Hoe maak je je huis verkoopklaar?

Hoe maak je je huis verkoopklaar? Zeker in tijden dat de woningmarkt niet optimaal is en je toch je huis wilt verkopen, is het goed je huis onder de loep te nemen om het verkoopklaar te maken. Dat wil niet zeggen dat er grote verbouwingen moeten gaan plaatsvinden, maar wat dan wel?

Algemeen beeld van de woning

Helaas kijken niet veel mensen door de nuancering die de bewoners van een pand hebben aangebracht. Dat wil in de praktijk zeggen dat datgene wat niet in het “algemene en vooral neutrale beeld” van de potentiële kopers past, weggehaald c.q. aangepast moet worden.

Dit alles neemt overigens niet weg dat wel zichtbaar mag worden dat er wordt geleefd in de woning. Een steriele ruimte waar nauwelijks in geleefd wordt, wordt ook vaak als zodanig overgenomen en mensen moeten zich dan voorstellen er wel te gaan leven. Dat lukt niet bij iedereen en het is zonde als op dit soort punten de verkoop van een woning niet doorgaat.

Wat zijn nu zaken waar je op relatief eenvoudige wijze iets aan kunt doen om de woning leefbaar en toch enigszins neutraal te houden.

Kleur

Bijna iedereen heeft wel iets met kleur. Kleur op de muur van een kinderkamer, de vloer of de accessoires in de badkamer. Dat laatste is niet zo’n probleem, maar een donker gesausde wand in de woonkamer of een hardroze wandje van de kinderkamer, kan beter een neutrale kleur krijgen (wit of een beige tint). Heb je erg druk behang dan is het zinvol te bekijken of er over het behang een muurverf kan of dat er een eenvoudig behang overheen geplakt kan worden.

Als je keuken een harde kleur heeft, is het goed al het andere in de keuken zo neutraal mogelijk te laten zijn. Een harde kleur komt toch al druk over, als accessoires, keukendoeken, pannenlappen of wat er dan ook in het zicht ligt of staat, zo neutraal mogelijk gehouden wordt, dan compenseert dit enigszins. Ook voor de keuken geldt dat druk gesausde wanden beter een (off) witte kleur kunnen krijgen. Eventuele stripjes over de tegels ook maar meteen weghalen.

Rust

Rust in een woning doet mensen nadrukkelijker rond kijken. Als de woning rust uitstraalt (zet je meubels bij voorkeur ook recht in de woning) dan helpt dit veel mensen beter een beeld te maken van hoe zij er zouden leven. Rust creëer je door allerlei frutsels en overbezette vensterbanken weer naar normale proporties terug te brengen. Zet een grote plant in de vensterbank of stel een set van 3 samen (altijd oneven) en neem dezelfde overpotten. Bekijk waar je tussen je basismeubelen nog tafeltjes, kastjes, beeldjes of lampen hebt staan die niet echt nodig zijn. Berg dit dan tijdelijk op. Mensen bekijken waar de basismeubelen staan en allerlei extra’s zal afleiden en doet vaak kleiner lijken dan de werkelijkheid is.

Symmetrie doet het goed als je rust wilt creëren. Zet je eethoek in de ruimte zodanig dat deze aan beide kanten gelijk is. Heb je grote planten zet deze dan bijvoorbeeld aan weerzijden van de bank en heb je daarbij stoelen, zet deze dan symmetrisch naast elkaar tegenover de bank. Of in ieder geval zo, dat het gelijk oogt. Maak ook simpele dingen als spullen op een dressoir. Zet aan de buitenkanten dezelfde planten, kandelaren of lampen en haal ook hier allerlei frutsels weg.

Hygiëne

Natuurlijk is hygiëne belangrijk. Niemand koopt graag een huis waar het muf ruikt of de geur van de kattenbak je tegemoet komt. Zorg dat het huis gewoon schoon is. Dat wil niet zeggen dat je iedere keer dat er een kijker komt, je huis van boven tot onder schoon is. Maar een vloer moet schoon zijn, net zoals de wc’s, de keuken en honden- of kattenhaar moet niet in vlokken op de bank liggen. Een raam om gewoon doorheen te kijken is ook geen overbodige luxe. Eigenlijk de normale zaken die je toch al doet om je huis schoon te houden.

Aankleding

De aankleding van de woning moet van dien aard zijn dat men ziet dat er in geleefd wordt, maar waar het wel netjes is. Als je gelezen wordt in huis, mag er best wel ergens een boek liggen, maar zorg dat er een vers bosje bloemen op tafel staat. Het aanrecht moet opgeruimd zijn en de normale aankleding in huis (kussens in de bank, een kleedje op de grond of een mooi beeld op een tafel of dressoir) moet netjes zijn (als je alle overbodige zaken hebt weggehaald). De slaapkamers worden ook bekeken, dus bedden moeten opgemaakt zijn. Geen specifieke zaken doen die niet echt voelen, daar prikken mensen dan weer wel doorheen.

Tot slot

Maar het belangrijkste is wel dat een woning er uitziet als een woning waar in geleefd wordt, die opgeruimd is en waar het fris ruikt. En last but not least, iemand komt ook nog binnen. Dus zorg er voor dat de tuin aan kant is en de gang “normaal” (geen bergen jassen op een hoop op de kapstok of schoenen op de trap).
Succes met de verkoop van je woning!
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkoopklaar makenHuis verkoopklaar makenWanneer je je huis wilt verkopen doe je er goed aan het huis verkoopklaar te maken. Dit betekent dat je je huis er zo aa…
Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Wanneer je voor de eerste keer zelf je huis wilt verkopen, weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Met deze e…
Huis verkopen kosten: Wat kost het verkopen van je woning?Wanneer je je huis wilt gaan verkopen, zijn daar aanzienlijke kosten mee gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan het courtage voo…
Wat is een overbruggingskrediet?Een overbruggingskrediet wordt afgesloten in de situatie dat een nieuw huis gekocht is, terwijl het oude huis nog niet v…

Verbouwen van de woning - Overzicht en kostenVerbouwen van de woning - Overzicht en kostenVerbouwen - Overzicht en kosten. Een verbouwing van je woning verhoogt het woongenot, laat de waarde van je woning stijg…
Wonen: Less is moreWonen: Less is moreNatuurlijk kan je je huis volzetten of ga je voor de landelijke stijl die vak veel drukker is, maar 'less is more' is in…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.