Sierkussen in het interieur

Het kussen is niet meer weg te denken uit ons interieur. Is het niet een kussen om lekker op te gaan slapen, dan is er het sierkussen op de bank of de stoel, een kussen om zachter te kunnen zitten of voor welke andere doeleinden je het kussen kunt gebruiken. Ik beperk me tot de vele sierkussens die er in alle kleuren, soorten en maten te krijgen zijn.

Sierkussen in interieur

Het sierkussen is een onderdeel van het interieur. Het kussen wordt steeds vaker in de kleurlijn van decoratie aangeschaft. Maar kan ook een van de hoofdkleuren van het interieur zijn. Als de zithoek dan een sterk afwijkende kleur heeft, kan juist het kussen de hoofdlijn op deze wijze voortzetten.

Om andere culturen in huis te halen kan een kussen uit China of India of Marokko juist een mooi accent geven. De veelal kleurrijke kussens zijn met vele interieurs te matchen, maar bij relatief sobere interieurs valt dit soort kussens het meeste op.

Als bij een zithoek een set sierkussens aangeschaft moet worden, zijn verschillende kussens alleen aan te raden als ze qua kleurstelling in dezelfde “toonlijn” liggen. Kussens die los van elkaar gekocht worden, maar wel in dezelfde zithoek liggen, kunnen net een andere kleurtoon hebben. Dit kan een gewenst effect juist ontkrachten.

Materialen vulling

Vaak worden voor sierkussens vaste synthetische materialen, enkele voorbeelden zijn;
  • schuimvlokken
  • hollow fill
Echter, als je een sierkussen ook gebruikt om lekkerder te gaan zitten, leent zich er niet alle materiaal voor. Uiteraard staat dit alles nog los van eventuele allergieën.
Naast de synthetische materialen zijn er ook natuurlijke materialen.
  • ganzendons
  • eendendons
  • veren
  • katoen
Deze soorten kussenvullingen komen in de sierkussens steeds meer voor.

Materialen hoes

Meubelstof

Wat je steeds vaker ziet zijn sierkussens in de stof van de zithoek. Het betreft duidelijk dikkere meubelstoffen en zijn stevig van structuur. Prima toe te passen in een huis met kleine kinderen en huisdieren.

Delicate stof

Wil je juist een sierkussen dat afwijkend van de zithoek is, denk dan aan een meer delicate stof als zijde of satijn. In deze materialen zijn er tientallen soorten sierkussens te krijgen, mooie dessins en vaak zijn deze kussens net een maatje kleiner dan de reguliere kussens.
Bedenk bij delicate stoffen wel dat kleine kinderen makkelijker knoeien en de kat de nageltjes in het kussen kan zetten en haaltjes kan veroorzaken.

Relaxkussen

De relaxkussens zijn meestal van zachte materialen, maar met name de vulling is van ander materiaal. De “korreltjes” in dit soort kussens neemt de vorm van je houding aan en ondersteunen daarbij.

Afmetingen

Kussens zijn er in alle maten, maar veelgebruikte liggen tussen 40x40 en 70x70.
© 2008 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dekbed aanschaffen: let op beste vulling en juiste maatDekbed aanschaffen: let op beste vulling en juiste maatDe tijd van de kriebelende wollen dekens is al lang voorbij. De meeste bedden zijn voorzien van een dekbed dat niet alle…
Hoofdkussens: verschillende soorten vullingHoofdkussens: verschillende soorten vullingGa je een nieuw kussen kopen dan maak je vaak een eerste selectie op basis van de hoofdkussen vulling. Waar de een kiest…
Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Bij de aankoop van een dekbed staat u voor een belangrijke keuze: wordt het een synthetisch dekbed of is een echte donsd…

Chinese invloeden in ons interieurChinese invloeden in ons interieurEen interieur samenstellen uit meubelen die je smaak vertegenwoordigen is niet per definitie aan een stijl gekoppeld. Ba…
Een vrolijke WCVreemd te moeten constateren dat maar weinig mensen een “gezellige” ruimte maken van de WC, verder dan een verjaardagenk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.