Bijkomende kosten bij het kopen van een huis

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis Een groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van de makelaar, notaris en de overdrachtsbelasting. Bij het kopen van een bestaande woning, moet u rekening houden met tien procent aan kosten. Deze uitgaven zijn slechts gedeeltelijk aftrekbaar en zijn over het algemeen volledig mee te financieren. De hypotheekrente die u moet betalen over deze kosten zijn fiscaal weer wel aftrekbaar. Er zijn kosten die kleven aan de formaliteiten van de overdracht van het huis (notariskosten) en andere kosten hebben juist weer te maken met het uitsluiten van gebreken (bouwtechnische keuring). Voordat u een huis gaat kopen moet u zich goed verdiepen in de kosten die u in rekening worden gebracht.

De hoogte van de kosten en welke kosten u moet betalen is mede afhankelijk van het feit of u een bestaande woning koopt of een nieuwbouw. Sommige kosten zijn gelijk, andere zijn uitsluitend voor nieuwbouw of bestaande bouw.

Bestaande bouw

Bij het kopen van een bestaande woning, koopt u het huis in de staat op dat moment, met de gebreken en ongemakken. U moet echter wel goed op de hoogte zijn van deze zaken. De verkoper is verplicht om u op de hoogte te stellen van bekende gebreken, maar de koper heeft een onderzoeksplicht. Bepaalde gebreken die bij de bezichtigingen niet aan de licht zijn gekomen, waren mogelijk wel ontdekt bij een nader onderzoek door een bouwkundige. De kwaliteit van het huis moet goed onderzocht worden.

Nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuw huis kunt u er vanuit gaan dat u een stukje kwaliteit koopt conform de modernste bouwtechnieken. De huizen zijn goed geïsoleerd en de eerste jaren hoeft u niet te investeren in onderhoud. Bij een nieuwbouw kunt u vaak zelf nog afspraken maken over bepaalde onderdelen van het huis. Bijvoorbeeld een andere keuken, andere binnendeuren of een andere indeling van de badkamer. Dit zal echter wel resulteren in hogere kosten. U kunt zelfs afspreken dat de aannemer het huis casco gaat aanleveren en dat u zelf voor de verdere afbouw gaat zorgen.

Bijkomende kosten bij het kopen van een bestaande woning

De volgende kosten krijgt u mee te maken bij het kopen van een bestaande woning
 • Door een notaris op te stellen transportakte
 • De vergoeding voor de makelaar voor zijn bemoeienis bij het aankopen van het huis. Deze kosten gelden uitsluitend bij het inschakelen van een aankoopmakelaar. De kosten voor de verkopende makelaar zijn voor de verkoper
 • Taxatiekosten van het aan te kopen huis
 • Afsluitprovisie voor het afsluiten van de hypotheek
 • In te schakelen bouwkundige voor een bouwkundige keuring
 • Overdrachtsbelasting van 6 procent.
 • Opstellen van de hypotheekakte door de notaris
 • Kosten voor de Nationale hypotheekgarantie

Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld ook nog aanvullende uitgaven plaatsvinden, zoals het aankopen van roerende zaken, rente voor een overbruggingskrediet en bereidstellingsprovisie.

Bijkomende kosten bij nieuwbouw

Een aantal kosten komt overeen met het aankopen van een bestaande woning. Hieronder treft u een aantal afwijkende uitgaven aan.

 • Bankgarantie
 • Bouwrente
 • Meerwerk
 • Verbeteringskosten

Ten opzichte van de bestaande bouw vallen er ook een aantal kosten weg, zoals de taxatiekosten en de kosten voor de bouwtechnische keuring. Het grote verschil met bestaande bouw is dat u bij nieuwbouw geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen, nadelen van nieuwbouwHuis kopen, nadelen van nieuwbouwHet kopen van een nieuw te bouwen huis heeft veel nadelen ten opzichten van bestaande bouw. Toch gaan veel mensen voor e…
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Huis kopen niet meer volledig te financierenHuis kopen niet meer volledig te financierenTot het jaar 2013 kon een huis kopen volledig gefinancierd worden met een hypotheek. Ook de bijkomende kosten konden nam…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.