Aluminium ramen en deuren

Steeds meer huishoudens zien de voordelen van het gebruiken van aluminium ramen en deuren. Ze zijn erg onderhoudsvriendelijk, duurzaam en sterk. Maar er zijn ook enkele nadelen van het gebruik van aluminium ramen en deuren. Het volgende artikel geeft een opsomming van de voor en nadelen van aluminium ramen en deuren.

Aluminium ramen en deuren

Aluminium ramen en deuren zijn in veel verschillende kleuren, vormen en afmetingen te krijgen. Er zijn echter twee verschillende typen. Dit heeft te maken met de manier waarop de aluminium ramen en deuren zijn afgewerkt. Aluminium ramen en deuren kunnen op twee manieren worden afgewerkt: poedercoaten en anodiseren.

Poedercoaten

Bij poedercoaten wordt een laag organisch materiaal op het aluminium aangebracht. Dit wordt gedaan door het aluminium een lading te geven. Het organische poeder krijgt vervolgens een tegenovergestelde lading, en wordt over het aluminium heengespoten. Omdat het aluminium en de poeder een tegenovergestelde lading hebben, wordt het poeder tot het aluminium aangetrokken, en blijft erop vastzitten. Het voordeel van deze methode is dat het eindproduct iets ruwer is dan het aluminium aan het begin. Hierdoor kun je er beter op verven. Deze aluminium ramen en deuren zijn dan ook in bijna alle kleuren verkrijgbaar.

Anodiseren

Bij anodisere wordt met behulp van elektriciteit een oxide-laag op het aluminium aangebracht. Deze oxide-laag heeft zeer veel voordelen:
 • De laag beschermd het onderliggende aluminium tegen roest
 • De laag wordt niet op het aluminium gespoten, maar het is onderdeel van het aluminium. Het kan er dus niet na verloop van tijd afvallen.
 • Het aluminium wordt wel 5-10 keer harder, afhankelijk van de dikte van de oxide-laag.

Ook geanodiseerd aluminium kan in bijna alle kleuren worden geschilderd.

Voordelen van aluminium ramen en deuren.

Aluminium ramen en deuren hebben vele voordelen:
 • Vaak wordt het aluminium behandeld met synthetische materialen, dit zorgt ervoor dat de ramen en deuren goed warmte isoleren.
 • Aluminium ramen en deuren zijn erg duurzaam. Als ze zijn geanodiseerd zijn ze bestand tegen roesten. Omdat ze erg hard zijn zullen ze niet snel kapot gaan.
 • Aluminium ramen en deuren zijn erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn kleurvast, roesten niet en er komen zelden of nooit krassen of beschadigingen op. Dit betekend dat het onderhoud van een aluminium raam of deur beperkt is tot het schoonmaken.
 • Aluminium is waterdicht en winddicht.
 • Omdat aluminium ramen en deuren erg duurzaam zijn, en nooit vervangen hoeven te worden, zijn ze erg milieu-vriendelijk. Als een raam of deur vervangen wordt, kan het aluminium weer opnieuw worden gebruikt. Er is dus bijna geen afval.

Nadelen van aluminium ramen en deuren.

Natuurlijk kleven er ook enkele nadelen aan aluminium ramen en deuren:
 • Ze zijn erg duur in de aanschaf.
 • Als het aluminium niet behandelt is met synthetische materialen isoleert het zeer slecht.
 • Als er krassen op het aluminium komen zijn die vaak erg lastig te verwijderen.
© 2010 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van kunststof ramen en deuren in pvcNaast materialen zoals hout en aluminium, kiezen we vooral de laatste jaren steeds meer voor ramen en deuren in pvc. Dat…
Aluminium kozijnen, wat zijn de voordelen?Aluminium kozijnen, wat zijn de voordelen?Aluminium is een stevig maar licht materiaal, wat niet vervormt of breekt. Aluminium kozijnen hebben vaak een ultra mode…
Hout-aluminium ramenHout-aluminium ramenHout-aluminium ramen zijn anders van binnen dan van buiten. Zo kunnen uw ramen binnen zijn gemaakt van een zachte houtso…
Renovatie: zo kiezen we het juiste materiaal voor onze ramenRenovatie: zo kiezen we het juiste materiaal voor onze ramenMet de start van de lente, denken velen aan een grondige opknapbeurt of zelfs aan het renoveren van hun woning. Moeten w…

37 gemakkelijke tips om energie te besparenEnergie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel vind je veel tips om…
Houtskeletbouw: de bouwmethode van de toekomstHuizen zoals wij ze meestal kennen hier in België zijn doorgaans in baksteen. Nochtans is het bouwen met hout de methode…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.