Woonkameraccessoires

Woonkameraccessoires De woningaccessoires doen het altijd goed. Het is menseigen om de woning gezellig te maken en meteen je meubilair veranderen als je wat nieuws wilt is erg drastisch … en duur. De accessoires onder handen nemen kan ook en over het algemeen een stuk goedkoper.

Hoe aan te pakken?

Als je de woonkamer een nieuwe frisse uitstraling wilt geven (daar zijn de voorjaarsmaanden bij uitstek geschikt voor) is het belangrijk goed te bekijken welke kleurcombinaties gemaakt kunnen worden. Dit heeft uiteraard met de stijl van de meubelen, houtsoort en kleur te maken. Daarnaast is het ook van belang de plaatsen in de woonkamer te bepalen waar iets geplaatst kan worden of waar een kleur iets toevoegt aan de omgeving.
Het kan daarom geen kwaad om op internet ook eens rond te kijken alvorens de winkels te bezoeken. Zo kan je al iets meer je mening vormen over wat mooi op een bepaalde plaats zou kunnen staan.

Dit alles neemt niet weg dat er vanuit spontaniteit ook wat gekocht kan worden, maar het is dan maar de vraag in hoeverre er voor het voorwerp ook een mooi plekje gevonden kan worden.

Let tevens op dat - als je meer spullen koopt - dit ook onderling op elkaar aansluit. Dat wil niet zeggen dat alles van hetzelfde materiaal moet zijn of dezelfde kleur, maar afstemmen of bepaalde spullen bij elkaar passen. Tenslotte staat alles in dezelfde of hooguit in twee ruimtes.

Wat is er zoal?

Op elkaar afstemmen zoals eerder omschreven is belangrijk, wil je symmetrisch werken dan maakt hetzelfde materiaal wel weer rustiger, bijvoorbeeld de kandelaren op tafel. Natuurlijk houdt niemand je tegen om verschillende kandelaren op tafel te zetten, maar om rust in de ruimte te creëren is identiek geplaatste kandelaren op een eettafel wel rustiger. Het is dus heel persoonlijk hoe en wat voor kandelaren er dan op tafel komen.

Als je een aantal winkels bezocht hebt dan zal duidelijk zijn dat de oosterse sfeer nog steeds beïnvloed.

Glas

Glas, in mooie vormen, lijkt weer helemaal terug. Van alles in glas, helder glas in ruwe vormen van kandelaren tot vazen tot schalen. Als glas een favoriet materiaal is, kan dit gecombineerd worden met een prachtig glazen kunstobject.
Windlichten zijn ideaal buiten, maar binnen op tafel staan ze ook prima. Naast de strak vormgegeven windlichten, zie je op dit moment ook de ingeslepen windlichten. Mooie rustige decoratie op een windlicht. Bijvoorbeeld met bovenaan de rand van het glas een figuur, blad of tak ingewerkt.
Denk bij glas ook aan het effect wat licht met glas kan doen. Een spot gericht op een mooi object kan een extra effect geven.

Glas kan ook gekleurd zijn, maar ook hiervoor geldt dat het wel bij de rest van het interieur moet passen. Van zee- naar nachtblauw zijn van die blauwtinten die voor de woonkamer weer meer in trek raken.

Smeedijzer

Smeedijzer past niet in ieder interieur, maar als het past en het is je smaak dan is er veel in te verkrijgen. Naast de vaak fraaie smeedijzeren kandelaren. De kaarsen op grote 6 tot 8 armige kandelaren geven mooi zacht licht in de avonduren en vullen het interieur aan. Kies dan ook met zorg de kaarsen uit.
De lantaarn werd enkele jaren geleden voor buiten weer eens geïntroduceerd, inmiddels zijn er ook lantaarns van smeedijzer voor binnen. Op de grond, op een vensterbank of aparte tafel, maar is altijd afhankelijk van de grootte van de lantaarn. De kleinste is al snel 30 tot 35 cm hoog en kan oplopen tot ca. 1 meter in hoogte.

Aluminium

Niet iedereen is gecharmeerd van aluminium, maar de vorm die de aluminium objecten meekrijgen geven een object toch iets extra’s. Gedraaide poot van een kandelaar of de voet van een lamp. In sommige winkels zijn objecten te koop waar het materiaal deels glad en glanzend gemaakt en deels opgeruwd en dat geeft een robuust maar toch sierlijk uiterlijk.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen: "bling bling" mag weerTen tijde van economische recessie en daarmee gepaard gaande grotere werkeloosheid, gaan we het collectief meer in en om…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Interieur: RoomwitInterieur: RoomwitHet is jaren oubollig geweest en sinds we het strakke wit net iets té wit vinden, zijn de varianten op wit in de mode. I…
Sierkussen in het interieurHet kussen is niet meer weg te denken uit ons interieur. Is het niet een kussen om lekker op te gaan slapen, dan is er h…

Waar moet je rekening mee houden tijdens de verbouwing?Is je gezin uitgebreid en weet je niet of je het huis moet uitbreiden of dat je moet verhuizen? Als je wilt gaan verbouw…
Kleuren in de woonkamerDe woonkamer is het gedeelte in huis dat we gebruiken om in te leven. Het is dan ook geen wonder dat de kleuren in de wo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.