolens. Een molen die al eerder is bewoond, is het makkelijkste om te kopen: deze is al voorzien van alle faciliteiten. Een onbewoonde oude molen zal verbouwd moeten worden. Ook hiermee moet rekening worden gehouden met de verbouwing: molens staan over het algemeen op de monumentenlijst. Een molen kopen is net als een kerk niet goedkoop: ongeveer 500.000 euro, oplopend tot ruim anderhalf miljoen euro. De meeste molens zijn niet heel ruim, maar hebben wel redelijk wat grond eromheen liggen.

Als ridder of prinses in een kasteel wonen

De droom van ieder kind: als ridder of prinses in een kasteel wonen. Sommige mensen weten deze kinderdroom waar te maken en een prachtig kasteel te kopen. Of een oud kasteeltje te verbouwen tot waar paradijs. Een kasteel kopen kost tussen de 1 miljoen en de 5 miljoen euro. De meeste kastelen die te koop staan liggen in de omgeving van de provincie Limburg. Het gaat hierbij vaak om middeleeuwse kastelen.

Een kasteel die al eerder bewoond was en goed onderhouden is, is vaak een kostbare investering. Wel is men voorzien van alle gemakken en ook het onderhoud behoeft weinig zorgen. Een oud, vervallen kasteeltje kan voor veel verassingen zorgen. Som sis het nodig om muren geheel af te breken en te vervangen. Ook kunnen er onverwacht hoge kosten uit de hoek komen.

Het voordeel van een kasteel is dat het veel woonruimte en veel grond eromheen heeft. Een gemiddeld kasteel bevat 50 tot 200 maal zoveel grond als de gemiddeld koopwoning. Sommige kastelen zijn omgeven door een slotvijver en voorzien van (ophaal)brug. Vaak zijn er ook stallen aanwezig, waardoor een kasteel vooral aantrekkelijk is voor paardenliefhebbers.

Een kasteel kan bestaan uit erfpacht en eigendom zijn van een gemeente. Bij erfpacht wordt de grond geleend of gehuurd, en de pachter (de grondeigenaar) heeft economisch dezelfde rechten als de kasteeleigenaar. Ook kan een kasteel een rijksmonument zijn of bepaalde wetten kunnen hierop van toepassing zijn, zoals de natuurschoonwet.

Een woonboot kopen

en goedkoper alternatief voor een bijzondere woning is een woonboot. Een woonboot is een varend schip dat bewoond wordt, een woonark is een vastliggende woning aan het water, meestal een vierkante of langwerpige ruimte. Deze zijn niet in staat om te varen. Een woonboot of woonark kopen is mogelijk vanaf ongeveer 150.000 euro. Een twee-tot driepersoons woonboot die sterk aan renovering toe is, is soms al te kop vanaf 20.000 euro. Een woonboot zonder vaste ligplaats is niet erg aantrekkelijk om in te wonen: deze heeft geen vaste plaats om te mogen liggen waardoor een woonboot ook niet bewoond mag worden. Het bemachtigen van een ligplaats gaat via de gemeente. Vaal heeft de gemeente maar een beperkt aantal ligplaatsen uitgegeven om als woonplaats te mogen dienen. Het meest worden de woonarken of woonvilla's verkocht, die zijn opgetrokken uit steen, beton en/of hout.

Wie al een vaste ligplaats heeft, kan een woonark of woonboot zonder ligplaats aanschaffen, om deze op de eigen ligplaats te plaatsen. Het wonen op een woonboot of woonark is de laatste jaren populairder geworden. De woonboten worden luxueuzer, zijn voorzien van isolatie en vochtwerend. Ook zijn ze ruimer dan in vroegere jaren. Wonen op een woonboot geeft een gevoel van rust en vrijheid.

In een camper of woonwagen wonen

Een woning op wielen: dat is wonen in een camper of een woonwagen. Wonen in een camper of woonwagen mag niet zomaar: de meeste camper worden als recreatie gezien. Men mag dan maar een beperkt aantal dagen per jaar in een camper of woonwagen wonen. Dit houdt in dat men gedurende vakantie of weekenden ergens anders moet wonen. Ook heeft een camperbewoner een briefadres nodig.

In sommige gevallen wijst de gemeente grond aan om als vaste verblijfplaats te dienen. Hierop kan een woonwagen of camper geplaatst worden. Vaak wordt er gesproken van een kamp of kampbewoners: er staan meerdere woonwagens en campers op dat stuk grond. In deze gevallen betalen de eigenaren grondbelasting of erfpacht aan de gemeente.

Een woonwagen of camper kan erg klein zijn, vergeleken bij een normale woning. Toch kiezen mensen meestal voor de vrijheid die eraan vast zit. Vaak is de omgeving erg natuurlijk of heeft men veel grond erbij. Een nieuwe woonwagen, voorzien van alle gemakken en een afmeting van 15 bij 4 meter, kost nieuw vanaf 10.000 euro. Tweedehands zijn ze vaak veel goedkoper, maar is er wel wat onderhoud aan nodig. Een goede tweedehands camper is er vanaf ongeveer 3.000 euro.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woonboot, watervilla of woonark kopen: Tips voor de aankoopWoonboot, watervilla of woonark kopen: Tips voor de aankoopEen huis van steen op eigen grond is iets anders dan een watervilla. Een woonboot of woonark kopen is dan ook iets ander…
Woonark: kopen van een woonbootWoonark: kopen van een woonbootSteeds meer mensen willen in een woonboot wonen. Doordat het aantal ligplaatsen beperkt blijft is de waarde van de woonb…
Wonen op een woonboot: Aanpassingen die je moet makenWonen op een woonboot: Aanpassingen die je moet makenDe meesten van ons hebben wel eens langs een woonboot gefietst en gedacht, “Dat lijkt mij ook wel wat!”. Zeker zomers ka…
Begeleid (zelfstandig) wonenWat is begeleid (zelfstandig) wonen? Voor wie is begeleid wonen bedoeld? Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de kosten van…

Huurindex – welke methodes en hoe te berekenenHuurindex – welke methodes en hoe te berekenenIn vrijwel alle huurcontracten voor woningen is een zogenaamde huurindex opgenomen. De huurindex is een clausule waarin…
Uw huis verkopen zonder makelaarUw huis verkopen zonder makelaarWilt u uw huis verkopen zonder een makelaar? Wilt u ook niet duizenden euro's aan courtage betalen? Wilt u ook zelf de v…
Bronnen en referenties
  • http://www.kasteleninnederland.nl/jml/index.php/te-koop
  • http://www.reliplan.nl/
  • http://www.moulin.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.