Elektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huis
Brand in huis behoort tot de ergste dingen. Als bewoner kun je er zelf het nodige aan doen om zo'n traumatische ervaring te voorkomen. Ga dus na of je op gebied van brandpreventie wel alles gedaan hebt dat noodzakelijk is. En neem vooral ook de waarschuwing t.a.v. je wasdroger ter harte, want die elektrische droger vormt vaak het grootste brandrisico in een huis. Uiteraard zijn er veel meer brandrisico's in een woning, want wat moet je ook weer doen als de vlam in de pan slaat ?! En doe uit oogpunt van preventie de binnendeuren dicht, indien nodig.
Is woning voldoende brandveilig?
Van tijd tot tijd is het verstandig om na te gaan of alles in de woning zo veilig mogelijk is wat betreft brandgevaar. Zeker als je te maken hebt met kinderen is het een plicht om op gebied van brandveiligheid alle risico's zo veel mogelijk uit te sluiten. Neem de volgende adviezen van de brandweer ter harte, want brandveiligheid begint bij jezelf. Realiseer je dat een beginnend brandje in minder dan vijf minuten kan uitmonden in een uitslaande, alles vernietigende vuurzee.
Wasdroger hoofdoorzaak woningbrand
De wasdroger blijkt in de praktijk brandoorzaak nummer 1 te zijn, belangrijke preventieve maatregelen:
- Zet de wasdroger op stofvrije, gladde ondergrond (zonder tapijt) en zorg voor voldoende ventilatie.
- Steek de stekker in een geaarde wandcontactdoos (stopcontact).
- Gebruik geen verlengkabels of losse stekkerdozen.
- Laat de wasdroger alleen draaien als je thuis bent.
- Liefst een rookmelder boven de wasdroger.
- Leg geen gedroogd wasgoed boven op de droger. Dat voorkomt dat de brand zich snel verspreidt.
- Reinig het pluizenfilter liefst na iedere droogbeurt. Wees ook attent op de houder van het pluizenfilter.
- Gebruik een gladde afvoerslang als je een luchtdroger hebt. Er blijft dan minder stof achter. Maak deze afvoer wel regelmatig schoon.
- Stop geen kleding in de droger waar resten op zitten van olie, oplosmiddelen en verf (zoals vlekkenmiddel, nagellakremover of wasbenzine).
Heb je eigenlijk zo'n energieverslinder (nog steeds) nodig? Als je gezin kleiner wordt, kun je misschien net zo makkelijk weer je gecentrifugeerde was o.a. in het trapgat of op zolder aan de lijn te drogen hangen. En bij een flatwoning is er ook misschien een geventileerde kamer om het wasgoed op natuurlijke en energiebesparende manier te drogen. Veilig en tevens een lagere energierekening. Want een elektrische droger verbruikt bij 100 droogbeurten, jaarlijks ongeveer 235 kWh. Een condensdroger, zonder afvoer naar buiten, verbruikt zo'n 20% meer aan elektriciteit.
Doe de binnendeuren dicht als je gaat slapen
Een brand verspreidt zich minder snel indien de binnendeuren van de woning dicht zijn, mede omdat daardoor de aanvoer van zuurstof wordt belemmerd. Dus sluit altijd de binnendeuren, voordat je gaat slapen, waardoor er ingeval van brand meer tijd is om veilig te vluchten. Het verkleint dus ook de kans op brandwonden en vergroot de overlevingskansen, als de binnendeuren dicht zijn. Trouwens ook niet verkeerd om die deuren te sluiten indien we het huis verlaten.
Andere tips en voorzorgsmaatregelen
- Rookmelders kunnen levens redden. Als je ligt te slapen word je immers niet gelijk wakker van de rook. Plaats een rookmelder en test hem regelmatig.
- Vlam in de pan is riskant. Gebruik in zo'n geval nooit water om te blussen, want de brandende massa kan dan de pan verlaten en tot erger leiden. Gewoon de pan afsluiten met de deksel waardoor er geen zuurstof meer bij kan. Gelijk uiteraard het vuur uit en de zaak laten afkoelen. Blijf tijdens het koken trouwens altijd in de keuken.
- Elektriciteit kan gevaarlijk zijn. Realiseer je dat je niet ongelimiteerd stroomverbruikende apparaten op slechts één stopcontact, stekkerdoos, wandcontactdoos, verlengsnoer of verdeelstekker kan aansluiten. De elektrische bedrading (het snoer) kan daardoor te warm worden omdat het Amperage (de hoeveelheid afgenomen stroom), te hoog wordt t.o.v. de diameter van de koperen ader.
- Stand-by van TV. Een ouder TV-apparaat in de slaapstand is de oorzaak van veel brand. Dus doe zo'n TV altijd uit, als je niet meer kijkt.
- Kinderen. Let op dat kinderen niet met aansteker of lucifers spelen. Laat hun onbedwingbare behoefte daartoe alleen kwijt als je erbij bent.
- Koolmonoxide. Is niet volledige verbrande koolstof (CO), het is dodelijk en ook onzichtbaar en reukloos. Wel volledig verbrande koolstof is het ongevaarlijke kooldioxide (CO2). Zorg dus dat je altijd voldoende ventileert, indien er vuur is (in de keuken). En houd in de woning de ventilatorroosters open. Laat de cv-ketel ook op gezette tijden controleren en wees extra alert indien je nog een keukengeiser hebt zonder rookgasafvoer naar buiten.
- Stook je nog gezellig ouderwets op hout, gas, olie of kolen via de kamerschoorsteen, laat dan de schoorsteen eens per jaar reinigen door de schoorsteenveger.
- Sigaretten zijn levensgevaarlijk als je de nog brandende of smeulende peuk weggooit in de prullenbak of vuilnisbak. En rook nooit in bed. Als je roker bent let dan bij de aanschaf van meubels en andere materialen extra op de brandveiligheid van die producten.
Maak vluchtplan
Kunnen alle gezinsleden wel snel genoeg vluchten en een veilig heenkomen vinden, indien er brand ontstaat. Dat is een belangrijke vraag. Want het duurt gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer na een brandmelding aanwezig is. Tot die tijd ben je volledig op jezelf aangewezen. Brand gaat altijd gepaard met grote rookontwikkeling. Je kunt dus geen hand voor ogen zien. Dus daarom is het belangrijk een vluchtplan te hebben en in je hoofd paraat te hebben. Welke route neemt iedereen, wie zorgt voor de kleintjes en de huisdieren. Oefen dit plan met z'n allen, liefst met de ogen dicht, en herhaal het van tijd tot tijd.
Belangrijke tips
- Zorg dat de vluchtroute nooit is geblokkeerd met dozen, fietsen, kratten, vuilniszakken e.d.
- Bij verbouwing altijd het vluchtplan controleren en zo nodig actualiseren.
- Jonge kinderen nooit alleen thuis laten. Indien het toch een keer niet anders kan, zorg dan dat zij zowel door vóór- als achterdeur kunnen vluchten.
- Voorkom dat de sleutels niet te vinden zijn bij afgesloten deuren. Leg de sleutels dus in principe altijd op een vaste plek die iedereen kent.
Als er toch woningbrand ontstaat
Probeer paniek te voorkomen, blijf kalm. Waarschuw de anderen in huis. Vlucht volgens je eigen vluchtplan. Sluit de deuren achter je. Blijf laag bij de grond. Bel snel 112. Gebruik nooit een lift.