Hordeuren en -ramen

Beestjes als vliegen, wespen etc. buiten houden kan prima met de hor of aanverwante mogelijkheden. De traditionele hordeuren en -ramen heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. De ene is wat decoratiever en de ander is puur functioneel. Welke horren en alternatieve voor de hor zijn er allemaal.

Hordeur of -raam

Scharnierhor

De meest traditionele hor is de deur of het raam dat scharnierend werkt. Veelal in aluminium met gaas (fiber glas) met een boven en onderpaneel. Het gaas is doorzichtig en goed schoon te houden. De kleur van het gaas is veelal in een donkere kleur.

Rolhor

Naast de scharnierende deur is er ook de roldeur of raam met de klikmagneet. Op zich is dit een prima sluitmechanisme welke minder ruimte kost dan de scharnierende deur of raam. Lastig is alleen dat bij het openen van de deur of het raam de hor in z’n geheel open schiet.

Plissé hor

Een goed alternatief hiervoor is de plissé deur of raam. In plissévorm (= harmonica) schuift de deur of het raam open en blijft staan op het punt dat je zelf aangeeft. Door het harmonica-effect oogt het iets minder doorzichtig dan het strakke gaas.

Schuifhor

De schuifhor is bij een schuifpui de beste oplossing. Het betreft vaak grote(re) vlakken en dan is een grote hor uit een deel of max twee delen (boven/onder) de beste oplossing. De schuifhor loopt meestal op kleine rolletjes.

Alternatief

Voor het buiten houden van ongewenste beestjes zijn er ook alternatieven.

Kralen

Kralen zijn er in verschillende kleuren en zelfs met motieven. Zelf in elkaar te zetten of kant-en-klaar. Vaak betreft het een zware kwaliteit en hangt een kralen “gordijn” stabiel in de deuropening. Een dergelijk alternatief is dus best functioneel.

Kunststof stroken

De kunststof stroken zijn er al sinds jaar en dag en er zijn wel wat kwaliteitsverschillen, maar “wappert” behoorlijk en echt alle ongewenste beestjes buiten houden doet deze niet echt.

Lamellen

Naast raamdecoratie is de lamel ook geschikt om ongewenste beesten buiten te houden. Het betreft dan speciaal, bijna doorzichtig, materiaal en niet de traditionele lamellen voor de ramen. Het mechanisme is wel vergelijkbaar en dat maakt het niet het meest handige voor een deur waar in- en uitgelopen wordt.

”Eigen bedenksel”

Soms heel creatief en zeker functioneel zijn de eigen “kettingen” die gefabriceerd worden. Enkele voorbeelden van spullen die aan elkaar te rijgen zijn:
  • Kurken
  • Bierdoppen
  • Gadget die de winkels als marketinginstrument inzetten (wuppie’s, flippo’s etc.)
  • IJzeren- of aluminiumkettingen voor verschillende doeleinden die per meter te krijgen zijn
  • Kunststof of houten kralen uit de hobbywinkel
  • Oude pennen (huls lege BIG pen bijv.)

Al met al mogelijkheden te over dus. Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horren: geen last meer van muggen, wespen en andere insectenHorren: geen last meer van muggen, wespen en andere insectenEen hor houdt insecten buiten maar de luchtstroom kan er toch nog vrij door naar binnen stromen. Dat gebeurt zodanig dat…
Coöperatief gedragKinderen laten ons meestal luid en duidelijk weten als hen iets dwarszit. Echt luisteren naar het kind betekent hard wer…
Toebehoren voor ramen: als zonwering en tegen inkijkToebehoren voor ramen: als zonwering en tegen inkijkMiddeleeuwse ramen waren voorzien van kleine ruitjes en lieten veel minder licht door dan de tegenwoordige panoramaramen…
Muggen bestrijden en muggensteken voorkomenMuggen bestrijden en muggensteken voorkomenHoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende…

Houdt de dief… uit uw woningNiemand zal er beter kunnen inschatten wat de kans van inbraak is in uw woning dan een inbreker zelf. Toch is er al heel…
De romantische badkamerHet aantal badkamers dat in de speciaalzaak, de glossy bladen en TV klusprogramma’s voorbij komt is groot. Groot, strak…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.