Hoeveel bent u kwijt aan een eigen huis per jaar?
De kosten van een huis stoppen niet met de maandelijkse hypotheeklasten of de huur. U moet rekening houden met andere bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld onderhoud en verbeteringen aan de woning.
Wij betalen maandelijks een hoog bedrag om een dak boven ons hoofd te hebben. De hoogte van de maandlasten zijn afhankelijk van het soort huis, locatie en vele andere waardebepalende factoren. De waarde (koopsom) van het huis op de huizenmarkt bepaald mede de hoogte van de huur. Eigen huis bezitters, maar ook huurders geven jaarlijks veel geld uit om het huis aan te passen aan hun smaak. De huurders hoeven zelf niet te zorgen voor het onderhoud van het huis, maar ook zij willen in een huis zitten waar ze zich prettig voelen en die van alle gemakken voorzien is. De eigen huis bezitters krijgt te maken met meer extra kosten voor het huis in vergelijking met de huurder.
Hoogte van de hypotheeklasten
De maandlasten van een huisbezitter bestaan voor een groot deel uit rentelasten en aflossing. Tegenwoordig zijn de meeste hypotheken erop gericht om de aflossing door te schuiven naar de toekomst. Op deze manier blijft de hypotheekrente aftrek maximaal. Door af te lossen worden de maandlasten verlaagd, maar ook het aftrekbaar deel van de hypotheek (de hypotheekrente) zal verlaagd worden. De hoogte van de hypotheekrente die u moet betalen per maand is afhankelijk van de afspraken die u hebt gemaakt met de bank. In een periode van dertig jaar moet de lening in principe volledig worden afbetaald.
Hoe hoog is de eigenwoningforfait?
Tot de Wet Inkomstenbelasting 2001 werd ingevoerd heette deze bijtelling nog: huurwaardeforfait. Het eigenwoningforfait is een fictief inkomen in verband met de eigen woning, die de belastingplichtige moet optellen bij zijn inkomen in box 1. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de WOZ waarde van de woning. De hoogte van het percentage is ook weer afhankelijk van de WOZ-waarde. Het gaat om de volgende percentages:
Waarde van het huis? | Percentage |
tot 12.000 | 0% |
12.501 t/m 25.000 | 0,2% |
25.001 t/m 50.000 | 0,3% |
50.001 t/m 75.000 | 0,4% |
75.000 tot 1.010.000 | 0,55% |
meer dan 1.010.000 | 5.555 plus 0,8% over het bedrag vanaf 1.010.000 |
De kosten van onderhoud van het huis
De hoogte van de kosten van het onderhoud is voor een groot deel afhankelijk van de leeftijd van het huis. Jaren dertig huizen zijn zeer geliefd, maar zijn ook duur in onderhoud. Diegenen die kiezen voor een jong huis zullen minder hoeven reserveren voor het onderhoud. Een huis goed onderhouden kan in de toekomst veel kosten besparen. Door het huis bijvoorbeeld eens in de vijf jaar te verven, voorkomt u dat houten kozijnen worden aangetast. Door de hoge energiekosten wordt het
isoleren van het huis ook steeds belangrijker. Dit kan u namelijk honderden euros per jaar besparen.
Huren of kopen?
De keuze tussen huren of kopen zal per persoon verschillen. De hogere kosten van het onderhoud en de bijtelling bij een eigen huis, wegen in het algemeen wel op tegen de
voordelen van het huren van een huis. Over twintig tot dertig jaar gerekend geeft een eigen huis historisch gezien een flinke
overwaarde, maar hier bestaan geen garanties voor. Om overwaarde op te bouwen blijft het belangrijk om het huis goed te onderhouden. Mensen die verwachten op korte termijn weer te verhuizen, kunnen beter kiezen voor een huurhuis. Door te huren zijn ze veel mobieler en hoeven geen huis te verkopen. Het gevaar is ook nog dat ze het huis moeten verkopen met resterende schulden.