Vinexwijk Vathorst

Vinexwijk Vathorst Vathorst is de nieuwe wijk van Amersfoort en een grote Vinex-locatie waar de komende jaren nog veel gebouwd gaat worden. De wijk is positief in het nieuws, mede door de vernieuwende manier van bouwen, maar ook op negatieve manieren, bijvoorbeeld door de toepassing van balansventilatie die gezondheidsklachten bij bewoners veroorzaakt. Wat is waar en wat is fictie? En is het inderdaad prettig wonen in Vathorst en waarom dan?

Waar ligt Vathorst?

Vathorst is een van de grote Vinex uitbreidingslocaties in Nederland en hoort bij de gemeente Amersfoort. Dit nieuwe stadsdeel ligt aan de noordzijde van Amersfoort, aan de A1 en omsluit het oude dorp van Hooglanderveen. Na jaren van voorbereiding is in 2000 gestart met de bouw van de eerste woningen. De bedoeling is dat er uiteindelijk 11.000 woningen worden gebouwd, er wordt een bedrijventerrein van hectare aangelegd en men wil 135.000 m² kantoorruimte realiseren. In eerste instantie sprak men over het gereed zijn van de wijk in 2012; inmiddels is dit al naar 2018 verschoven. Na de bouw van Vathorst staat de realisatie van Vathorst-West op de stapel; deze uitbreiding zal plaatsvinden aan de westkant van Vathorst en zal nog minimaal 3.000 nieuwbouwwoningen opleveren.

De naam Vathorst is ontleend aan een van de historische boerderijen die behoorden bij Hooglanderveen. De boerderij Vathorst is een van de laatst behouden boerderijen in de omgeving.

De wijk Vathorst

De wijk Vathorst is ontworpen door stedebouwkundige Ashlok Balotra, die de wijk de missie "Een wereld van verschil" meegaf. Dit komt tot uiting in de drie deelgebieden van de wijk: De Laak, De Velden en De Bron.

De Laak

Zo is er De Laak, het gedeelte van de wijk wat is geent op de oude, waterrijke binnensteden van bijvoorbeeld Amsterdam. De Laak wordt gekenmerkt door veel water, grachten en bruggetjes. De woningbouw in De Laak bestaat uit grote woningen met alle verschillende voorgevels, wat het beeld van zeventiende eeuwse grachtensteden versterkt. De bebouwingsdichtheid is groot, waardoor dit gedeelte van Vathorst een stedelijk aanzien heeft.

De Velden

Dit gedeelte van de wijk heeft een duidelijke jaren´30 uitstraling. Veel traditionele woningbouw, afgewisseld met veel groen en brede straten en grote, ruime tuinen bevestigen dit beeld. De Velden is bedoeld voor de gezinnen in de wijk, die op een traditionele manier willen wonen. Opnieuw is er veel verscheidenheid in de architectuur, maar dan per straat, in plaats van per gevel zoals in De Laak.

De Bron

De Bron is het gedeelte van Vathorst wat nog maar net in aanbouw is en nog volop in ontwikkeling. De woningbouw in De Bron zal zich straks laten kenmerken door vernieuwende en gedurfde woningen, maar wel gebaseerd op traditioneel wonen. Er zullen nieuwe kleuren en uitstralingen in gevels en straten worden toegepast. Midden in De Bron komt een grote waterpartij, waarom heen winkels en horeca zal worden gesitueerd.

De voorzieningen in Vathorst

Momenteel zijn er al een behoorlijk aantal voorzieningen gerealiseerd in Vathorst, zoals het grote winkelcentrum in de Velden, een aantal grote basisscholen, kinderdagverblijven, een NS-station en een nieuwe aansluiting op de A28. Tevens zijn er een aantal restaurants te vinden, evenals een natuurboerderij. Er zijn nog een aantal tijdelijke voorzieningen, zoals een huisartsenlocatie en een middelbare school. Uiteindelijk zal ook hiervoor een definitieve locatie komen. Ook komt er nog een bibliotheek en een wijkcentrum. Onder de bewoners is inmiddels ook veel bedrijvigheid te vinden, er wonen in Vathorst veel mensen die werken aan huis zoals tandartsen, kappers en beautysalons.

Negatieve berichtgeving

In de afgelopen jaren is Vathorst een aantal malen negatief in het nieuws geweest met betrekking tot balansventilatie. Deze nieuwe vorm van het ventileren van woningen, als eerste toegepast in nieuwbouwwoningen in Vathorst, leidde tot veel klachten van bewoners, met name over geluid en gezondheid. In eerste instantie trok de gemeente Amersfoort zich weinig aan van deze klachten van de bewoners, die overigens allemaal huurwoningen van een Amersfoortse woningcoorperatie bewoonden, maar inmiddels wordt er veel onderzoek gedaan naar deze problematiek. Ondanks dat de klachten geen betrekking hadden op koopwoningen, omdat deze waren voorzien van een andersoortige balansventilatie waarbij ook met ramen open geventileerd kan worden, had dit toch een tijdlang effect op de verkoopbaarheid van woningen met dergelijke ventilatiesystemen. Inmiddels is er veel meer (positieve) informatie beschikbaar over deze systemen, waardoor de angst voor het kopen van een woning met balansventilatie bij een groot deel van het koperspubliek is weggenomen.

Positieve berichtgeving

Gelukkig is Vathorst ook vaak op een positieve manier in het nieuws te vinden. Bijzonder in de wijk zijn de bewonersinitiatieven, wat onder andere tot het jaarlijks terugkerende spektakel `Vathorst Now` heeft geleid. Verder is er de kunstenaarsclub `Vario Mundo` die bewoners kennis laat maken met allerlei vormen van kunst, geïnspireerd op de wijk zelf. Ook beschikt Vathorst over een eigen cultureel centrum, genaamd ´De Kamers`, waar allerlei optredens op cultureel gebied plaatsvinden. Momenteel is er sprake van een eventuele realisatie van een kunstijsbaan in de wijk en trekt Vathorst nog steeds veel grote bedrijven aan. Inmiddels zijn er een aantal hoofdkantoren van toonaangevende bedrijven geopend en is er een grote Ikea te vinden.
In Vathorst is voor iedereen wat wils!
© 2009 - 2023 Julia78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amersfoort: stad voor jong en oudAmersfoort: stad voor jong en oudSinds het verkrijgen van stadsrechten in 1259, is de stad Amersfoort gestaag gegroeid tot de tweede stad van de provinci…
Amersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort is een leuke stad waar van alles te zien en te doen is. Het oude centrum heeft vele historische gebouwen en m…
Bouwstijlen voor de toekomstEr zijn in Nederland al vele bouwstijlen geweest in de vorige eeuwen. Maar wat wordt de stijl van de jaren die nog komen…
Dierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinDierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinAan de rand van Amersfoort bevindt zich Dierenpark Amersfoort. Deze dierentuin heeft bezoekers veel te bieden. Zo heeft…

Japans wonen: natuurlijk inrichten!Het land van de rijzende zon heeft een eigenzinnige woonstijl die ervaren wordt als authentiek, minimalistisch en modern…
Taxatie van het huisTaxatie van het huisEr kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zijn huis laat taxeren. Vaak is het omdat iemand een huis wil kopen o…
Julia78 (28 artikelen)
Laatste update: 04-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.