Tips: Op kamers gaan
Een goede kamer vinden is een sport op zich. In dit artikel staan de beste tips voor het vinden van de perfecte betaalbare kamer.
Tips voor het vinden van een kamer
Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een kamer
Deze stap spreekt eigenlijk voor zich, maar menigeen vergeet toch gebruik te maken van hun al aanwezige netwerk. Vertel je familie, kennissen en vrienden dat je op zoek bent. Soms krijg je de beste kamers via-via aangeboden. Bovendien baadt het niet dan schaadt het niet.
Schrijf je in bij zoveel mogelijk (relevante) niet commerciële bemiddelingsbureaus
Deze zijn in elke stad wel te vinden. Je kan er nooit te vroeg bij zijn, want een lange wachttijd opbouwen geeft je een voorsprong op late inschrijvers. Als het mogelijk is, laat je dan ook inschrijven bij de gemeente als woningzoekende.
Hang briefjes op
Scholen, cafetaria's en supermarkten bieden vaak de mogelijkheid om gratis een advertentiebriefje op te hangen. Vergeet natuurlijk ook niet tussen de al aanwezige briefjes te kijken of er toevallig een kamer wordt aangeboden.
Zoek ook naar kraakpanden
Goedkoop, groot en typisch Nederlands!
Zoek ook naar anti-kraak panden
Vaak zijn bedrijven/gemeentes op zoek naar studenten die tijdelijk in hun pand willen wonen om kraak te voorkomen. De maandelijkse kosten zijn laag en soms kun je hier wel meer dan twee jaar blijven.
Schrijf je in bij de grote websites voor kamerbemiddeling
Het kost je wat, maar het levert vaak ook het meeste op. Sommige sites controleren ook de betrouwbaarheid van de aanbieders, iets wat bij gratis advertentiesites ontbreekt. Een andere voordeel van sommige van de grote site is de emailnotificatie zodra er een kamer wordt aangeboden die aan jou eisen voldoet.
Kijk ook buiten de stad van je opleiding
Wonen in een aanliggend dorpje scheelt vaak in de kosten, bovendien maak je vaak meer kans én is het niet per se zo dat de afstand tot jouw opleiding groter is dan wanneer je in de stad zelf woont.
Zoek niet alleen naar kamers
Een studio, appartement of huurhuis kan met bepaalde constructies goedkoper uitvallen dan een kamer. Laat je goed inlichten!
Makelaar
Hebben de bovenstaande tips en een gezonde portie geduld je nog geen kamer opgeleverd, kan de makelaar een uitkomst bieden. Een makelaar is duur, maar geen kamer kan ook duur zijn. Pas zoals altijd op voor oplichters.
Een kamer gevonden
Heb je eenmaal een kamer, vergeet dan niet te controleren of de huurprijs niet te hoog is. Bovendien is het nuttig om te checken of je in aanmerking komt voor huursubsidie. Geef ook je adreswijziging op tijd door bij instanties waar je bijvoorbeeld een wachttijd opgebouwd hebt, doe je dit niet dan wordt je lidmaatschap nog wel eens ongeldig verklaard.
© 2010 - 2025 Mathematics, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kamer zoeken in AmsterdamBij het studentenleven hoort op jezelf gaan wonen. Eindelijk mag je weg bij je ouders en beslis je zelf wat je allemaal…
Studentenwoningen in DelftJe hebt je havo of VWO-diploma binnen en wilt in Delft gaan studeren. Om het echte studentenleven te leren kenen moet je…