Jaren dertig huis of nieuwbouw?

De meeste mensen zien een jaren dertig huis als ideaal. Het zijn vaak karakteristieke huizen met veel stijl en uitstraling. De huizen hebben als nadeel dat ze vaak veel onderhoud vergen en dat ze slecht geïsoleerd zijn. In de jaren dertig zijn er zeer degelijke en fraaie huizen gebouwd. Deze periode is wat huizen betreft zeer gewild. In deze periode bouwden ze namelijk mooi uitziende en kwalitatief zeer goede huizen. De huizen die kort daarna gebouwd zijn, zijn vaak bouwkundig van mindere kwaliteit. Dit werd met name veroorzaakt door de woningnood door de tweede wereldoorlog. In een korte periode moesten er zoveel mogelijk huizen gebouwd worden. De kwantiteit speelde een grotere rol dan de kwaliteit. Daarnaast hebben de jaren dertig huizen ook vaak veel grond. De nieuwbouwhuizen zijn in vergelijking goedkoper in onderhoud en aanschaf. Ook zijn ze veel praktischer ingedeeld.

Voordelen van een jaren dertig huis

Het voordeel van een dergelijke woning is de stijl en vaak de buurt waarin het huis gelegen is. De buurten zijn vaak ruim opgezet met ruime kavels per huis. De mensen met een voorkeur voor deze stijl kiezen voor een karakteristiek huis en een degelijke bouw.

Nadelen van een jaren dertig huis

Er zijn meer nadelen te noemen dan voordelen. De voordelen beperken zich namelijk tot het uiterlijk van de woning. Een groot nadeel van deze huizen is de gekozen indeling. Vaak zijn het veel verschillende vertrekken in een kleine ruimte. Hierdoor zijn het allemaal kleine kamertjes. Ook zijn het vaak tochtige huizen door slechte isolatie. In deze tijd met hoge prijzen voor energie is het noodzakelijk om maatregelen te treffen om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan. Er moet vooral aandacht worden besteed aan dakisolatie. Warmte gaat naar boven en het dak is het meest rendabel om onder handen te nemen. Huizen verliezen het meest warmte door de dak.

Voordelen van een nieuwbouwhuis

De omschrijving nieuwbouwwoning wordt gebruikt voor nieuwe huizen, maar ook vaak voor bestaande jonge huizen. Het grootste voordeel van nieuwbouw is dat ze onderhoudsarm zijn, en goed geïsoleerd. Alle onderdelen van het huis zijn nieuw of redelijk nieuw, dus de komende tien jaren heeft u nauwelijks onderhoud aan het huis. De huizen liggen vaak in wijken met veel jonge gezinnen. De huizen zijn waardevast en in economisch goede tijden redelijk eenvoudig weer door te verkopen met een overwaarde.

Nadelen van een nieuwbouwwoning

Uitgaande van een nieuw opgeleverde woning staat het huis vaak in een wijk die nog redelijk kaal en leeg is, maar dit is een zeer klein nadeel. Over een paar jaar ziet dat er al heel anders uit. Een groter nadeel is dat de kosten voor de grond hoog zijn, waardoor de huizen op kleine kavels staan. De huizen staan vaak in een wijk waar veel vergelijkbare woningen staan in een klein gebied. De huizen staan hierdoor dicht op elkaar. Projectontwikkelaars proberen dit te verbloemen door te zorgen voor veel groen in de wijk.

Nieuwe huizen in jaren dertig stijl

Veel nieuwbouw wordt tegenwoordig in de oude jaren dertig stijl gebouwd. Deze stijl is te herkennen door de erker, dakgoten en overstekken. Doordat naar de jaren dertig huizen veel vraag was, zijn ook projectontwikkelaars deze trend gaan herkennen en zijn er op in gesprongen.

Zie ook:
Huis kopen, de meest gestelde vragen
Huis verkopen kort na de aankoop
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwbouw woning kopen of bestaande woning?Nieuwbouw woning kopen of bestaande woning?Ga je een nieuwbouwwoning kopen of kies je voor een bestaande woning? Van invloed op de keuze tussen het kopen van een n…
Bijkomende kosten bij het kopen van een huisBijkomende kosten bij het kopen van een huisEen groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kos…
Hoeveel bent u kwijt aan een eigen huis per jaar?De kosten van een huis stoppen niet met de maandelijkse hypotheeklasten of de huur. U moet rekening houden met andere bi…
Huizen in het noorden zijn goedkoperDe huizenprijzen in Noord Nederland zijn niet te vergelijken met de huizenprijzen in het westen van het land. Aan de and…
Wat verstaan we onder lage-energiewoningen?Eén van de belangrijkste criteria om een woning als een lage energiewoning te bestempelen is de K-waarde. Deze factor du…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.