Rijtjeshuis, de voordelen en de nadelen
Een rijtjeshuis is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Het zijn vaak huizen in het goedkopere segment waar hele buurten mee zijn volgebouwd.
Rijtjeshuis komen veel voor in Nederland. De huizen zijn aan elkaar gebouwd om bouwkosten en grond te besparen. In het verleden werden rijtjeshuizen vaak gebouwd als sociale bouw. Het waren in die tijd huurwoningen die goedkoop werden aangeboden aan mensen met lage inkomens. Tegenwoordig is het niet meer uitsluitend sociale bouw en worden de huizen ook verkocht door wooncorporaties. Ook worden er nog veel rijtjeshuizen nieuw gebouwd.
Wat is een rijtjeshuis?
Een rijtjeshuis wordt aan beide zijkanten ingesloten door identieke huizen. Over het algemeen zijn het minimaal vier huizen die aan elkaar gebouwd zijn. De twee huizen aan de uiteinden van de rij, worden hoekhuizen genoemd. De huizen zijn vooral populair onder jonge mensen tot 35 jaar. Na de tweede wereldoorlog zijn er veel rijtjeshuizen gebouwd om de grote tekort aan woonruimte snel op te kunnen lossen. In het verleden waren rijtjeshuizen over het algemeen
huurhuizen, maar wooncorporaties verkopen de laatste jaren steeds meer huizen. Dit doen zij ook om onderhoudskosten te besparen. Een andere reden is om buurten weer op te knappen. Door goedkope huurhuizen af te wisselen door koophuizen kunnen buurten opknappen.
Voordelen van een rijtjeshuis
Ze zijn in vergelijking met vrijstaande en halfvrijstaande huizen goedkoper in aanschaf. Doordat de huizen aan elkaar gebouwd zijn, zijn de huizen ook goedkoop wat betreft de stookkosten. Doordat de aangelegen huizen ook verwarmd worden, verliezen de huizen geen warmte door de gezamenlijke muren. Ze zijn redelijk waardevast, en er is veel vraag naar goedkope koophuizen. In de verkoop doen de rijtjeshuizen het ook beter dan andere duurdere soorten huizen. Er is namelijk een relatief grote groep van potentiële kopers.
Nadelen van een rijtjeshuis
De meeste rijtjeshuizen hebben maar weinig tuin. De achter- en voortuin is meestal een smalle strook direct grenzend aan de tuin van de buren. De bewoners hebben hierdoor weinig ruimte bij het huis. Vooral oudere rijtjeshuizen hebben veel geluidsoverlast. Doorspoelende toiletten en de buren die op de trap lopen, zijn geluiden die duidelijk hoorbaar zijn. Hierdoor geven deze huizen ook minder een gevoel van privacy.
Wat kost een gemiddeld rijtjeshuis
De prijs voor het huis wordt voor een groot deel bepaald door de locatie waar het huis zich bevindt. Een identiek rijtjeshuis in het westen van Nederland kan wel twee keer zo duur zijn als hetzelfde huis in provincie Groningen. De in de jaren vijftig gebouwde huizen zijn over het algemeen klein en zullen behoren tot de huizen in het goedkoopste segment. In het noorden van ons land kunt u deze huisjes nog kopen voor een bedrag onder de 100.000 euro. Voor een gemiddeld rijtjeshuis in de provincie Groningen moet u ongeveer 135.000 euro neertellen. Een gemiddeld rijtjeshuis in de grote steden in het westen moet u al gauw 250.000 euro betalen. Tegenwoordig zijn er ook rijtjeshuizen die dermate groot en luxe zijn dat ze een waarde vertegenwoordigen van bedragen boven de 500.000 euro.