Binnendeuren als nieuw

Als je de woning zelf onder handen neemt en een beperkt budget hebt of wilt besteden, dan is het van belang te kijken wat nog te doen met de huidige materialen. Binnendeuren zijn zon voorbeeld. Nieuwe deuren zijn er in opdek of massief. Die laatste zijn zeker tezamen met hang en sluitwerk gewoon duur en passen niet altijd in het budget. Wat zijn de alternatieven?

Huidige deuren

Wil je de huidige deuren blijven gebruiken, controleer ze dan op het gegeven of ze nog heel zijn. Als er her en der stukken uit zijn of flinke putten in zitten - zeker bij de moderne opdekdeuren uit de nieuwbouw woningen zijn dergelijke deuren meestal niet meer te gebruiken. Tenzij je er een volledig nieuwe laag tegenaan wilt zetten, maar dat moet je qua prijs afzetten tegen een nieuwe standaard opdekdeur. Als er alleen aan de onderkant bijvoorbeeld een stukje af is, kan het nog met een aluminium rand weggewerkt worden, maar is afhankelijk wat er precies aan de hand is.

Lakken

Als we er vanuit gaan dat zowel de massieve als de opdekdeur (vaak van hardboard) nog heel zijn, kunnen deze geschilderd worden. Schuur de deur licht op en gebruik na het vetvrij maken de juiste primer. Daarna de deur in de gewenste kleur aflakken. De rollen geeft een egaal resultaat.

Bij de massieve deur kan er nog naar verf gekeken worden waar bijvoorbeeld de houtnerf zichtbaar blijft. Als er eerder dekkende lak op heeft gezeten, wil dat wel zeggen dat de deur in zn geheel goed geschuurd moet worden en deze lak dus volledig verwijderd moet zijn.

Decoreren

Afhankelijk van de stijl van de woning kan een bepaalde decoratie veel voor deuren doen. Bijvoorbeeld bij de eenvoudige hardboard opdekdeur kunnen er verschillende kleuren toegepast worden en sierlatten op gemonteerd worden. In een rechte strakke vorm, of de meer klassiek gebogen vorm (Louvre). Ook bij een dergelijke decoratie kan met meerdere kleuren gewerkt worden. Zit er glas in de binnendeur, denk dan aan folie in een bepaald motief op het glas of bij een klassieke stijl zou glas-in-lood een mogelijkheid kunnen zijn.

Een strak vormgegeven woning kan ook een blikvanger hebben met het schilderwerk wat over een egale gekleurde muur naast de deur doorloopt in de deur. Hier zijn mallen voor te koop (of zelf te maken) en de verf wordt er op gespoten. Zo komen de lijnen die van de muur overgaan in de deur er strak op te staan. Het motief kan bijvoorbeeld een eigen creatie zijn, een open gebloeide bloem of tak.

Hang en sluitwerk

Afhankelijk van het materiaal kan hang- en sluitwerk duur zijn, maar hoeft niet. Belangrijk is wel dat het deugdelijk materiaal is. Handgrepen worden veel gebruikt, dus moeten ze goed zijn. Over smaak valt niet te twisten, dus vindt de een strak aluminium of RVS mooi, dan kan de ander de klassieke deurklinken met parelmoer grepen mooi vinden. De prijskaartjes zijn sterk uiteenlopend. Mooie deurklinken maken de vernieuwde deur wel helemaal af.

Deurstijlen

Zijn de deurstijlen van hout, dan is het een kwestie van goed schuwen / egaal maken, vetvrij en schilderen. Is het een gespoten ijzeren frame, dan kan hier een nieuwe kleur overheen gespoten worden. Spreekt voor zich dat het egaal en vetvrij maken ook hier toegepast moet worden. Dek alles goed af als je gaat spuiten. Een dergelijk frame vervangen voor hout is over het algemeen duur en niet altijd haalbaar.

Bescherming

Bij al het klussen is het juiste materiaal van belang, maar ook de juiste bescherming. Oor-, neus- en oogbescherming is hier op zijn plaats. De doe-het-zelf zaak heeft deze materialen ook te koop. Altijd zinvol dit materiaal eenmalig aan te schaffen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Volgorde schilderen ramen, deuren en kozijnenSchilderen - Volgorde schilderen ramen, deuren en kozijnenWelke volgorde houd je bij het schilderen van ramen, deuren en kozijnen bij voorkeur aan? Een schilder gaat bijna altijd…
Elektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huisElektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huisBrand in huis behoort tot de ergste dingen. Als bewoner kun je er zelf het nodige aan doen om zo'n traumatische ervaring…
Aluminium ramen en deurenSteeds meer huishoudens zien de voordelen van het gebruiken van aluminium ramen en deuren. Ze zijn erg onderhoudsvriende…

Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…
Kaarsen sfeermakersKaarsen sfeermakersWaren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaars…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.