Kerstverlichting maar dan anders

Kerstverlichting maar dan anders Kerstverlichting is sfeervol maar eigenlijk vreemd dat het alleen in grote diversiteit in de kerstperiode te koop is. Waarom moet hetgeen we kerstverlichting noemen, nu ook daadwerkelijk kerstverlichting zijn. Immers, het is niet meer of minder dan sfeerverlichting.

Sfeer

Wie wil er geen sfeer in huis? Iedereen die een thuis van zijn huis wil maken wil sfeer. Ligt de nadruk in de zomer meer op de buitenverlichting, want daar kunnen we ook gezellig sfeer maken als we buiten zitten. In de winter maken we het binnen gezellig.

Gezellig maken doen we door het “warm” te maken en aan de term “warm” geeft ieder zijn eigen invulling. Want de een vindt wat kaarsen al warm genoeg, de ander wil zachte kussens, aparte rijke stoffen en diepere intense kleuren als vertaling van warm.
Maar zeker is dat iedereen een vorm van licht als “warm” ziet.

Lampen

De gloeilamp gaat er uit, dat is zeker. Maar daar moest immers wel iets voor terugkomen en de spaarlampen en LED verlichting, die nog vaak “het koele” imago hebben, zijn allang niet meer koel en koud. De verlichting is er in verschillende vormen en tinten en is inmiddels een prima vervanger voor de gloeilamp. Bovendien gaan ze veel langer mee en als je de aanschafprijs afzet tegen de levensduur van een dergelijke lamp, dan is deze vele malen goedkoper.

Kerstverlichting

Voor de kerstverlichting hebben we inmiddels ook ander type lampjes, lampjes die minder gemakkelijk kapot gaan en meer branduren hebben. Als je dan toch iets aanschaft wat duurzamer is, bekijk dan of de kerstverlichting alleen kerstverlichting moet zijn. Zo zijn er zogenaamde lichtgordijnen die in de kerstperiode in verschillende kleuren te koop zijn. Deze lichtgordijnen hang je in de kerstperiode voor het raam of een deur. Maar het lichtgordijn is heel flexibel van materiaal en prima voor andere doeleinden te gebruiken. Zo kan deze een mooie glazen vaas prima vullen. Combineer het met de kiezelsteenkralen (ook in verschillende kleuren verkrijgbaar) en je creëert een eigentijdse lamp die niet iedereen heeft.

De LED kerstverlichtingsnoeren zien er erg strak uit en voor menigeen nog niet datgene wat je in de kerstboom hangt, maar drapeer deze langs keukenkastjes, op een hoge kast in de woonkamer of leg deze achter boeken in een boekenkast. Het indirecte licht is zacht en sfeervol.

Nieuwe zijn de lampjes die je op de potgrond van kamerplanten kunt leggen. Als je enkele grote kamerplanten hebt, kan het een aardig gezicht zijn om deze planten van onderaf te verlichten.

De traditionele kerstverlichting kan je ook langs kunstbloemen en -stelen binden om deze vervolgens in een volle vaas een prominente plaats in de woning te geven. Prima met kerst, maar ook daarbuiten.

Bij een strakke inrichting kan de verlichting die onderaan een eetkamer of –salontafel wordt vastgezet ook een eyecatcher zijn. Hiervoor heb je niet meer dan de traditionele kerstverlichting en wat krammetjes nodig (om de snoer mee vast te zetten). Langs de poot kan de snoer richting het stopcontact gelegd worden. Er zijn overigens ook snoeren op batterijen en het voordeel is dat er geen snoer naar het stopcontact hoeft, maar duurder in gebruik. Maak hierbij in ieder geval gebruik van oplaadbare batterijen.

Maar ook een nis in een woning kan met de typische kerstverlichting structureel een eyecathcer worden. Als er nog niet iets specifieks in de nis staat, zet hier dan een aparte plant in, een kunstvoorwerp of iets anders wat de aandacht mag vangen en waar je zelf uiteraard graag tegenaan kijkt.

Tenslotte

De eigen creativiteit moet de boventoon voeren en niets is gek, want je woont er zelf en jij moet je er prettig in voelen. Bij verlichting altijd wel letten op brandbaarheid van materialen, maar verder is de creatie in deze het belangrijkste om die sfeerverlichting in een sfeervolle winterwoning te krijgen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstverlichting het hele jaar doorKerstverlichting het hele jaar doorKerstverlichting is gezellig maar van korte duur. Enkele tips om kerstverlichting het hele jaar te gebruiken in en om he…
Wat kost kerstverlichting aan stroom?Vanaf het moment dat Sinterklaas vertrokken is, worden de huizen weer versierd met kerstverlichting. Uitbundige kerstver…
Dure LED-lampen besparen minder dan wordt voorgespiegeldmijn kijk opDure LED-lampen besparen minder dan wordt voorgespiegeldDe energiebesparing van LED-lampen, en ook andere type spaarlampen, wordt meestal te rooskleurig voorgesteld. Er wordt i…
Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…
Rijtjeshuis, de voordelen en de nadelenRijtjeshuis, de voordelen en de nadelenEen rijtjeshuis is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Het zijn vaak huizen in het goedkopere segment waar…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.